Suchoj Su-35

Odpovědět
Skeptik
Sponzor fóra

Re: Suchoj Su-35

Příspěvek od Skeptik » 18 črc 2023, 18:11

Můj odhad.

Plochá tryska bude pro S-70 s motorem bez přídavného spalování.

U Su-57 by to byl krok zpět.
S moderními systémy detekce ztrácí nějaký "superstealth" velkou část svého smyslu.
Naopak konflikty z poslední doby, kdy proti sobě stojí letectvo a výkonná PVO (a to nejen Ukrajinská občanská válka, i když tam je to vidět nejvíc, a oboustranně) ukazuje, že PLŘS mají v současné době výrazně navrch. Stealth tedy ve většině případů letoun nezachrání.
3D trysky umožňují "nestandardní úhybové manévry" a schopnost je provádět výrazně zvyšuje, a zvyšovat bude, šanci letounu a přežití.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

vojvoda
Výkonný redaktor

Příspěvek od vojvoda » 18 črc 2023, 19:12

Pre poriadok
Tryska Saturnu sa vychyľuje celá
al41-f1-2.jpg

Tryska Saľutu ako aj ostatných výrobcov vychyľuje len koncovú (nadzvukovú?) časť. Nie som odborník, nevyznám sa v názvosloví a kto vie presne, nech ma opraví.
editor_assets_new_AL-31FNmod.jpg

Tento motor, mylne označovaný za Изделие 30, je Saľutov AL-31FM2 alebo 3, priamy konturent Saturnovým 117S a 117
V pozadí motora stojí v červenom rámčeku САЛЮТ, po našom Saľut
su-57.jpg

Dobre to vysvetľuje tu
Naposledy upravil(a) vojvoda dne 18 črc 2023, 19:19, celkem upraveno 2 x.
срочно расстрелять

vojvoda
Výkonný redaktor

Příspěvek od vojvoda » 18 črc 2023, 19:13

Stačí porovnať s veľkosťou a počtom "zubov" Изделие 30 osadeného na Su-57
f_c2RlbGFub3VuYXMucnUvdXBsb2Fkcy8xLzgvMTg4MTU4NTA0MzA5MF9vcmlnLmpwZWc_X19pZD0xMzEzNTk=.jpeg
срочно расстрелять

Carbonfiber
Redaktor

Příspěvek od Carbonfiber » 18 črc 2023, 19:21

vojvoda píše:
18 črc 2023, 17:44
Toto je tryska Saľutu, nesúvisí s Izd. 30. Saturnova je účinnejšia
Saľut vedie svoje detiváty AL-31 paralelne so Saturnom

O plochej tryske vraví aj Marčukov (hlavný konštruktér motorov Saturn-Ľulka) v prednáške na predošlej strane, že sa im podarilo dosiahnúť vysokú účinnosť. Vyššie som pridal jej obrázok.
Informacie, ktore mam ja, sa lisia.. ma ist o osovo symetricku 3D dyzu, ktora je prototypovou verziou neskorsej trysky na Izd.30. Zda sa, ze NPO Saturn ako hlavny dodavatel Izd. 30 zadal vyvoj trysky konkurentom MMPP Salyut a JSC Klimov, ktori maju predchadzajuce skusenosti s 3D TVC typu KLIVT. To, ze Salyut ju skusa na svojom motore Al-31FM-2, s Su-57 nesuvisi, napriek tomu toto je tryska pre Izd.30.

Na rozdiel od F135, tato tryska nema vzajomne prepojene divergentne klapky, ale pouziva niektore prvky od General Electric F136, kde vonkajsie klapky, ktore zakryvaju konvergentne/divergentne klapky pod nimi, zaroven funguju ako kryt pre ovladace vektora tahu. Okraje pilovych zubov vonkajsich a vnutornych chlopni su v jednej rovine. Tieto hrany pilovych zubov (chevrony) redukuju radarovy odraz a zaroven vytvaraju viry, ktore podporuju rychlejsie premiesanie horuceho prudu vyfukovych plynov s okolitym vzduchom a znizuju IR stopu lietadla.

Carbonfiber
Redaktor

Příspěvek od Carbonfiber » 18 črc 2023, 19:24

Skeptik píše:
18 črc 2023, 18:11
Můj odhad.

Plochá tryska bude pro S-70 s motorem bez přídavného spalování.

