Ukrajina

Odpovědět
Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 10 lis 2020, 19:27

V Oděse bylo zahájeno trestní řízení ve věci znesvěcení vlajky Evropské unie. Policisté zahájili vyšetřování poté, co se objevil video na sociální síti, které ukazovalo mladé lidi, jak dupou na vlajku EU.
https://strana.ua/news/300201-v-odesse- ... tsija.html


Biden oznámil svou připravenost vyřešit problém války na Donbassu
Kandidát na prezidenta USA z Demokratické strany Joe Biden telefonoval s několika evropskými vůdci. Během jednání vyjádřil připravenost společně s nimi hledat východisko z vojenského konfliktu na východní Ukrajině.

Informovala o tom agentura Interfax-Ukrajina s odkazem na ústředí politika.

Biden se ukrajinského tématu dotkl během jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a britským premiérem Borisem Johnsonem.

V rozhovoru s Macronem vyjádřil „zájem o spolupráci při řešení konfliktů na Ukrajině a v Sýrii, jakož i o íránském jaderném programu“. Johnsonovi řekl Bidenu, že chce „spolupracovat na takových tématech, jako je Balkán a Ukrajina.“
https://strana.ua/news/300226-bajden-ho ... erami.html

Biden a Putin mají napjaté vztahy: co může Kreml udělat před inaugurací amerického prezidenta
Rusko má 70 dní do inaugurace nového amerického prezidenta a během této doby se pokusí vyřešit řadu důležitých otázek, aby si stanovilo své vlastní priority. Mluvíme o konfliktech v Náhorním Karabachu, v Bělorusku a případně na Donbasu.

Vadim Karasev, známý ukrajinský politolog a politik, ředitel Institutu pro globální strategie, o tom hovořil ve vysílání v televize Apostrof.

Podle politologa mají Biden a Putin napjaté vztahy od doby, kdy Biden doporučil, aby Putin již nekandidoval na ruského prezidenta.

„Proč je nyní problém Karabachu tak aktivní (podepsání společného prohlášení Arménie, Ázerbájdžánu a Ruska o ukončení války v Náhorním Karabachu -„ Apostrof “)? Protože chápou, že mají 70 dní do inaugurace nového amerického prezidenta,“ uvádí politolog ...

Karasev je přesvědčen, že zatímco ve Spojených státech bude probíhat přenos moci z Trumpa na Bidena, Kreml se pokusí vyřešit řadu konfliktů v postsovětském prostoru.

"Zatímco v Americe probíhá proces přenosu moci, během tohoto období je nutné vyřešit otázku Karabachu, Běloruska a případně Donbasu. Nyní budou vyvíjet tlak na Ukrajinu, aby provedla minské dohody, a Ukrajina musí rozhodnout, za jakých podmínek to udělá, " vysvětlil. Karasev.

Politolog upozornil na skutečnost, že 10. listopadu dorazili do Arménie ruské mírové síly.

"V Podněstří jsou ruské mírové síly, ruské mírové síly v Arménii, ruské mírové síly na Donbasu. A pak řeknou, že tu nejsou ruské jednotky, ale ruské mírové síly. Rusko chce zachovat současný status quo" shrnul Karasev.
https://apostrophe.ua/news/society/2020 ... sha/214492

Jaká bude Bidenova politika vůči Ukrajině: objevila se prognóza
Známý ukrajinský politolog a politik, ředitel Institutu pro globální strategie Vadim Karasev uvedl, že Joe Biden, který se pravděpodobně stane 46. prezidentem USA, bude budovat svou politiku vůči Ukrajině s využitím polohy Ukrajiny v post-sovětském prostoru.

Politolog připomněl skandál s Burisma Holdings a uvedl, že z tohoto důvodu je téma Ukrajiny pro Joea Bidena nepříjemné, a proto bychom neměli doufat v žádné preference od Bidena.

„Je možné, že za Bidena dostane Ukrajina více pomoci, i když je důležité udržovat v Kongresu podporu od obou stran,“ uvedl politolog.

Současně bude podle politologa politika nového amerického prezidenta ve vztahu k Ukrajině určována úkoly, které si USA stanoví.

„Biden se dívá na Rusko hranolem Ukrajiny, aby, pomocí Ukrajiny odtrhl postsovětský prostor od Ruska. Pokud má Biden za úkol odtrhnout Ukrajinu od postsovětského prostoru, už na tom pracoval, a nyní jako prezident bude mít více příležitostí, pak my ( Ukrajina - „Apostrof“) bude více přitahována k NATO, k Evropské unii, “ vysvětlil své stanovisko Karasev.

