Francie

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 13 zář 2024, 08:53

https://www.echo24.cz/a/HPBXS/svet-zpra ... redmestich
Imám ve Francii vyzval k zahájení intifády na pařížských předměstích
INTIFÁDA V PAŘÍŽI
Imám ve Francii vyzval k zahájení intifády na pařížských předměstích
Francouzský imám a influencer Elias d'Imzalène, který je sledován kvůli ohrožení bezpečnosti státu

Francouzský imám a influencer Elias d'Imzalène na propalestinské demonstraci v Paříži vyzval shromážděný dav, aby zahájil na pařížských předměstích, která jsou domovem statisíců islámských migrantů, intifádu. Prokuratura ho nyní začala vyšetřovat kvůli podněcování k ozbrojování proti státu nebo proti části obyvatelstva.

Elias d'Imzalène, islamistický aktivista, vlastním jménem El Yess Zarelli, v neděli na pařížském náměstí Place de la Nation před propalestinským davem a za jeho potlesku vyzval účastníky, aby "vedli intifádu v Paříži", poté v Marseille, s cílem "osvobodit Jeruzalém".

"Cesta k osvobození začíná v Paříži," prohlásil. "Brzy bude Jeruzalém osvobozen a my se budeme moci modlit v mešitě al-Aksá (v Jeruzalémě)," předpovídal Elias d'Imzalène. Plamennou řeč zakončil prohlášením, že "genocida má komplice. Jmenují se Biden a Macron, Macron volební zloděj, že? Známe zloděje, kteří žijí v Elysée a Matignonu (sídla prezidenta a premiéra). Známe je. A jsme připraveni je také vyhodit?", tázal se imám davu. Jeruzalém se podle něj "stane hlavním městem všech revolucionářů".
De fundamentalist die zondag in de straten van Parijs opriep tot een intifada heet Elias d'Imzalène.
Hij is lid van het collectief Urgence Palestine, dat verenigingen ondersteunt die banden hebben met de PFLP, een terroristische beweging.
Zijn doel is om de sharia in Frankrijk pic.twitter.com/XEcf9mBFgL
— Angelus caelis 🎗️🇮🇱 (@caelisangelus) September 12, 2024
Pařížská prokuratura tento týden na základě jeho výroků zahájila vyšetřování kvůli „podněcování k ozbrojování proti autoritě státu nebo proti části obyvatelstva" a rovněž kvůli "podněcování k úmyslným útokům na život a integritu lidí".
„Německo už nabralo směr k dysfunkčnosti. Sílí vztek a pocit bezmoci“

Čtyřicetiletý d'Imzalène, který se prezentuje jako "politický influencer", je zakladatelem webu Islametinfo a je také zastáncem tvrzení, že ve Francii existuje "státní islamofobie". Dlouhodobě ho sledují zpravodajské služby a od roku 2021 je veden na tzv. seznamu S, kde jsou osoby, které jsou považovány za hrozbu pro bezpečnost státu.

Sám d'Imzalène a další s ním spojení islamisté, bývají také často vidět na demonstracích radikálního levicového hnutí Nepoddaná Francie Jean-Luca Mélenchona, které zvítězilo ve Francii v červnových parlamentních volbách.
L'homme qui a appelé à l'Intifada (le soulèvement) dans les banlieues 🇨🇵 pour la Palestine..
S'appelle Elias d'imzalène, fiché S, tient des conférences avec Ersilia Soudais.. est proche de Louis Boyard, Thomas Portes et plusieurs députés LFI..
A quand une enquête?!#Facealinfo pic.twitter.com/KMb0CX6GTQ
— Nemausus (@Oxitan30) September 9, 2024
:nahoru:
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 15 zář 2024, 20:27

http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/ ... ove-valce/
Le Monde: Francie se po Putinových slovech o eskalaci chce vyhnout třetí světové válce
Francouzští představitelé po prohlášení Vladimira Putina o eskalaci v případě útoků zbraněmi dlouhého doletu na ruské území uvedli, že se chtějí vyhnout vypuknutí třetí světové války.

Informoval o tom list Le Monde s odvoláním na svůj vlastní diplomatický zdroj.

Paříž přitom nevylučuje, že Putin své hrozby skutečně uskuteční.

„Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom se vyhnuli třetí světové válce, nemůžeme jednoduše vyloučit možnost, že Rusové rozšíří rozsah vojenských operací,“ uvedl anonymní partner publikace v komentáři k prohlášení Kremlu.

Připomeňme, že Francie dodává Ukrajině i rakety dlouhého doletu. Paříž však zatím nedala souhlas k použití těchto zbraní k úderům na cíle hluboko na ruském území.

Přitom na oficiální úrovni ve Francii, na rozdíl od Británie a Spojených států, neříkají nic o možnosti dát takový souhlas v budoucnu.

Agentura Reuters již dříve napsala, že Moskva by mohla reagovat jadernými testy na údery dlouhého doletu na Ruskou federaci.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 16 zář 2024, 21:10

https://www.echo24.cz/a/HdwRm/zpravy-sv ... rezignoval
Francouzský komisař Breton rezignoval. „Je to politický obchod, nikdo se mnou nejednal“
Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton na síti X zveřejnil rezignační dopis. Uvedl, že šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, čemuž Paříž vyhoví. Podle dosavadních informací médií se s Bretonem počítalo i v nově vznikající komisi.