U Su-57 by to byl krok zpět.
S moderními systémy detekce ztrácí nějaký "superstealth" velkou část svého smyslu.
Naopak konflikty z poslední doby, kdy proti sobě stojí letectvo a výkonná PVO (a to nejen Ukrajinská občanská válka, i když tam je to vidět nejvíc, a oboustranně) ukazuje, že PLŘS mají v současné době výrazně navrch. Stealth tedy ve většině případů letoun nezachrání.
3D trysky umožňují "nestandardní úhybové manévry" a schopnost je provádět výrazně zvyšuje, a zvyšovat bude, šanci letounu a přežití.
S-70 uz plochu trysku ma..
LVeW5fI0biY.jpg

Skeptik
Sponzor fóra

Příspěvek od Skeptik » 18 črc 2023, 19:43

Já vím. Roll-out byl v prosinci 2021.
Jen jsem přesvědčen, že na Su-57 plochou trysku nedají.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 18 črc 2023, 19:50

Suchoj u Su 57 podle posledních informací, viz odkaz, pracuje na ploché trysce. Část už napsal kolega Vojevoda.

Z diskuze na F-16.net
Zde Marčukov (viz to video) hovoří více o ploché trysce. Vypadá to, že Suchoj ji nejdříve nechtěl, pak ji chtěl, ale bez radikálních změn na draku, takže Saturn musí vytvořit složitou plochou trysku, aby ji mohl namontovat na stávající drak. Právě testují novou trysku za letu, motor už je hotový.

Zajímalo by mne , jestli nová tryska nebude problematická, pak se možná rusové rozhodnou počkat na ni a začít sériovou výrobu v novém závodě Su-57 jen s plochou tryskou?

Z technického hlediska je plochá tryska správnou cestou kvůli výhodám stealth, ale také je výborná pro marketing. Ze všech stealth ltadel má plochou trysku pouze F22. Rusové budou plochou trysku určitě prezentovat jako game changer :D

Btw Marčukov zmínil, že plochá tryska snižuje tah o 5% a také má vyšší hmotnost To znamená, že Su-57 s plochou tryskou není o moc lepší ve srovnání se Su-57 se motory 117, což jsem očekával.
117 je víc než dobrá, u Su-57 je pravděpodobné že je schopný s tímto motorem dosáhnout 1,4-1,5M super cruise. Plochá tryska by měla umožnit podobnou super- cruise schopnost.

Přesněji řečeno je to jako u YF-22, ten měl něco kolem 1,5M, ale nesl víc paliva než F-22, přesné číslo nemůžu najít, Su-57 nese víc paliva než F-22 a má nižší super cruise rychlost. Takže je pomalejší, ale má delší schopnost super cruise a to je důležité pro rozsáhlé ruské území.

https://bulgarianmilitary.com/2023/07/0 ... t-nozzles/

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 18 črc 2023, 19:55

Abych to tak nějak shrnul pro přehlednost, tedy :
Su 35/35S a další deriváty 3D vektorové trysky nemají, mají 2D a pootočené motory tedy vektorují do "V".
To stejné je u Su 57. Nemáme žádné foto vyvracející 2D vychylování do "V".
A Fadec se tedy dostal na Su 35S a před tím nebyl ?? Osobně mě příjde zvláštní používat vychylování trysek a nepoužívat digitální formu řízení motoru.

vojvoda
Výkonný redaktor

Příspěvek od vojvoda » 18 črc 2023, 21:03

Carbonfiber píše:
18 črc 2023, 19:21
To, ze Salyut ju skusa na svojom motore Al-31FM-2, s Su-57 nesuvisi, napriek tomu toto je tryska pre Izd.30.
Tvarom a počtom zubov/plátov sa však líši od toho čo má Izdelije 30 na Su-57

O ruských leteckých motoroch, aj Izdelije 30 https://tvzvezda.ru/schedule/programs/2 ... FdRaj.html

Toto je izdelije 30, obrázok z dokumentu vyššie. Hoci je to len akási neúplná testovacia tryska, jej uloženie je saturnovské - kĺb po vonkajšom obvode motora, značne odlišné od toho saľutovského
Snímek obrazovky 2023-07-18 203947.png
Zde Marčukov (viz to video) hovoří více o ploché trysce. Vypadá to, že Suchoj ji nejdříve nechtěl, pak ji chtěl, ale bez radikálních změn na draku, takže Saturn musí vytvořit složitou plochou trysku, aby ji mohl namontovat na stávající drak. Právě testují novou trysku za letu, motor už je hotový.
Nie je ale celkom jasné či pre súčasný Su-57, alebo jeho ďaslšie modifikácie a teda aj lietadlo 6. pokolenia
Každopádne zachovalo by si to rovnakú obratnosť ak aj súčasne trysky vychyľujú len v jednej rovine
A Fadec se tedy dostal na Su 35S a před tím nebyl ?? Osobně mě příjde zvláštní používat vychylování trysek a nepoužívat digitální formu řízení motoru.
Ruslet uvádza pri Su-37 FADEC, tiež som to poslal pár príspevkov dozadu