Karasev zároveň upozornil na to, jak budou budovány vztahy mezi USA a Ruskem, protože Biden a Putin mají „napjaté“ vztahy.

"Musíte pochopit, jak na to Putin zareaguje. To znamená, že dojde k nějaké konfrontaci, střetu. Proto se Kreml pokusí využít čas před inaugurací nového prezidenta k tomu, aby si stanovil vlastní priority a vyřešil problém Náhorního Karabachu, Bělorusko a případně Donbas,“ vysvětlil Karasev.
https://apostrophe.ua/news/society/2020 ... noz/214490

Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 11 lis 2020, 11:45

Ústavní soud Ukrajiny zahájil ústavní řízení v případě porušení karantény prezidentem Volodymyrem Zelenským.
„Rozhodnutím třetího kolegia soudců prvního senátu Ústavního soudu Ukrajiny ze dne 22. října 2020 č. 231-3 (І) / 2020 bylo v této věci zahájeno ústavní řízení,“ uvádí se v prohlášení.

Je třeba poznamenat, že podání bylo obdrženo Nejvyšším soudem 25. září. Ústavní soud se žádá, aby poskytl oficiální výklad ustanovení první části článku 105 Ústavy Ukrajiny („Prezident Ukrajiny má právo na imunitu při výkonu svých pravomocí“), pokud jde o možné přivedení prezidenta Ukrajiny k správní odpovědnost za spáchání správního deliktu při výkonu jeho pravomocí.

Chmelnický městský okresní soud požaduje takové vysvětlení, což je dáno skutečností, že projednává správní delikt proti prezidentu Volodymyrovi Zelenskému.

Mluvíme o incidentu, kdy Zelenský porušil karanténu. V červnu připomeneme, že prezident Zelenský v Chmelnicku během karantény uspořádal přestávku na kávu v místní kavárně, a to navzdory zákazu činnosti stravovacích zařízení. Soudě podle fotografií zveřejněných později byl ve společnosti nejméně 5 lidí.
https://strana.ua/news/300266-konstitut ... ntina.html

NSDC vyzvala Ústřední volební komisi, aby přijala opatření k okamžitému zjištění a zveřejnění výsledků místních voleb.
Danilov uvedl, že nedostatečné povědomí veřejnosti o výsledcích hlasování vytváří rizika pro národní bezpečnost.

„Tajemník Ukrajinské rady pro národní bezpečnost a obranu Oleksij Danilov upozorňuje Ústřední volební komisi na nutnost přijmout naléhavá opatření ke stanovení výsledků hlasování v místních volbách 25. října 2020 a jejich okamžité zveřejnění na oficiálním webu,“ uvádí se v prohlášení.

NSDC připomněla, že měly být oficiální výsledky hlasování vyhlášeny do 6. listopadu.

„Současně do dneška nejsou v určité části územních obvodů stanoveny výsledky hlasování v místních volbách,“ uvedl Danilov.

Připomínáme, že dříve Ústřední volební komise oznámila, že do 6. listopadu včetně (nejpozději dvanáctý den po dni hlasování) stanoví volební komise oblastní, městská, okresní město, kraje, vesnické volební komise stanoví výsledky voleb/hlasování v více mandátovém volebním obvodu, jedno mandátovém volebním obvodu, mnohomandátových oblastech.
https://112.ua/vybory/danilov-prizval-c ... 56953.html

Téměř 60% Ukrajinců si myslí, že se země rozpadá a směřuje k rozkolu
Většina Ukrajinců si myslí, že Ukrajina jako země se rozpadá a směřuje k rozkolu. Kromě toho jsou přesvědčeni, že život v zemi se zhoršuje.

Bylo oznámeno z údajů z průzkumu, který byl proveden na konci října 2020 a zveřejněn Kyjevským mezinárodním sociologickým institutem (KIIS).

Negativní možnost (Ukrajina stagnuje a nerozvíjí se, život je stále neúnosnější) preferovala většina respondentů, 55,1%.

Pokud jde o obecný směr směřování země, 42,5% zvolilo optimistickou možnost - „Ukrajina může být pomalá, ale rozvíjí se a mění se v moderní rozvinutou zemi.“

Zároveň si 57,5% respondentů myslí, že „Ukrajina jako země se rozpadá, směřuje k rozkolu“ a jen něco málo přes třetinu (33%) občanů si myslí, že „Ukrajina jako země je spojována dohromady, jde cestou sjednocení“.