Breton napsal, že šéfka EK před několika dny požádala Paříž o stažení Bretonovy nominace a za změnu přislíbila vlivnější portfolio. Von der Leyenová žádala všechny členské země o dva návrhy, vždy muže a ženu. Většina zemí jí ale nevyhověla a navrhla jen jedno jméno, většinu navržených tvoří muži.

"Ve světle těchto posledních událostí, které jsou dalším důkazem pochybného řízení, jsem nucen konstatovat, že již nemohu vykonávat své povinnosti v kolegiu," napsal Breton s tím, že rezignuje s okamžitou platností.
I would like to express my deepest gratitude to my colleagues in the College, Commission services, MEPs, Member States, and my team.

Together, we have worked tirelessly to advance an ambitious EU agenda.

It has been an honour & privilege to serve the common European interest🇪🇺 pic.twitter.com/wQ4eeHUnYu
— Thierry Breton (@ThierryBreton) September 16, 2024
"Před pár dny, ve finální fázi vyjednávání o novém kolegiu, jste požádala Francii o stažení mého jména, z osobních důvodů, které jste se mnou osobně neprojednávala, a navrhla jste jako politický obchod, významnější portfolio pro Francii," uvedl také.

Ve Štrasburku dnes začíná jednání Evropského parlamentu a Konference předsedů EP, kde šéfka EK představí navrhované složení nové Evropské komise. Konference předsedů se skládá z šéfky Evropského parlamentu a šéfů jednotlivých parlamentních frakcí. Poté se očekává, že by mohlo být složení komise oznámeno i veřejně.

Českým kandidátem do nové komise je ministr průmyslu Jozef Síkela.
Ak je sluha nevyhovujúci, o vykopnutí sa s ním nejdná, proste sa vykopne.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 18 zář 2024, 04:50

https://sputnikglobe.com/20240917/macro ... 75645.html
Macronov impeachment prekonáva prvú prekážku v ľavici
Dolná komora francúzskeho parlamentu - predsedníctvo - schválila návrh uznesenia, ktorý teraz musí schváliť legislatívna komisia, aby sa mohol presunúť do Senátu.
„Predsedníctvo Národného zhromaždenia schválilo postup odvolania Emmanuela Macrona z funkcie,“ informoval v utorok denník Le Parisien.
Predsedníctvo je najvyšším kolegiálnym orgánom dolnej komory parlamentu. V súčasnosti je 12 z jeho 22 členov zástupcami ľavice. Návrh na odvolanie Macrona z funkcie predložila ľavicová strana La France Insoumise (doslova Nepoddajné Francúzsko). Podľa televízneho kanála BFMTV bol návrh počas posudzovania členmi predsedníctva podporený pomerom hlasov 12 ku 10.
Strana urobila tento krok po tom, ako francúzsky líder vylúčil ľavicové strany z novovytvorenej vlády napriek víťazstvu ich koalície v parlamentných voľbách. Návrh bol predložený na základe článku 68 francúzskej ústavy, ktorý umožňuje odvolanie predsedu v prípade porušenia jeho povinností.

Uznesenie musí teraz schváliť legislatívna komisia zložená zo 73 poslancov, v ktorej má ľavica len 24 kresiel. Potom ju musia do dvoch týždňov schváliť dve tretiny Národného zhromaždenia (385 poslancov). Posledné dve fázy musia prejsť aj v hornej komore parlamentu, Senáte, kde ľavica nemá väčšinu. Ak Senát uznesenie schváli (232 hlasov), obe komory sa stretnú na spoločnej schôdzi a uznesenie musí podporiť 617 z 925 poslancov oboch komôr. Ak sa tak stane, prezident bude nútený okamžite odstúpiť.
V roku 2016 predsedníctvo Národného zhromaždenia rozhodlo, že podobné uznesenie o impeachmente prezidenta Françoisa Hollanda je neprípustné.
V júlových predčasných parlamentných voľbách získal najviac hlasov ľavicový blok, ktorý získal 182 kresiel z 577. Macronova prezidentská koalícia Spoločne za republiku sa umiestnila na druhom mieste so 168 kreslami v Národnom zhromaždení. Pravicová strana Národné zhromaždenie a jej spojenci z Republikánov sa stali treťou najväčšou silou v parlamente so 143 kreslami. V dôsledku toho si žiadna politická sila nezabezpečila väčšinu na zostavenie novej vlády. Zloženie nového francúzskeho kabinetu pod vedením premiéra Michela Barniera by malo byť oznámené tento týždeň.