...prase aby se v tom vyznalo.... :mrgreen:
срочно расстрелять

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 18 črc 2023, 21:17

Vojvoda píše :
Nie je ale celkom jasné či pre súčasný Su-57, alebo jeho ďaslšie modifikácie a teda aj lietadlo 6. pokolenia
Každopádne zachovalo by si to rovnakú obratnosť ak aj súčasne trysky vychyľujú len v jednej rovine

Tady je obrázek který je podle mě fotošop, ale je vidět že ploché trysky jsou pootočeny, tedy že nebudou striktně nahoru a dolu jako F-22.
Více v článku :
https://bulgarianmilitary.com/2023/07/0 ... t-nozzles/

Ty trysky z obrázku jsou podobné na tyto ze zprávy od vojvoda :
Přílohy
noz.jpg
Russian-Su-57-Felon-has-begun-tests-of-new-engine-flat-nozzles.jpg

puma
Redaktor - závislák :-)

Příspěvek od puma » 18 črc 2023, 22:02

Wasp1 píše:
18 črc 2023, 19:55
Su 35/35S a další deriváty 3D vektorové trysky nemají, mají 2D a pootočené motory tedy vektorují do "V".
Co to je zas za bludy, stejně jako s tím, že AL-41F-1S nemá digitální řízení, rozepsané flame na X stránek naprosto o ničem, při tom stačí zagooglit a vlést na oficiální katalog Rosoboronexportu a podívat se, co tam píšou k tomuto motoru. Vektorování motoru je technicky plně 3D v rozsahu ± 20 ° v rovině, ± 16 ° v libovolném směru. K tomu se stačí podívat na stovce fotkách na samotné technické řešení mechanizace vektorovaní trysky, z kterého je to zcela jasné také, proč by měl umět Su-35S vektorová pouze do V? Když už, tak pohyb vektorovaní omezuje v určitých směrech fyzicky konstrukce letounu alias žihadlo mezi dvěma motory, to je vyřešené softwarově přes digitální řízení motoru, a to je tak vše.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Wasp1
Redaktor

Příspěvek od Wasp1 » 18 črc 2023, 22:10

Puma,
já Ti rozumím, ale hodně věcí je psaných a v realitě je to jinak. To platí na obou stranách, v US i RU a vlastně všude.
Tedy, pokud nikde není žádné foto vektoru 3D u Su 35/57, pak se naskýtá přirozená otázka jak to vlastně je. Já takovou fotku neviděl a procházal jsem jich hodně, všude je "V".
Fadec já moc neřeším, jenom jsem se pozastavil nad tím že ho vlastně měl až Su 35S, jak psal Skeptik, pokud si to pamatuji dobře a kdyžtak se mu omlouvám.

Fyzická konstrukce letadla neomezuje vytočení trysek směrem , nahoře k trupu a dole od trupu. Pokud máš fotky kde to tak je, nebo něco co potvrdí 3D, tak to bude dobře a bude pak jasno.
Přílohy
Su-35 vektor 02.jpg
Su-35 vektor 02.jpg (38.37 KiB) Zobrazeno 14459 x

skflanker_
Sponzor fóra

Příspěvek od skflanker_ » 18 črc 2023, 22:52

Konštrukčne motor dokáže plných 3D = video z plného 3D tu je
Autopilot lietadla to ale pre svoje potreby a schopnosti obmedzil aby boli všetci spokojný = kompromis
Pozrite si video Su-35S na leteckých dňoch MAKS keď robí "voľný pád" = čo robí autopilot s motormi

Carbonfiber
Redaktor

Příspěvek od Carbonfiber » 19 črc 2023, 01:15

Wasp1 píše:
Podla mna je toto uzavreta vec..
Wasp1 píše:
Nooo, Su-27M #711 (teda Su-37) to tak mal.. ale mal k tomu aj canardy..
Jednym z dovodov zrusenia canardov pre Su-35S bol prave FADEC, ktory dokazal automaticky upravovat rezim motora + TVC a tym ich funkciu v podstate uplne nahradil.. co zas viedlo z znizeniu komplexnosti a uspore hmotnosti..