Průzkum byl proveden telefonickými rozhovory pomocí počítače založeného na náhodném generátoru mobilních čísel. Dotazováno bylo celkem 1 502 lidí.
https://strana.ua/news/300316-ukrainy-s ... -kmis.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 11 lis 2020, 14:12

Peskov zhodnotil možnost vyslání mírových sil na Donbass
Moskva se staví proti obnovené bojů a skutečnosti, že se musí jinde uchýlit k zavedení mírových sil, řekl tiskový mluvčí prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov.

„Moskva by nechtěla, aby se někde odehrávaly nepřátelské akce, aby se musela uchýlit k takovému nástroji (jako je zavedení mírových sil), to by si Moskva nepřála", - řekl Peskov, v odpovědi na otázku novinářů, zda by chtěla Moskva za určitých podmínek zavést mírové sily na Donbass, jak se to stalo v Karabachu..
https://ria.ru/20201111/donbass-1584074060.html

Ukrajinská armáda vystřelila ve středu ráno pět raket na severním okraji a předměstí Doněcku. Oznámilo to zastoupení Donecké lidové republiky (DLR) ve Společném středisku pro kontrolu a koordinaci příměří (JCCC).
„V 8:05 vystřelily ukrajinské ozbrojené síly čtyři protitankové řízené střely (ATGM) na terminál Doněckého letiště, další ATGM byla vystřelena na vesnici Veseloe severně od Doněcku,“ cituje doněcká tisková agentura (DAN) zprávu zastupitelského úřadu republiky v JCCC. Ukrajinská armáda podle něj zahájila palbu z pozic ve městě Opytnoje ovládaných Kyjevem.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9969871

Reznikov uvedl termín pro „plnou reintegraci“ Donbassu
Oznámil to během online setkání s komisařem EU pro humanitární pomoc a řešení krizí Janezem Lenarcicem.

Podle ministra dočasně okupovaných území Alekseje Reznikova potrvá čtvrtstoletí „úplné znovuzačlenění“ Donbasu.
Ukrajinský politik hovořil o své návštěvě Chorvatska. Podle jeho názoru jde Donbass „podobnou cestu“. Chorvatský premiér již dříve uvedl, že „zkušenosti Chorvatska mohou pomoci při deokupaci Donbasu“.
https://news-front.info/2020/11/10/rezn ... -donbassa/

Jurij Butusov: Ale co standardy NATO: Proč ministerstvo obrany kupuje zbytečné a zastaralé houfnice Dana?
Včera Výbor pro obranu Nejvyšší rady zvažoval změny nařízení obrany státu - 2020 (ano, v ročním pracovním plánu obranného rozpočtu dochází ke změnám na konci roku, nedivte se tomuto nepořádku). Potřebu provést změny je způsobena skutečností, že ministerstvo obrany podepsalo smlouvu o nouzovém nákupu samohybných houfnic „Dana“ M1 v České republice - asi 30 kusů.

Nákup českých houfnic „Dana“ nemohu vysvětlit ničím jiným než korupcí - koneckonců, tyto houfnice v ozbrojených silách Ukrajiny jsou naprosto zbytečné. Nakonec došlo k pokusům o jejich koupi za ministra obrany Poltoraka, pak vznikl skandál, o tom jsem napsal článek před dvěma lety.

A přesto ministr obrany Andrej Taran přesto uzavřel tuto hanebnou dohodu. Je nepříjemně zarážející, že to schválil vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Ruslan Khomčak.

Proč je to zcela v rozporu se zájmy obrany Ukrajiny?

1. „Dana“ M1 je česká samohybná houfnice, jejíž zbraní je sovětský systém 152 mm D-20 pro sovětskou munici. V roce 2018 byli Dany vyřazeni ze služby v České republice, protože česká armáda kompletně přešla na houfnice jedné ráže 155 mm podle standardu NATO. Od té doby jsou „Dany“ ve skladu a Češi je opravdu chtějí někomu prodat. Ale problém je v tom, že je nikdo nechce koupit ... kromě Ukrajiny.

2. „Dana“ je zastaralá. Dostřel jejího děla je 18,7 km a s raketovým granátem - až 20 km. Podle dohody o balistice dělostřeleckých zbraní z roku 1989 přešly armády NATO na kalibr 155 mm s délkou hlavně 52 a houfnice NATO mají dosah nejméně 30 km a s raketovým granátem - až 40 km. Vzhledem k dosahu hlavních ruských samohybných děl Msta-S a Koalice nemá Dana žádnou šanci, jak se dostat do boje proti těmto bateriím. Malý dostřel neposkytuje manévr s palbou, schopnost zasáhnout cíle daleko za nepřátelskými liniemi, která v moderní válce, jak ukázal Náhorní Karabach, má klíčový význam.