Translated with DeepL.com (free version)
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 18 zář 2024, 20:39

https://sputnikglobe.com/20240918/frenc ... 91660.html
Francúzsky minister vnútra odmietol podporiť plán vlády na zvýšenie daní
MOSKVA (Sputnik) - Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin v stredu vyhlásil, že nepodporí novú vládu ani sa k nej nepripojí, ak bude mať v úmysle zvýšiť dane.
Začiatkom tohto mesiaca francúzske médiá informovali, že nový francúzsky premiér Michel Barnier naznačil možné zvýšenie daní vrátane zavedenia vyšších daní pre bohatšie osoby.
„Neexistuje žiadna šanca, že by sme mohli vstúpiť do vlády alebo poskytnúť našu podporu v Národnom zhromaždení vláde, ktorá zvyšuje dane,“ povedal Darmanin pre televíznu stanicu France 2.
Minister vyjadril podporu politike znižovania daní, ktorá sa vo Francúzsku realizovala v posledných rokoch a ktorá podľa neho viedla k zníženiu nezamestnanosti a prispela k príťažlivosti Francúzska.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojich predvolebných diskusiách opakovane sľuboval, že napriek hospodárskym problémom krajiny a rastúcemu verejnému dlhu nebude zvyšovať dane.

Podľa francúzskeho ministerstva financií by rozpočtový deficit Francúzska mohol v roku 2024 dosiahnuť 5,6 %. V júli vtedajší minister financií Bruno Le Maire uviedol, že krajina musí ušetriť približne 25 miliárd eur (27 miliárd USD), aby udržala rozpočtový deficit na rovnakej úrovni.

Translated with DeepL.com (free version)
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 19 zář 2024, 20:19

https://sputnikglobe.com/20240919/frenc ... 07239.html
Francúzsky prezident odmietol kandidátov na ministrov navrhnutých novým premiérom - správy
MOSKVA (Sputnik) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol zoznam ministrov navrhnutých novovymenovaným premiérom Michelom Barnierom, keďže ho považuje za „jednofarebný“, keďže v ňom bolo značné množstvo zástupcov pravicovej strany Republikáni, ktorej je Barnier členom, informovali vo štvrtok noviny s odvolaním sa na svoje zdroje.
V Barnierom navrhovanej verzii by zástupcovia Republikánov obsadili štvrtinu až tretinu vládnych postov vrátane kľúčových funkcií, ako je minister vnútra, minister spravodlivosti a minister hospodárstva, pričom strana má v 577-člennom parlamente len 47 kresiel, uvádza sa v správe.
Noviny uviedli, že otázka zloženia vlády v posledných dňoch ovplyvnila vzťahy medzi hlavou štátu a premiérom.
Zdroje z prezidentskej kancelárie uviedli, že hoci Macron umožnil Barnierovi rozhodnúť o zložení vlády, zdôraznil dôležitosť dosiahnutia národnej jednoty a politickej rovnováhy. Prezident sa obáva, že prípadné hlasovanie o nedôvere, ktoré by viedlo k Barnierovej rezignácii, by mohlo ohroziť jeho vlastné predsedníctvo, uviedli zdroje blízke Macronovi.
V júlových predčasných parlamentných voľbách získal väčšinu hlasov ľavicový blok Nový ľudový front, ktorý získal 182 z 577 kresiel.
Macronova koalícia Spoločne sa umiestnila na druhom mieste, keď získala 168 kresiel v Národnom zhromaždení. Treťou silou v parlamente sa stala pravicová strana Národné zjednotenie so svojimi spojencami zo strany Republikáni so 143 kreslami.
Translated with DeepL.com (free version)
Navrhol svojich nie Macronových
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 21 zář 2024, 05:37

http://www.regionalninovinky.cz/zpravy/ ... ina-vazne/
Politické kruhy Francie vzaly prohlášení Vladimira Putina vážně
Politické kruhy Francie vzaly prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina o možné účasti země v ukrajinském konfliktu vážně, řekl ruský velvyslanec ve Francii Alexej Meškov.

Prezident Ruska již dříve uvedl, že země NATO v současné době nejen diskutují o možném použití západních zbraní dlouhého doletu Kyjevem, ale v podstatě rozhodují o tom, zda se přímo zapojí do ukrajinského konfliktu. Putin dodal, že přímá účast západních zemí v ukrajinském konfliktu změní jeho podstatu a Rusko bude nuceno činit rozhodnutí v souladu s nově se objevujícími hrozbami.

„Samozřejmě, že v politických kruzích a mezi politickými analytiky byly výroky našeho prezidenta brány velmi vážně. Podle očekávání je tu rusofobní skupina, která se opět snaží vnutit tezi, že Rusko chrastí jadernými zbraněmi, což prezident nezmínil. Existuje také menší skupina, která se domnívá, že tato prohlášení nejsou problematická, a říká: ‚Nevšímejte si toho, co říkají Rusové. Rusové nikdy neudělají vážný krok, takže buďte v klidu a pokračujte jako dříve, bez červených čar,“ řekl Meškov v televizním programu „Rusko-24“.

Velvyslanec také poukázal na to, že podle průzkumu provedeného minulý týden zaujalo téma Ruska a Ukrajiny „šesté nebo sedmé místo“ z hlediska priority pozornosti francouzských občanů.

Již dříve mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov na dotaz ohledně možné reakce Ruska na nové útoky na ruském území uvedl, že za to může prezident a armáda, „kteří podnikají příslušná protiopatření a připravují se na ně ". Peskov také poukázal na to, že Putinovo prohlášení o důsledcích útoku západními zbraněmi uvnitř Ruska je jasné a jednoznačné a že není pochyb o tom, že se zpráva dostala k adresátovi.