Aspon tak si pamatam to vysvetlenie po tom, ako KnAAPO v 2008 vyroloval prvy prototyp Su-35BM #901 a kazdy cumel a hladal, kde to ma kacacie plochy..

puma

Příspěvek od puma » 19 črc 2023, 06:59

Wasp1 píše:
18 črc 2023, 22:10
Puma,
já Ti rozumím, ale hodně věcí je psaných a v realitě je to jinak. To platí na obou stranách, v US i RU a vlastně všude.
Tedy, pokud nikde není žádné foto vektoru 3D u Su 35/57, pak se naskýtá přirozená otázka jak to vlastně je. Já takovou fotku neviděl a procházal jsem jich hodně, všude je "V".
Fadec já moc neřeším, jenom jsem se pozastavil nad tím že ho vlastně měl až Su 35S, jak psal Skeptik, pokud si to pamatuji dobře a kdyžtak se mu omlouvám.

Fyzická konstrukce letadla neomezuje vytočení trysek směrem , nahoře k trupu a dole od trupu. Pokud máš fotky kde to tak je, nebo něco co potvrdí 3D, tak to bude dobře a bude pak jasno.
Ne nerozumíš, píšeš tu nesmysly, a ještě argumentuješ fotkou vypnutých motorů AL-31F na Su-30 s osově symetricky zajištěnou tryskou, s kterým nemají motory AL-41F nic společného, krom toho, že z něho vychází, ale mají z 80% novych dílů. Co mají společného vypnuté motory AL-31F na Su-30 s zajištěnou tryskou s motory Su-35S?

Pně vychylovatelnamá 3D tryska podléhá při svém vychylování aerodynamickým potřebám ideálně ovládat stroj řídícím algoritmem a pracuje v souhře s aerodynamickým řízením a aktuálním režimem letu, kdo by to byl asi čekal, v podzvukovém letu se vychyluje ve shodě s aerodynamickými řídícími plochami a v nadzvukovém letu jde i proti nim. K tomu kachní plochy na jakémkoliv letounu nemají nic společného s vektorovaním tahu, ale s zvýšením vztlaku a změnou těžiště letounu. Celé je to naprosto nesmyslná debeta o neexistenci reálného 3D vektorování tahu na motorech s prokazatelně reálným 3D vektorovaním tahu.

Zde máte dokonce důkaz o plném 3D vektorovaní tahu a to dokonce u Al-31F na stendu, kde s ním jedou i celou 360° sekvenci, co chcete ještě více?

vojvoda
Výkonný redaktor

Příspěvek od vojvoda » 19 črc 2023, 07:14

Zde máte dokonce důkaz o plném 3D vychylování trysky a to dokonce u Al-31F na stendu, co chcete ještě více?
To je ale prototypová, nikde nepoužitá a málo účinná tryska. Už som sa tu o tom rozpísal dosť...
срочно расстрелять

Alchymista
Redakční rada

Příspěvek od Alchymista » 19 črc 2023, 07:32

zábery sú to tiež dvadsať rokov staré... (z 29.7.2003)
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

puma

Příspěvek od puma » 19 črc 2023, 07:34

A co to má co společného s tryskou? Je to jen odstrojená tryska na stendu bez své svrchní části, i když připustím, že je to nějaká prototypová tryska, co to má společného s samotnou mechanikou vychylování tahu/trysky, který se nezměnil a ty hydraulická táhla na to, přes které se to ovládá, tam jsou na moterech furt.
Naposledy upravil(a) puma dne 19 črc 2023, 07:58, celkem upraveno 2 x.

vojvoda
Výkonný redaktor

Příspěvek od vojvoda » 19 črc 2023, 07:52

Tu nikto nespochybňuje že je to možné, Saturn má svetovo najlepšie vyriešené vektorovanie. Je to o tom, či je to potrebné
срочно расстрелять

Carbonfiber
Redaktor

Příspěvek od Carbonfiber » 19 črc 2023, 11:03

Este tu mame spanielske riesenie od EPT pre EJ200 (EF Typhoon).
Do serie to, predpokladam, nikdy nepojde..
3dtvc-3d.gif
3dtvc-3d.gif (9.72 KiB) Zobrazeno 14159 x
j200_tvn.jpg
j200_tvn.jpg (42.08 KiB) Zobrazeno 14159 x
jet-EPT.jpg
jet-EPT.jpg (19.54 KiB) Zobrazeno 14159 x

Odpovědět