3. Ukrajina nemá žádné zásoby granátů pro „Danu“. Jsme vyzbrojeni asi 300 kusy systému D-20, včetně samohybných děl. A nezůstaly téměř žádné granáty. Pro uspokojení potřeb je nutné nakupovat granáty v zahraničí. Granáty pro D-20 jsou již na světovém trhu se zbraněmi exotické, nemůžeme je koupit v Rusku a nákup v Evropě bude za cenu srovnatelnou s produkcí 155 mm standardních granátů NATO. Houfnice je prostředek k doručení granátu na cíl, tak proč si kupujeme zastaralý systém, pokud není rozdíl v ceně granátu? Široká škála střeliva se vyrábí do 155 mm. V případě války s Ruskou federací bychom mohli snadno obdržet granáty z kterékoli země NATO. S ničím z toho se nepočítá. Absurdní.
...
https://112.ua/mnenie/a-kak-zhe-standar ... 56963.html

Na Ukrajině roste poptávka po silném vůdci - průzkum veřejného mínění KIIS
Více než 54,1% Ukrajinců si je jistých, že „silný vůdce“ je pro Ukrajinu důležitější než demokratický vládní systém. Pouze 26,7% respondentů s nimi nesouhlasí.

Zároveň je největší počet zastánců demokracie mezi voliči bývalého prezidenta Petro Porošenka a největší počet zastánců myšlenky „silné ruky“ - je mezi voliči vůdci Opoziční Platformy - Pro Život.

O tom svědčí výsledky průzkumu Kyjevského mezinárodního sociologického institutu (KIIS) v říjnu až listopadu tohoto roku.

Údaje z průzkumů, ze kterých je patrné, že ti, kteří si v říjnu přejí vidět „silného vůdce“ v čele státu, posílili z 52,5% na 54,1%. Je pozoruhodné, že také stoupá počet zastánců demokratického přístupu k řízení země: duben - 26,7%, říjen - 31%. Počet nerozhodnutých poklesl z 20,8% na 14,9%.

Obyvatelé jižní části Ukrajiny nejvíce inklinují k podpoře autoritářského systému - 58,6% podporuje myšlenku, že silný vůdce je pro Ukrajinu důležitější než demokracie. Opačný názor je zde 23,3%.

V západních oblastech Ukrajiny upřednostňovalo 52,1% „silného vůdce“, 29,8% - v případě demokracie, v centrálních regionech - 54,3% a 32%.

Na východě je 55,6% příznivců myšlenky „silné ruky“. Opačný názor zastává 33,3%.

Je pozoruhodné, že sociologové také ukázali výsledky průzkumu, konkrétně na Donbassu. 48,9% obyvatel tam chce „silného vůdce“, zatímco 36,9% respondentů je demokratických.
https://strana.ua/news/300321-ukraintsy ... opros.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 11 lis 2020, 18:12

Kravčuk uznal potřebu uvést plán pro Donbas do souladu s „Minsk-2“ - ministerstvo zahraničí DLR
Ukrajinská strana v kontaktní skupině se dohodla na potřebě uvést svůj plán vypořádání na Donbassu do souladu s minskými dohodami a se souhlasem DLR a LLR. Oznámila to dnes zplnomocněná zástupkyně DLR na jednáních kontaktní skupiny, ministryně zahraničních věcí republiky Natália Nikonorová.

Předtím v rozhovoru pro TASS vedoucí ukrajinské delegace v kontaktní skupině Leonid Kravčuk uvedl, že ukrajinský parlament má v úmyslu přijmout zákon o specifikách místní samosprávy na Donbasu s přihlédnutím k přáním určitých okresů Doněcké a Luhanské oblasti za řady podmínek, ale nebude upevňovat zvláštní status Donbasu v ukrajinské ústavě. To je uvedeno v „Plánu společných kroků“ vypracovaném Kyjevem. Ukrajina navíc trvá na tom, že klauzule minských dohod, v pořadí, v jakém existují od roku 2015, nelze provést, je nutné revidovat jejich pořadí.