Rusko se domnívá, že dodávka zbraní na Ukrajinu přímo zapojuje země NATO do konfliktu a představuje „zahrávání si s ohněm“. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že jakýkoli náklad obsahující zbraně pro Ukrajinu se stane pro Rusko legitimním cílem. USA a NATO se podle něj přímo účastní konfliktu, a to nejen dodávkami zbraní, ale i výcvikem personálu.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 21 zář 2024, 21:00

https://sputnikglobe.com/20240921/franc ... 34478.html
Francúzsky Martinik zakazuje protesty v 4 obciach uprostred nepokojov
MOSKVA (Sputnik) - Úrady na francúzskom zámorskom území Martinik zakázali do pondelka demonštrácie v administratívnom centre Fort-de-France a troch ďalších obciach v dôsledku nepokojov, ktoré vyvolali prudko rastúce životné náklady.
„Martinický prefekt dnes vydal nariadenie, ktorým sa zakazujú protesty a zhromaždenia na verejných komunikáciách a súkromných cestách prístupných pre verejnú dopravu v obciach Fort-de-France, Le Lamentin, Ducos a Le Robert,“ uvádza sa v piatkovom nariadení.
V niektorých častiach prístavného mesta Fort-de-France bol od štvrtka zavedený zákaz nočného vychádzania po niekoľkých dňoch protestov proti zvyšovaniu cien potravín. Prístav slúži ako vstupný bod pre takmer všetok dovoz na karibský ostrov.
Protesty na ostrove sa stupňujú od začiatku septembra. V pondelok bolo údajne streľbou zranených najmenej šesť policajtov.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 23 zář 2024, 21:40

https://www.infovojna.bz/article/macron ... o-poriadku

Macron vyzval na vytvorenie nového spravodlivého svetového poriadku
Šéf Elyzejského paláca zároveň dodal, že po skončení konfliktu na Ukrajine musí dôjsť k prehodnoteniu vzťahov medzi Západom a Ruskom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na reformu súčasného „nespravodlivého“ svetového poriadku, aby ľudia mohli spolunažívať pokojnejšie.

Svoju víziu načrtol v nedeľu v rámci medzinárodného podujatia s názvom „Imagining Peace“, ktoré sa konalo v Paríži a zúčastnili sa ho popredné politické a náboženské osobnosti.

Macron vo svojom prejave pred katolíckou komunitou Sant'Egidio Macron povedal: „Musíme byť dostatočne nápadití, aby sme uvažovali o mieri zajtrajška, o mieri v Európe v novej podobe. Ak sa má európsky kontinent stať stabilnejším, všetci by mali uznať, že to „nie je ani tak EÚ, a rozhodne nie NATO“, vyhlásil.

„Budeme musieť premýšľať o novej forme organizácie Európy a prehodnotiť naše vzťahy s Ruskom“ po skončení konfliktu na Ukrajine, dodal francúzsky prezident.

Macron vyslal počas priebehu vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou zmiešané signály. V roku 2022 si vyslúžil kritiku od západných predstaviteľov za to, že ich vyzval, aby „neponižovali“ Rusko. Začiatkom roka 2024 uviedol, že Západ by nemal vylúčiť rozmiestnenie jednotiek NATO na ukrajinskom území - návrh, ktorý odmietli viacerí ďalší európski lídri.

Najnovší prejav šéfa Elyzejského paláca prichádza v čase, keď sa ukrajinský vodca Volodymyr Zelenskyj má stretnúť s prezidentom USA Joeom Bidenom, aby mu predstavil svoj takzvaný „plán víťazstva“ s cieľom zatlačiť na Rusko, aby uznalo svoju porážku. V rámci tohto plánu chce získať povolenie útočiť západnými zbraňami hlboko vo vnútri Ruska.

Francúzsko patrí k skupine krajín, ktoré Ukrajine takýto vojenský materiál darovali. Ide o ničivé riadené rakety SCALP/Storm Shadow, ktoré jeho krajina vyrába spoločne Veľkou Britániou. Predstavitelia Spojeného kráľovsta útoky na Rusk týmto typom zbraní podpruje. Konečné rozhodnutie je však podľa všetkého v rukách Washingtonu.

Ruský prezident Vladimir Putin v tejto súvislosti vyhlásil, že akýkoľvek takýto útok by členské štáty NATO považovali za vojnový akt.

COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 27 zář 2024, 11:31

https://roklen24.cz/?quick_news=francie ... ceni-vinic
Francie schválila podporu klučení vinic
Ve středu 18. září bylo Evropské komisi zasláno memorandum francouzských úřadů. Francie podle něj plánuje použít 120 milionů eur z vlastních zdrojů na vyklučení 30 000 hektarů svých vinic. Podpora byla stanovena na 4 000 eur/ha a zájemci o ni se musí zavázat, že se vzdají práv k výsadbě za vyklučené plochy a nebudou ani žádat o nová povolení k výsadbě nejméně do roku 2029.

