Velká Británie (Spojené království Velké Británie a Severního Irska)

Odpovědět
petrp
Šéfredaktor

Re: Velká Británie (Spojené království Velké Británie a Severního Irska)

Příspěvek od petrp » 15 říj 2025, 13:55

Křetínského Royal Mail dostal od Ofcomu pokutu 21 milionů liber. Je nejvyšší, jakou úřad podniku vyměřil
Britská pošta Royal Mail, kterou ovládá skupina EP Group českého podnikatele Daniela Křetínského, dostala od britského regulačního úřadu Ofcom pokutu 21 milionů liber (zhruba 585 milionů korun) za nesplnění cílů včasného doručování zásilek. Ofcom o tom informoval ve středeční tiskové zprávě. Jde o nejvyšší pokutu, jakou úřad tomuto podniku kdy vyměřil, uvedla agentura Reuters.
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/kreti ... 51318_elev
Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 17 říj 2025, 21:04

https://www.infovojna.com/article/prona ... ne-vyhrala
Veľkú Britániu šokoval najnovší prieskum verejnej mienky. Pronárodná strana Reform UK euroskeptika Nigela Faragea by v parlamentných voľbách skončila s drvivým víťazstvom a ovládla by parlament. Konzervatívci a labouristi by utrpeli brutálnu porážku
16.10.2025 17:30
Podobný šokujúci výsledok prieskumu volebných preferencií v Nemecku prisúdil v auguste pronárodnej Aliancii pre Nemecko (AfD) prvé miesto.

Nigel Farage by podľa výbušného megaprieskumu verejnej mienky suverénne ovládol Dolnú snemovňu britského parlamentu. Reform UK by v prípade konania parlamentných volieb získala 445 kresiel zo 650, labouristi len 73 a konzervatívci iba 7 kresiel.
graf.png
Prieskum uskutočnila komunikačná spoločnosť PLMR v spolupráci s Electoral Calculus. Podľa prognózy liberálni demokrati by získali 42 kresiel, Škótska národná strana (SNP) 41 a strana Jeremyho Corbyna 13, Zelení by mali 6 a Waleská strana 5.

Prieskum, o ktorom 15. októbra 2025 informoval britský denník Daily Mail, sa uskutočnil v dňoch 10. až 18. septembra 2025 a zúčastnilo sa ho 7 449 respondentov.

Ruský politológ a expert na americkú zahraničnú politiku Malek Dudakov vo svojom príspevku na Telegrame uviedol, že britskí sociológovia už s náznakom paniky zdieľajú výsledky tohto prieskumu.

„Situácia v Británii zostáva kritická – akútna rozpočtová kríza nevykazuje žiadne známky ústupu a hordy migrantov naďalej útočia na hranice. Keir Starmer sa stal najnepopulárnejším premiérom v modernej histórii krajiny. Britská spoločnosť je teraz pripravená nadobro pochovať svoje staré strany a vyskúšať niečo nové v podobe Faragea.

Londýnsky establišment má ešte jednu poslednú nádej: pokúsiť sa napodobniť americkú skúsenosť s Charliem Kirkom. Len nedávno bol chytený afganský migrant potom, ako verejne sľúbil zavraždenie Faragea. Inak bude nemožné bojovať proti vzostupu nesystémových síl. Medzitým Británia čelí veľkej volebnej vlne, ktorá zmetie a destabilizuje politickú triedu v Londýne, ktorá uviazla v súčasnej kríze,“ uviedol Dudakov.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 19 říj 2025, 05:44

https://cnn.iprima.cz/britsky-princ-and ... nem-489081
Britský princ Andrew se vzdal královského titulu vévody z Yorku. Kvůli vztahu s Epsteinem
Britský princ Andrew se po letech kritiky za blízký vztah s americkým sexuálním delikventem Jeffreym Epsteinem v pátek vzdal královského titulu vévody z Yorku a s ním spojených poct. Mladší bratr krále Karla III. v prohlášení přitom znovu popřel všechna obvinění, která proti němu kvůli jeho spojení s Epsteinem padla.

„Po rozmluvách s králem a svou rodinou jsme dospěli k závěru, že neustálá obvinění proti mně poškozují práci Jeho Veličenstva a britské královské rodiny. Rozhodl jsem se, jako vždy, dát přednost povinnosti vůči své rodině a své zemi,“ uvedl Andrew. Druhý syn královny Alžběty II. bude ale nadále používat titul princ, na který má právo od narození.