„Z obsahu projektu („ Plán společných kroků “- pozn. DAN) je zřejmé, že jeho cílem není mírové řešení konfliktu, ale naopak zahrnuje postupné ozbrojené zmocnění se území republik. Jsme vyzýváni, abychom se odzbrojili, podepsali kapitulaci, nechali ukrajinské bezpečnostní síly vstoupit a pak možná uspořádají volby bez trvalého zákona o zvláštním statusu, beze změn ukrajinské ústavy a bez jakéhokoli politického urovnání, “uvedla Nikonorová.

Podle ní po opakovaných výzvách a otázkách z Doněcké strany „Kravčuk nakonec uznal potřebu uvést kompletní konečný plán schválený DLR, LLR a Ukrajinou do souladu s minskými dohodami.“

„Očekáváme také, že na příští schůzce 25. listopadu obdržíme od ukrajinské strany podrobné písemné připomínky k našemu návrhu cestovního plánu a že začneme účinně pracovat na odsouhlasení konečného dokumentu,“ uzavřela zplnomocněná zástupkyně DLR.

Dodáváme, že na videokonferenci kontaktní skupiny (14. října) zástupci Donbassu navrhli plán řešení konfliktu v regionu v souladu s minskými dohodami. Později, počátkem listopadu, ukrajinská strana předložila svůj plán republikám Donbassu.
https://dan-news.info/politics/kravchuk ... d-dnr.html

K akutním a důležitým bodům jednání kontaktní skupiny - Natália Nikonorová
Výsledek dnešního zasedání kontaktní skupiny pro urovnání konfliktu mezi Donbassem a Ukrajinou


Gryzlov uvedl, že návrhy Kyjeva týkající se Donbasu jsou zaměřeny na revizi minských dohod
Jediným cílem verze plánu řešení urovnání předloženého Ukrajinou je svolaní dalšího Normandského summitu, uvedl zmocněnec Ruské federace v kontaktní skupině

Verze plánu pro společné kroky na Donbassu, kterou předložil Kyjev, je zaměřena na revizi minských dohod. Oznámil to ve středu zplnomocněný zástupce Ruské federace Boris Gryzlov po zasedání kontaktní skupiny pro řešení situace na východní Ukrajině.

"Dnes se konalo pravidelné setkání kontaktní skupiny, pro které měla ukrajinská strana připravit návrh akčního plánu na vyřešení konfliktu v souladu s minskými dohodami. Ukrajinská delegace místo toho předložila úplně jiný návrh. Návrhy předložené Ukrajinou zcela odporují minským dohodám a ukrajinským závazkům z Normandie." Nejedná se o projekt společných kroků, je to projekt zaměřený na revizi minských dohod, “uvedl Gryzlov.

Podle jeho slov ukrajinský návrh plánu naznačuje, že Kyjev neplánuje zahájit dialog s obyvateli regionu, ale připravuje se na nové kolo silové konfrontace. „Ukrajinští občané mají právo vědět, že kyjevské orgány neplánují zastavit, ale rozšířit boje na Donbasu, přejít z příměří do nového kola vojenské konfrontace. Všechna slova o„ svobodné ekonomické zóně “jsou pouze zástěrkou, dalším pokusem o klamání lidí. Bez politického urovnání nemůže dojít k ekonomickému rozvoji, "uvedl.„ A co je nejdůležitější, ukrajinská strana kategoricky odmítla poskytnout jakékoli záruky za provádění akčního plánu z její strany a upustila od povinnosti schválit schválenou verzi tohoto dokumentu usnesením Nejvyšší rady Ukrajiny. "

Ukrajinská delegace podle Gryzlova opět oznámila, že nemá pravomoc projednávat záruky odpovědnosti Ukrajiny za provádění navrhovaného akčního plánu. "Z ukrajinského projektu jasně vyplývá, že Kyjev nechce vést žádný dialog s obyvateli Donbasu, Kyjev neuznává a nezaručuje žádná práva obyvatel Donbasu." ", - řekl zástupce Ruska. Gryzlov také upozornil na skutečnost, že plán, který dříve navrhli představitelé Doněcku a Lugansku, byl určen pro komplexní urovnání konfliktu v plném souladu s minskými dohodami. " Navrhovanou ukrajinskou variantu v této fázi lze považovat za krok směrem k úplnému odmítnutí minských dohod. To situaci jen zhoršuje a může to vést k další krizi jednání, “uvedl zplnomocněný zástupce.

Gryzlov uvedl, že akční plán předložený Ukrajinou o Donbassu není zaměřen na řešení konfliktu, jeho jediným cílem je svolat další summit ve formátu „Normandie“. „Předložený návrh plánu je další předstírání vyjednávacího procesu s jediným jasně vyjádřeným cílem - svoláním dalšího summitu ve formátu„ Normandie “,“ uvedl ruský vyslanec.