Aktuální záměr o vyklučení 30 000 hektarů vinic je součástí dlouhodobějšího plánu francouzského Ministerstva zemědělství, které plánuje vyklučit až 100 000 hektarů z celkových 800 000 hektarů vinic ve Francii. Dlouho očekávaná varianta dočasného klučení, která by umožnila restrukturalizaci vinic bez jejich omezení, byla odložena na jednání High-Level Group, jejíž první zasedání proběhlo v Bruselu 11. září. Do zimy by měla předložit krátkodobé i dlouhodobé návrhy na východisko z krize v rámci budoucí Společné zemědělské politiky.

„Rozhodnutí o klučení je reakcí na dlouhodobý nepoměr mezi produkcí a spotřebou. Jde o poměrně radikální krok, který je svázaný řadou legislativních podmínek a spojen s dalšími náklady. V České republice vyjde klučení 1 hektaru vinic na minimálně 120 000 Kč. I proto česká strana hned na prvním zasedání High-Level Group v Bruselu mimo jiné navrhla zavedení celních opatření vůči třetím zemím k větší ochraně evropského, potažmo tuzemského trhu, aby k takto radikálním krokům, jako je klučení, nemuselo docházet,“ říká Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky.

Francie se dlouhodobě, stejně jako další vinařské země, potýká se strukturálními potížemi ve vztahu ke spotřebě i exportu a čelí rovněž klimatickým změnám. Spotřeba vína ve Francii za posledních 60 let klesla o 70 % na 40 litrů na osobu za rok. Jen prodeje samotného červeného vína zaznamenaly v posledních třech letech 15% pokles. V roce 2023 byla Francie největším exportérem vína na světě, i tak ale objem jejího vývozu meziročně klesl o 10 procent a předpokládá se, že prvenství letos připadne Itálii.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 15449
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Francie

Příspěvek od martanus » 01 říj 2024, 06:38

Ve Francii byl spuštěn nový reaktor EPR Flamanville-3.
Uf! Konečně nadešel čas. Ve francouzské vesnici Flamanville nedaleko Cherbourgu začal proces výroby prvních elektronů pro nový reaktor EPR Flamanville-3. Po namáhavé výstavbě trvající 17 let by mohl být 57. francouzský jaderný reaktor během pár měsíců připojen k elektrické síti.
...
Kvůli četným technickým problémům, které se vyskytly během stavby , bylo spuštění Flamanville-3 zpožděno o 12 let . Celkové náklady (13,2 miliardy eur) jsou také mnohem vyšší než první odhady (kolem 3,3 miliardy eur). Těží z polehčujících okolností, protože tento EPR (European Pressurized Reactor) je „první svého druhu“ reaktor, zcela nového typu, který nebyl nikdy předtím postaven, když práce začaly v prosinci 2007 . Stavba zažila mnoho neúspěchů. Problémy byly zejména s betonovou deskou, svary a krytem reaktoru. Konstrukce reaktorové nádoby byla dokonce změněna ve fázi výstavby. Oprava těchto problémů způsobila prokluzování plánu a rozpočtu.
...
https://www.forumnucleaire.be/actus/le- ... -en-france
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 01 říj 2024, 08:43

https://en.wikipedia.org/wiki/Flamanvil ... ower_Plant
EDF estimated the cost at €3.3 billion[10] and stated it would start commercial operations in 2012, after construction lasting 54 months.[11] The latest cost estimate (July 2020) is at €19.1 billion, with commissioning planned tentatively at the end of 2022.[12][2]
Spoločnosť EDF odhadla náklady na 3,3 miliardy eur[10] a uviedla, že po výstavbe trvajúcej 54 mesiacov začne komerčnú prevádzku v roku 2012[11].[12] Najnovší odhad nákladov (júl 2020) je 19,1 miliardy eur, pričom uvedenie do prevádzky je predbežne plánované na koniec roka 2022[13][14].
Len o dvanásť rokov neskôr a len šesť krát drahšie. Na francúzov obstojný výkon.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 02 říj 2024, 20:23

https://svobodny-svet.cz/marine-le-peno ... et-vezeni/
Marine Le Penové hrozí 10 let vězení
Dne 30. září začal v Paříži soudní proces s lídrkou pravicové strany Národní sdružení Marine Le Penovou. Je obviněna ze „zneužití veřejných prostředků“ Evropské unie v letech 2004–2016.

Le Penová a někteří členové její strany údajně využívali prostředky Evropského parlamentu na placení práce poslaneckých asistentů, kteří ve skutečnosti pracovali jen pro stranu „Národní sdružení“.

To vše by mohlo ukončit účast Marine Le Penové v prezidentských volbách v roce 2027. To je však jen část problému. Spolu s Le Penovou bude na lavici obžalovaných její otec, zakladatel strany 96letý Jean-Marie Le Pen a dalších 23 členů strany. Orgány činné v trestním řízení odhadují celkovou škodu způsobenou jejich jednáním na 6,8 milionu eur.
Pokud Marine Le Penovou uznají vinnou, hrozí jí až 10 let vězení, pokuta 1 milion eur a nemožnost být zvolena do veřejné funkce na 5 až 10 let. Samozřejmě, v takovém případě se nebude moci zúčastnit prezidentských volbách v roce 2027.
Jak však upozorňuje rozhlasová stanice Franceinfo, toto opatření může být podmíněné, jinak se proti němu bude moci Le Penová odvolat k odvolacímu a následně k kasačnímu soudu. I tak však zůstává riziko, že konečné rozhodnutí padne ještě před volbami v květnu 2027.