Pětašedesátiletý muž upadl v nemilost kvůli vazbám na amerického finančníka a sexuálního delikventa Epsteina, který byl v roce 2019 nalezen mrtvý ve vězení, kde čekal na soud v souvislosti s obviněními ze sexuálních zločinů. Reuters píše také o skandálu spojeném s tím, že jednoho z Andrewových blízkých obchodních partnerů označila britská vláda za čínského špiona.

Odhalení o Andrewových vztazích s Epsteinem pokračují, zejména s blížícím se vydáním posmrtných pamětí Virginie Giuffreové, z nichž tisk v posledních dnech zveřejnil ukázky. Žena popsala, že s princem i s Epsteinem měla ve svých 17 letech vynucený pohlavní styk.

Soudu se vyhnul zaplacením odškodnění
Giuffreová, která v dubnu spáchala sebevraždu, podala v roce 2021 na prince žalobu. Ten se soudu vyhnul tím, že ženě zaplatil odškodné ve výši několika milionů dolarů. V roce 2019 se kvůli svým skandálům princ stáhl z veřejného života a o tři roky později vrátil také všechna jmenování do čestných vojenských a charitativních pozic. Kvůli vazbám na Epsteina odvolalo několik charitativních organizací v minulém měsíci také Andrewovu bývalou manželku Sarah Fergusonovou.

Kritice kvůli vazbám na Epsteina čelí mimo jiné i současný americký prezident Donald Trump, jehož administrativa navzdory slíbené transparentnosti není ochotna zveřejnit další dokumenty z vyšetřování sexuálního delikventa.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 25 říj 2025, 20:43

https://sputnikglobe.com/20251025/large ... 14347.html
Veľká demonštrácia UKIP v centre Londýna proti nelegálnemu prisťahovalectvu a „woke kultúre“
V centre Londýna sa koná veľká demonštrácia proti nelegálnemu prisťahovalectvu a radikálnemu islamu, ktorú organizuje pravicová Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).
Účastníci sa zhromaždili okolo 13:00 miestneho času v blízkosti katolíckeho kostola Nepoškvrneného srdca Panny Márie na Old Brompton Road v bohatej štvrti Knightsbridge.
Líder UKIP Nick Tenconi tvrdil, že táto oblasť je „baštou bohatých islamistov, ktorí financujú ničenie našej spoločnosti“.

Mnohí niesli transparenty vyzývajúce na oživenie kresťanstva s nápismi „Vráťte sa do kostola“, „Iba Boh nás môže súdiť“, „Kresťanstvo sa vrátilo“ a „Toto je kresťanská zem“.
Po hodine protestujúci pochodovali k neďalekému Speakers' Corner v Hyde Parku, na čele s transparentom s nápisom „Islamskí útočníci tu nie sú vítaní“.
Na zhromaždení bola vidieť značná policajná prítomnosť a polovica ulice bola pre pochod uzavretá.
Toto podujatie bolo záverečnou fázou protestov UKIP v rámci „Turné na podporu hromadných deportácií“. Predchádzajúce zhromaždenia sa konali v Nottingham, Glasgow, Liverpoole a Newcastli.
UKIP presadzuje masové deportácie prisťahovalcov, prísnejšie preverovanie legálnych prisťahovalcov z moslimských krajín, segregáciu radikálnych islamských kazateľov vo väzniciach, zrušenie „woke kultúry“ a obranu britských hodnôt.
Londýnska metropolitná polícia predtým zakázala strane usporiadať zhromaždenie v oblasti Tower Hamlets, kde žije veľká moslimská komunita, z obavy pred nepokojmi. Strana UKIP označila toto rozhodnutie za „ďalší úder demokracii“ a oznámila, že zhromaždenie sa uskutoční inde.
Imigrácia sa stala dôležitou politickou témou vo Veľkej Británii v dôsledku nárastu počtu nových prisťahovalcov od roku 2021, kedy nadobudli platnosť nové vízové pravidlá zavedené bývalým premiérom Borisom Johnsonom po vystúpení krajiny z Európskej únie.
Podľa Úradu pre národnú štatistiku dosiahla čistá migrácia od júna 2023 do júna 2024 počet 728 000 ľudí, čo je pokles oproti 906 000 v predchádzajúcom roku. Pred brexitom sa tento počet pohyboval okolo 250 000 ročne.