Ukrajinská strana porušuje dohody o synchronním otevření nových kontrolovaných přechodů na kontaktní linii v Donbasu, řekl Gryzlov. V rámci dosavadních dohod by měly být v oblasti obcí Štěstí a Zlato otevřeny nové kontrolované přechody s možností průjezdu vozidel. V pondělí v Luganské lidové republice uvedli, že souběžné otevření kontrolovaných přechodů přes linii kontaktu v těchto obcích není možné, protože ukrajinská strana odmítla vybavit první z nich pro průjezd vozidel, jak bylo dohodnuto dříve. Navíc situace s rozšířením koronaviru také nedává nyní prostor pro volný pohyb občanů. Přesto 10. Listopadu Ukrajina oznámila jejich otevření.

"Ukrajinská strana v tuto chvíli ruší dohody o společném synchronním otevření KPV v dohodnutých parametrech," uvedl v této souvislosti Gryzlov. Jednostranné otevření kontrolovaných přechodů pro pěší pohyb občanů ze strany Ukrajiny, bez řádné hygienické a epidemiologické kontroly a řízení vystavuje lidi riziku nákazy COVID-19 a je to záměrné provokace".

"Na Donbasu se domnívají, že současné kyjevské úřady jednají stejně jako ty předchozí. Před volbami Kyjev sliboval mír a po volbách zahajuje nová ostřelování a další ozbrojené provokace v Doněcké a Luhanské oblasti," poznamenal také Gryzlov. „Zdůrazňuji, že ukrajinská strana nemůže získat důvěru, dokud nezačne napravovat předchozí porušování a nezaujme odpovědný postoj,“ dodal.
https://tass.ru/politika/9979081

Kravčuk v TCG vyzval k propuštění všech zadržených na Donbasu před Vánoci a Novým rokem
Vedoucí ukrajinské delegace v Trilaterální kontaktní skupině Leonid Kravčuk na středeční schůzce formou videokonference vyzval k propuštění všech zadržených na Donbasu před Vánoci a Novým rokem.

„Vedoucí ukrajinské delegace vyzval k navrácení všech vzájemně zadržovaných osob do Vánoc a Nového roku, což by se stalo příkladem vysoké morálky a odpovědnosti účastníků, což je známkou jejich touhy dohodnout se na dalších pozicích,“ uvedla ukrajinská delegace ve zprávě zveřejněné ve středu večer.

Vedoucí zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině, moderátor podskupiny pro bezpečnostní otázky Trilaterální kontaktní skupiny, velvyslanec Yashar Halit Cevik podpořil záměry stran dodržovat příměří.

Cevik poznamenal, že příměří jako celek platí již osmdesát dní, a dodal, že došlo ke snížení počtu ostřelování a používání těžkých zbraní (minometů).

Ukrajinská delegace dále trvá na zahájení humanitárního odmínování, což je návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského během pařížského summitu 9. prosince 2019.

Mluvíme o 19 těžených oblastech: například hřbitovy, elektrické sítě, vodovody umístěné na trolejovém vedení.

Kravčuk poznamenal, že je nesmírně důležité začít odminovat před prudkým zhoršením povětrnostních podmínek, které to fyzicky znemožní.
https://interfax.com.ua/news/general/702734.html

Ukrajina v TCG podpořila iniciativu zástupců OBSE uspořádat mimořádné zasedání politické podskupiny pro co nejrychlejší koordinaci postojů k „akčnímu plánu“
Na zasedání Trilaterální kontaktní skupiny podpořila ukrajinská delegace iniciativu zástupců OBSE uspořádat mimořádné zasedání politické podskupiny za účelem dohodnutí akčního plánu pro další řešení situace na Donbasu v rámci TCG, který bude podporován všemi stranami.

„Diskuse vycházela z „Plánu společných kroků účastníků TCG při provádění minských dohod“, který navrhl vedoucí ukrajinské delegace L. Kravčuk. dokument, formulovaný všemi účastníky, “- uvádí se na oficiální stránce delegace na Facebooku v návaznosti na výsledky videokonference TKG ve středu.