Připomeňme, že v červnu tohoto roku strana „Národní sdružení“ Marine Le Penové, jejíž stranickou listinu vedl její spolupracovník 28letý Jordaan Bardella, dosáhla historického vítězství ve volbách do Evropského parlamentu. Jejímu Národnímu sdružení odevzdalo svůj hlas přibližně 32 procent voličů. Strana současného prezidenta Macrona zároveň utrpěla zdrcující porážku. Získala jen něco více než 15 procent hlasů.

Pak se ve Francii konaly mimořádné parlamentní volby. V prvním kole v červenci se na vrcholek dostala Marine Le Penová a její Národní sdružení. Ve druhém kole se prezident Macron dohodl s levicí, v důsledku čehož se Marine Le Penová se svým Národním sdružením stala až třetí.

Le Penová na nejisté cestě? Klíčové dilema
Znamená to, že politická kariéra Marine Le Penové, jedné z nejzářivějších evropských političek, může skončit? A kdo stojí za iniciováním tohoto případu? Zeptali jsme se Andreje Suzdalceva, proděkana pro světovou ekonomiku a politiku na Vysoké škole ekonomické.

– Francie je země, kde korupční skandály nejsou raritou, ale spíše klasikou. V poslední době tam prakticky žádný premiér neodešel z funkce bez korupčního skandálu. V tomto případě vnímám proces s Le Penovou jako běžný francouzský případ.

Ano, možná zpronevěřila peníze. Ale nemyslím si, že nakonec dostane 10 let vězení a bude vyloučena z prezidentských voleb. S největší pravděpodobností se najdou kompromisy. Těžko předpovědět, ale pravděpodobně nedojde ke krajním opatřením.

Všechno to mohl podnítit prezident Macron a levičáci, kteří v Le Penové vidí soupeřku v nadcházejících volbách.

Ta, jak víte, kandidovala v prezidentských volbách 2krát a v obou případech se dostala do druhého kola. Levicové strany, které si nyní dělají nárok na moc, by se také mohly zúčastnit.

Tak či onak, éra Le Penové končí. Myslím si, že předá své pravomoci svému nástupci a příteli Jordaanu Bordellovi a autorita strany začne postupně upadat.

„SP”: Pravicové strany se však v Evropě nevzdávají. Například v Rakousku v posledních parlamentních volbách poprvé ve své historii zvítězila Rakouská strana svobody (APS), která je označována jako krajní pravice. Jak se nyní mění politická scéna v Evropě?

– Evropa prochází změnou vládnoucích stran a jejich lídrů. Ukázaly to volby v Rakousku. Nedávné volby v Německu jsou také příznačné. Mezi nové lídry bych zařadil německou političku Sarah Wagenknechtovou, lídru Unie Sarah Wagenknechtové a poslankyni Bundestagu.

V nedávných volbách v Braniborsku, které je považováno za „srdce Německa“, se se svou stranou nečekaně dostala do první trojky, zatímco Sociálnědemokratická strana Německa kancléře Olafa Scholze vyhrála volby do zemského sněmu s minimálním náskokem.

Někteří tyto nové strany dokonce nazývají „proruskými“, ale já bych je nazval jen blízkými národním otázkám. To znamená, že voliči postupně začali hlasovat proti vládním stranám, které neřeší naléhavé problémy.

„SP“: Jak vidíte politickou budoucnost Marine Le Penové?

– Ona zmizí z politického obzoru navzdory tomu, že je velmi jasnou osobností. Ale časy se mění, přicházejí noví lídři. Ve Francii se k moci ještě dostanou ti, kteří budou nastolovat otázky národní suverenity a blahobytu,“ shrnul Andrej Suzdalcev.

Otázkou je budoucnost strany Národní sdružení Marine Le Penové. Ta si do velké míry zakládala nejprve na jménu svého zakladatele Jeana-Marie Le Pena, otce Marine Le Penové, a pak na svém vlastním jménu. Podaří se jí nástupci udržet popularitu strany, nebo jde o soumrak francouzské „pravice“? S touto otázkou jsme se obrátili na Dmitrije Žuravleva, ředitele pro výzkum Institutu pro regionální rozvoj .

– Abyste pochopili, proč začal proces s Marine Le Penovou, musíte vědět něco o Francii. Ve Francii se považuje za nepřístojné být pravicový. Ano, určitá část voličů je volí, ale spíše na principu „proti současné vládě“.

A nyní mohou soudní žaloby proti Marině Le Penové podat i účastníci levicových francouzských studentských revolt z 60. let. Jenže tito rebelující levicoví studenti vyrostli a stali se z nich vážení soudci.

„SP: Kdo mohl podnítit tento soudní proces proti Marině Le Penové? A proč?