skflanker_
Sponzor fóra

Příspěvek od skflanker_ » 26 říj 2025, 19:17

Ve Spojeném království bylo odsouzeno 6 občanů za zapálení skladu, kde byla uskladněna pomoc pro Ukrajinu.
Údajně jednali na pokyn soukromé vojenské společnosti Wagner a způsobili škodu přesahující 1 milion liber.
Organizátor zločinu byl odsouzen k 23 letům vězení, jeden z jeho kompliců k 12 letům.
Soud uznal, že útok byl součástí „naplánované teroristické kampaně ve prospěch Ruska“.
20251025.jpg
Zdroj https://t.me/selskyrozum/147460 z 25.10.2025

IgorT
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od IgorT » 28 říj 2025, 06:45

Starmer oznámil, že Veľká Británia predá Turecku 20 stíhačiek Typhoon.

Ukrajina nemala peniaze na ich nákup.

„Dobrý deň pre Spojené kráľovstvo. Dnes podpisujeme veľmi veľkú zmluvu s Tureckom na dodávku Typhoonov. 20 stíhačiek v hodnote 8 miliárd libier. Môžete vidieť tieto Typhoony tu, zaparkované v Turecku – prileteli, aby oslávili túto udalosť.“
28.mp4
(3.76 MiB) Staženo 17 x
https://t.me/c/2188608408/3651

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 30 říj 2025, 22:01

Karel III. zbavil svého bratra Andrewa zbývajících titulů
Britský král Karel III. se rozhodl zbavit svého bratra Andrewa všech zbývajících titulů a poct a vystěhovat ho z jeho královského sídla, oznámil Buckinghamský palác. Důvodem kroku jsou Andrewovy někdejší vazby na odsouzeného amerického sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina, který v roce 2019 pravděpodobně spáchal sebevraždu. Pětašedesátiletý Andrew tak mimo jiné přijde o titul prince.
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/sv ... ulu-366672

Jak typické. Pro pochopení doporučuju shlédnout https://www.ceskatelevize.cz/porady/164 ... bnohledem/
Máš rozum? „Mám.“ Proč ho tedy neužíváš? Neboť když ten plní svou povinnost, co jiného ještě chceš? Marcus Aurelius "Hovory k sobě"

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 lis 2025, 11:35

Po útoku nožem ve vlaku v Anglii je devět lidí v ohrožení života
Celkem deset lidí skončilo v nemocnici po sobotním večerním útoku nožem ve vlaku poblíž Cambridge na východě Anglie. Devět z nich utrpělo život ohrožující zranění, informovala podle stanice BBC britská policie. Na místě policisté zadrželi dva muže, o nichž zatím nejsou známy žádné podrobnosti.
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/sv ... ych-366746

petrp
Šéfredaktor

Příspěvek od petrp » 02 lis 2025, 15:22

Policie: Útok nožem ve vlaku v Anglii patrně nebyl teroristickým činem
Nic nenasvědčuje tomu, že sobotní útok nožem ve vlaku na východě Anglie byl teroristickým činem, uvedla dnes britská policie na tiskové konferenci. Dva zranění jsou podle ní nadále v ohrožení života. Po útoku agentury uvedly, že zraněných je deset lidí, z toho devět s poraněními ohrožujícími život. Oba podezřelí ve věku 32 a 35 let jsou britští občané narození v Británii a nyní jsou ve vazbě. Spekulovat v tuto chvíli o motivu útoku je podle policie nevhodné. Král Karel III. uvedl, že je útokem naprosto zděšen a šokován.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/polic ... em/2741984

Žádný terorismus - to si jen tak někdo pobodá 10 lidí a může to klidně být v Anglii narozený občan - černoch, muslim, kterých je tam mraky. Pročpak nikde není jejich foto?

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 02 lis 2025, 23:12

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/sve ... -ve-vlaku/
Svědek popsal bez obalu, co se dělo během útoku nožem ve vlaku
Masový útok s nožem ve vysokorychlostním vlaku si vyžádalo 9 lidí bojujících o život a dva podezřelé ve vazbě. Svědek incidentu nyní autenticky popsal situaci na místě.
Byl jsem ve vlaku do Huntingdonu.