Hlavním argumentem ukrajinské strany je, že do konce letošního roku zbývají pouze dvě zasedání TCG.
https://interfax.com.ua/news/general/702737.html

Ukrajinská delegace při TCG považuje za velmi důležité uspořádat do konce roku vrcholnou schůzku ve formátu „Normandie“
„Ukrajinská delegace považuje za velmi důležité uspořádat do konce tohoto roku novou vrcholnou schůzku ve formátu Normandie, která by se stala silným podnětem pro shrnutí výsledků práce provedené v průběhu roku a stanovení politických a diplomatických způsobů jejich dalšího provádění,“ uvedla ukrajinská delegace ve svém prohlášení. po jednání třístranné kontaktní skupiny o řešení situace na Donbassu (TCG) prostřednictvím videokonference ve středu.

Ukrajinská delegace rovněž prohlašuje, že Ukrajina splnila a bude plnit všechna rozhodnutí přijatá ve formátu Normandie i minské dohody.

"Jakékoli pokusy obvinit nás z porušování těchto dohod nebudou úspěšné. Provádíme je a naléháme na ruskou stranu, aby učinila totéž," uvedla ukrajinská delegace ve svém prohlášení.
https://interfax.com.ua/news/general/702738.html
Naposledy upravil(a) puma dne 11 lis 2020, 20:39, celkem upraveno 12 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Ukrajina

Příspěvek od Rado Info » 11 lis 2020, 20:16

Hlava DNR předal klíče od nového vybavení pro hasičské a záchranné týmy MČS

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 12 lis 2020, 11:11

Ozbrojené formace Ukrajiny dnes v noci zasáhly minometným útokem oblast vesnice Leninskoje v Novoazovském okrese na jihu DLR. Uvádí zastoupení republiky ve Společném středisku pro kontrolu a koordinaci režimu příměří (JCCC)
"V 3:20 hod. Zahájily ozbrojené formace Ukrajiny palbu směrem k vesnici Leninskoje, bylo vystřeleno 12 min ráže 82 mm," uvádí se ve zprávě. Uvádí, že palba byla vedena ze směru od vesnice Vodyane, ovládané ukrajinskými jednotkami.
https://dan-news.info/defence/armiya-ki ... -sckk.html

Den v JFO: Radikálové stříleli na ukrajinské pozice třikrát, jeden voják byl zraněn
Během minulého dne radikálové na Donbasu porušili příměří třikrát. V důsledku ostřelování byl jeden ukrajinský voják zraněn. Informovala o tom tisková služba ústředí JFO na Facebooku.

V oblasti osady Pisky tedy útočníci zahájili palbu z automatického stojanového granátometu. Také blízko Vodyane - byla použita malta ráže 82. Nedaleko vesnice Kamenka ozbrojenci stříleli z ručních zbraní a kulometu velkého kalibru.

V důsledku ostřelování byl jeden ukrajinský voják zraněn. Jeho zdravotní stav je uspokojivý.

Velitelství rovněž uvedlo, že od začátku dnešního dne bylo ve všech sektorech fronty pozorováno ticho.
https://112.ua/ato/sutki-v-oos-boeviki- ... 57040.html

Kedmi uvedl, jak pro Ukrajinu skončí „kampaň na Donbassu“
Izraelský vojensko-politický expert Jakov Kedmi uvedl, k čemu povede možný pokus Kyjeva „zopakovat scénář Karabachu“ na Donbasu.

Zhoršení situace v Náhorním Karabachu vedlo k výzvám místních radikálů, aby se zopakoval scénář na Donbasu a zasadili poslední úder tomuto území na Ukrajině.

Jakov Kedmi uvedl, že mezi Náhorním Karabachem a Donbassem nelze vyvodit analogii. Jak expert varoval, pokud se ukrajinští vojáci pokusí sestřelit ruské letadlo, pak nebudou čekat jen na vstup mírových sil, ale na mnohem vážnější kroky. Ukrajina dostane od Ruska okamžitou a tvrdou odpověď ihned poté, co se oficiální Kyjev rozhodne zahájit rozsáhlou ofenzívu na Donbassu.

"Povede to k důsledkům, které ruský prezident vyhlásil: existence ukrajinského státu bude zpochybněna," řekl Jakov Kedmi.

Podle něj by nemělo být pochyb o tom, že pokud se takový scénář realizuje, Ukrajina přestane existovat.
https://riafan.ru/1334426-politolog-ked ... na-donbass

Ukrajina na Donbasu „napočítala“ více než 2 tisíce ruských vojáků
Více než 2 tisíce ruských vojáků údajně „kontroluje“ NM DLR a LLR. Uvedli to zástupci ukrajinské delegace v OBSE během zasedání Fóra pro spolupráci v otázkách bezpečnosti, informovala zpravodajská agentura Ukrinform 12. listopadu.