– „SP: Mimo jiné i současný prezident Macron. Ano, v dalších prezidentských volbách už kandidovat nebude, ale potřebuje spolehlivého nástupce, který by mu poskytl bezpečnostní záruky. A Marine Le Penová, pokud by se dostala k moci, by Macrona určitě zavřela do vězení za úplatky, zveřejnila by jeho propojení s finančními kruhy a na plná ústa by mluvila o jeho sexuální orientaci.

„SP: Jakmile skončí proces s Marine Le Penovou, vaše předpověď.

– Je jedno, jestli ji odsoudí. Mimochodem, myslím si, že ne, všechno se omezí na pokutu. Důležité je, že její pověst je již zničena a jako politička zdiskreditována. Myslím si, že to ukončí její politickou kariéru. A bohužel nemá žádného jasného nástupce.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 05 říj 2024, 09:52

https://sputnikglobe.com/20241004/russi ... 13350.html
Rusko Pozor: Francúzsko buduje veliteľské centrum EÚ, aby sa bránilo „hroziacej“ ruskej invázii
MOSKVA (Sputnik) - Francúzsko vytvorilo pozemné veliteľské centrum EÚ kvôli údajnej hrozbe zo strany Ruska, informoval denník Le Monde.
Centrum, ktoré sa nachádza v Lille na severe krajiny a nesie názov „Pozemné veliteľstvo pre vzdušné a pozemné operácie v Európe“ (CTE), má už približne 60 zamestnancov, uviedla vo štvrtok správa.
Hypotéza konfrontácie s Ruskom podmieňuje úlohy zvýšenia sily tejto štruktúry, uvádza sa v správe a dodáva, že jednou z hlavných úloh zostáva vytvorenie plnej podpory potrebnej pre armádu v prípade náhleho zhoršenia geopolitického kontextu na východnom krídle.
Na jar 2025 plánujú francúzske ozbrojené sily uskutočniť rozsiahle cvičenie „Dácka jar“, v rámci ktorého sa precvičí nasadenie 5 000 vojakov a otestuje sa pripojenie veliteľského centra na všetky tajné vojenské komunikačné kanály Francúzska a NATO.
Ruský prezident Vladimir Putin opakovane zdôraznil, že Rusko nemá v pláne zapojiť sa do konfliktu s Európou, a tieto obvinenia označil za „úplný nezmysel“. Prezident dodal, že satelity Spojených štátov sa „boja veľkého a silného Ruska“, ale robia to zbytočne, keďže Rusko „nemá voči týmto štátom žiadne agresívne úmysly“.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 07 říj 2024, 20:43

https://casopisargument.cz/59732

Macron uspořádal konferenci frankofonních zemí ve snaze posílit francouzský vliv
Prezident Emmanuel Macron první říjnový týden hostil summit frankofonních zemí ve snaze posílit francouzský vliv ve světě zmítaném konflikty, zejména těmi africkými.

Emmanuel Macron sezval desítky lídrů francouzsky mluvících zemí na společný summit ve Francii. Lídři se setkali na zámku ve Villers-Cotterets severovýchodně od Paříže, kde Macron loni slavnostně otevřel centrum francouzského jazyka a také v samotném hlavním městě. Významným hostem byl čadský prezident Mahamat Idriss Deby, spojenec Francie a pravidelný návštěvník Paříže, ale také například kanadský premiér Justin Trudeau. Summit Frankofonie, který se ve Francii konal poprvé po 33 letech, byl ze strany Macrona strategickým krokem, kdy Francie si od významného setkání slibuje posílení francouzského vlivu ve světě a zejména ve frankofonní Africe. Tento vliv byl silně oslaben mimo jiné převraty v Mali v roce 2021, Burkině Faso v roce 2022 a Nigeru v roce 2023, kdy byly Paříži přátelské vlády nahrazeny juntami, které se přimkly k Rusku.

Nedostatek vlivu Francie na Blízkém východě zároveň ukazuje situace v Libanonu, bývalé francouzskou kolonii, jež je terčem každodenního izraelských útoků. Delegace z Libanonu na summit přijela, nikoliv ovšem tamní premiér. Navzdory tomu, že se libanonská junta pod vedením generála Mamadyho Doumbouyie ujala moci v roce 2021, byli pozváni zástupci Guiney, ale i prezident Demokratické republiky Kongo Felix Tshisekedi. Představitelé Mali, Burkiny Faso a Nigeru pozváni nebyli. Macron médiím sdělil, že Frankofonii vnímá jako „prostor pro zprostředkování“, „prostor pro dialog k řešení politických sporů“ a zmínil územní spor mezi Konžskou demokratickou republikou a Rwandou, v jehož řešení doufá na summitu dosáhnout pokroku. Frankononní organizace OIF, jejímž posláním je „propagovat francouzský jazyk“, „mír, demokracii a lidská práva“, „podporovat vzdělávání“ a „rozvíjet hospodářskou spolupráci“, odhaduje počet francouzsky mluvících lidí na pěti kontinentech na 321 milionů, což z ní činí pátý nejpoužívanější jazyk na světě.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 08 říj 2024, 00:25

https://www.echo24.cz/a/HnAEM/zpravy-sv ... -le-penove
Nová národní strana ve Francii? Maréchalová nabídla spolupráci své tetě Le Penové
Francouzská politička a europoslankyně Marion Maréchalová plánuje založit nové politické uskupení, které má podle ní přispět k vítězství vlasteneckého tábora. Nabídla také spolupráci své tetě Marine Le Penové, s níž v minulosti příliš dobře nevycházela. Hnutí se bude jmenovat Identité-Libertés (Identita-Svobody), uvedla Maréchalová v rozhovoru s deníkem Le Figaro.