Vím jen o jednom útočníkovi, nastoupil do vlaku v Peterborough. Byl to muž tmavé pleti kolem 25 let. Utíkali jsme ze zadní části vlaku až na konec, protože všichni křičeli, ať utíkáme, a vysvětlovali, že někdo bodá všechny a všechno.

Nejprve jsem si myslel, že je to vtip, ale rychle jsem si uvědomil, že to myslí vážně. Někteří lidé si mysleli, že má zbraň, opravdu jsme nevěděli, čemu čelíme. Když jsem běžel, položil jsem ruku na židli a když jsem se na ni podíval, byla pokrytá krví.

Na nesčetných židlích byla krev, která pocházela od dvou mužů, kteří byli přede mnou těžce pobodáni.

Mladá dívka byla zděšená, když se ji útočník pokusil bodnout, ale hrdina v podobě staršího muže se jí zastal a utrpěl řeznou ránu na čele a myslím, že další na krku. Všichni jsme utíkali na konec vlaku a brzy jsme si uvědomili, že je to krátký vlak. Všichni stáli v řadě vpředu a já byl jedním z lidí na konci té fronty.

Stál jsem tam s několika dalšími lidmi a snažil se najít nějakou zbraň. Jeden člověk, kterého jsem znal, se připravil s lahví Jacka Danielse. Já neměl nic. Asi 10 minut jsem sledoval dveře vagónu a čekal, až se objeví nějaká postava.

Věděl jsem, že má nůž, protože všichni měli zranění, ale podle předchozích komentářů někoho z cestujících bylo možné, že má i zbraň. Tak jsem tam stál a modlil se. Všichni jsme se snažili zůstat v klidu, ale bylo cítit, jak nám všem stoupá adrenalin.

Vlak nakonec zastavil. A já děkuji Bohu, že jsem neviděl nikoho projít těmi dveřmi. Všichni vyběhli z vlaku v Huntingdonu a když jsem vyběhl, podíval jsem se doprava, protože jsem věděl, že odtud přijde útočník.

A tehdy jsem uviděl asi 20 lidí, kteří v naprosté panice utíkali. Nejméně tři z nich byli pokrytí krví. Jeden muž si držel břicho, ze kterého tekla krev, a křičel: „Pomoc, pomoc, bodli mě!“

Všichni jsme běželi společně, zcela bezbranní proti útočníkovi nebo útočníkům, o kterých jsme si mysleli, že mají zbraň. Opravdu jsme se cítili bezmocní. Naštěstí, když jsme opouštěli vlakové nádraží, dorazila policie. Reakce byla opravdu dobrá.

Pak se scéna stala tím, co vidíte na sociálních médiích.

Nejsem si jistý, jaké to bude po tomhle cestovat vlakem. Ještě jsem to všechno nezpracoval. Bylo to opravdu surrealistické a je to něco, co bych nikomu nepřál zažít.

Vědět, že někdo má zbraně a vy nemáte nic, vědět, že jsou ochotni napadnout ženy a myslím i děti. To nebyla Anglie, ve které jsem vyrůstal.

To bylo barbarské.
https://twitter.com/i/status/1984918336883363899

Gamajun
Redaktor

Příspěvek od Gamajun » 03 lis 2025, 10:26

Velká Británie letos poprvé od roku 1964 nebude vrtat nové ropné vrty v britské části Severního moře kvůli vládní politice.

Místo toho Velká Británie loni importovala 43 milionů tun surové ropy, 31 milionů tun zpracovaných olejů a přibližně 43 miliard krychlových metrů plynu z jiných zemí.
https://t.me/selskyrozum/148468
photo_2025-11-03_10-26-21.jpg
Kdo jednou poznal světlo už nikdy nechce žít ve tmě.

Gamajun
Redaktor

Příspěvek od Gamajun » 03 lis 2025, 10:28

V Británii byly částečně odtajněny dokumenty týkající se útoku na Falklandské ostrovy v roce 1982 během války s Argentinou.

Všimněte si, že prvním bodem je provádění psychologických operací. To znamená, že již na konci 20. století kladl Londýn v scénáři bojových operací na první místo metody informační války.
https://t.me/dva_majors/82612
photo_2025-11-03_10-28-04.jpg
Kdo jednou poznal světlo už nikdy nechce žít ve tmě.

Odpovědět