Maréchalová chce vytvořit "strukturovanou koalici", kde by společně byli Le Penová a její kolega z Národního sdružení (RN) Jordan Bardella a také někdejší republikán Éric Ciotti, kritizovaný vlastní stranou za ochotu spolupracovat s Le Penovou. Hnutí by "respektovalo specifika každého člena" a stálo by "na modelu, který zajistil vítězství našim myšlenkám v jiných evropských zemích".

"Le Penová je legitimní kandidátkou národního tábora (na prezidentku Francie). Proto ji budu podporovat," uvedla Maréchalová, která svou tetu v prezidentských volbách v roce 2022 podpořit odmítla, připomíná AFP. Le Penová tehdy ve druhém kole prohrála s Emmanuelem Macronem.

Maréchalová přitom nejprve úzce spolupracovala s Érikem Zemmourem a s jeho vlasteneckým hnutím Znovudobytí. Překvapivě ho ale v době letošních voleb opustila a podpořila Le Penovou.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 46328
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Francie

Příspěvek od Alchymista » 17 říj 2024, 12:47

https://www.echo24.cz/a/H5Gnu/zpravy-sv ... etrh-pariz
Macron nepustil Izraelce na zbrojní veletrh. „Ostuda francouzského národa“
Za hanbu francouzského národa označil dnes izraelský ministr obrany Joav Galant rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona nepřipustit izraelské firmy na zbrojní veletrh ve Francii. Paříž podle něj razí nepřátelskou politiku vůči Židům. Rozhodnutí zakázat účast izraelským firmám na námořním veletrhu je posledním z řady sporů, které vyvolalo znepokojení Macronovy vlády nad postupem Izraele ve válkách v Pásmu Gaze a Libanonu.

Macron tak učinil poté, co ztroskotaly jeho snahy o dosažení příměří v konfliktu mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh a také v době, kdy Izrael provádí další letecké údery na cíle v Libanonu, připomněla agentura Reuters. "Jednání francouzského prezidenta Macrona je ostudou francouzského národa a hodnot svobodného světa, o nichž tvrdí, že je zastává," napsal Galant na X. "Rozhodnutí podruhé diskriminovat izraelský vojenský průmysl ve Francii napomáhá nepřátelům Izraele během války," uvedl s tím, že Francie vede "nepřátelskou politiku vůči židovskému národu".

"Budeme nadále bránit náš národ proti nepřátelům na sedmi různých frontách a bojovat za naši budoucnost - s Francií i bez ní," dodal izraelský ministr obrany. Francouzští představitelé opakovaně prohlásili, že Paříž je odhodlána podporovat bezpečnost Izraele, a zdůrazňovali, že její armáda pomáhala bránit Izrael po íránských útocích v dubnu a na začátku října.
French President Macron’s actions are a disgrace to the French nation and the values of the free world, which he claims to uphold. The decision to discriminate against Israeli defense industries in France a second time - aids Israel’s enemies during war. This builds on the…
— יואב גלנט - Yoav Gallant (@yoavgallant) October 16, 2024
Společnost Euronaval - organizátor veletrhu, který se bude konat v Paříži od 4. do 7. listopadu - ve svém prohlášení uvedla, že francouzská vláda ji v úterý informovala, že izraelské firmy nesmějí postavit stánky ani předvádět vybavení, jejich zástupci ale mohou na veletrh vstoupit jako návštěvníci. Rozhodnutí se podle ní týkalo sedmi izraelských firem.

Je to letos již podruhé, co Francie zakázala izraelským firmám účast na velkém zbrojním veletrhu. V květnu Paříž sdělila, že podmínky pro účast Izraele na veletrhu Eurosatory jsou nevhodné, když Macron vyzýval Izrael k ukončení operací v Pásmu Gazy.

Diplomatická roztržka mezi Izraelem a Francií nabyla na intenzitě poté, co Paříž ve spolupráci s Washingtonem dojednala třítýdenní příměří s Hizballáhem, které by následně otevřelo cestu k jednání o dlouhodobém diplomatickém řešení. V domnění, že Izrael na podmínky přistoupil, byly Francie a USA zaskočeny, když následující den Izrael zahájil údery, při nichž byl zabit vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh, napsala agentura Reuters.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl jednostranné příměří, které by Hizballáhu neznemožnilo nadále získávat zbraně a přesouvat síly. Macron v poslední době několikrát popudil Netanjahua, a to zejména poté, co se mírové síly OSN dostaly pod izraelskou palbu v jižním Libanonu. Vyzval k ukončení dodávek útočných zbraní Izraeli používaných v Pásmu Gazy, kde během rok trvající války proti teroristickému hnutí Hamás zahynuly tisíce palestinských civilistů a kde panuje humanitární krize.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Odpovědět