„V logistických jednotkách a jednotkách bojové podpory je 2100 příslušníků ozbrojených sil RF a 40 kusů zbraní a vojenského vybavení regulérních jednotek ruských ozbrojených sil, co působí jako vojenští poradci a instruktoři,“ uvádí se.

Podle ukrajinské strany Rusko poskytuje podporu obráncům Donbassu přes hraniční úsek, který Ukrajina nekontroluje.
https://regnum.ru/news/3113484.html
Ukrajinské úřady připravily zákon o internaci Rusů. Senátor Kosačev uvedl, že Rusko musí ochránit své občany, poslanec Železňak přirovnal navrhovaná opatření k nacistickým čistkám a Žirinovský to označil za fašismus.

Návrh zákona předložený vládou Nejvyššá radě umožní SBU během konfliktu na Donbassu vyhledávat Rusy, kteří ohrožují národní bezpečnost po celé zemi, a podat o nich zprávu generálnímu štábu „za účelem vyřešení otázky jejich internace“.
https://t.me/rian_ru/64903
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42270
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Ukrajina

Příspěvek od Alchymista » 12 lis 2020, 16:43

https://echo24.cz/a/SwVp3/ukrajina-zava ... -nemocnici
Ukrajina zavádí plošnou karanténu. Prezident Zelenskyj je s covidem v nemocnici
Ukrajina oznámila 11.507 nových případů koronaviru za poslední den, čímž byl překonán dosud nejvyšší přírůstek 10.746 případů ze soboty. Dalších 198 pacientů s covidem-19 zemřelo. Podle ministra zdravotnictví Maksyma Stepanova se koronavirem na 42milionové Ukrajině od začátku pandemie nakazilo již přes půl milionu lidí a 9145 z nich zemřelo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pondělí informoval, že má pozitivní test na koronavirus, byl hospitalizován, informuje ukrajinská agentura Unian. V nemocnici je i šéf jeho kanceláře. Zelenskyj se podle prezidentské kanceláře cítil ještě v pondělí dobře a měl v plánu pracovat na dálku z izolace.

Vláda se ve snaze omezit prudké šíření nákazy rozhodla zříci se „chytrých“ karantén v jednotlivých regionech a zavádí nová celostátní omezení. Od 14. listopadu do konce měsíce budou platit pro všechny Ukrajince víkendové karantény.

„Pokud nic nepodnikneme, tak už okolo 10. nebo 15. prosince nebude zdravotnický systém schopen přijmout žádného pacienta, protože místo v nemocnicích nebude ani na chodbách,“ varoval ve středu premiér Denys Šmyhal na jednání kabinetu.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 12 lis 2020, 20:22

Medvedčuk a Kuzmin vyzvali GBR, aby prozkoumala činnost SBU během prohlídek v Golubovově kanceláři
Předseda politické rady Opoziční Platformy - Pro Život poslanec Viktor Medvedčuk a jeho kolega Renat Kuzmin se po prohlídce kanceláře VIII. poslance Ukrajiny Dmitrije Golubova obrátili na Státní úřad pro vyšetřování ohledně činnosti Bezpečnostní služby Ukrajiny.

"Pátrání bylo provedeno v rámci trestního řízení č. 4202016000000877, které začalo 10.11. Analýza okolností registrace trestního řízení a provedení neoprávněného pátrání, během něhož byly "falešné volební dokumenty" zabaveny pracovníky SBU, naznačuje pokusy úřadů ovlivnit výsledky voleb starosty Oděsy umělým vytvářením důkazů o zapojení opozičního kandidáta do volebního podvodu v podobě protokolu z prohlídky a "nalezení při prohlídce důkazů" uvedl poslanec.

Medvedčuk a Kuzmin žádají:

- považujte toto poslanecké odvolání za trestní oznámení;

- přijmout, okamžitě zaregistrovat oznámení, které jsme podali pro trestné činy důstojníků SBU do jednotného rejstříku předběžného vyšetřování a potvrdit příslušný dokument;

- zahájit toto trestního řízení před zahájením soudního řízení o skutečnostech spáchání trestných činů zaměstnanci SBU, stanovené v části 1 článku 365, část 2 článku 384 trestního zákoníku Ukrajiny;

- písemně oznámit v souladu se zákonem zahájení trestního řízení a ukončení přípravného řízení.

Jak bylo uvedeno, 11. listopadu zástupci bezpečnostní služby Ukrajiny a ministerstva vnitra s podporou vojáků provedli prohlídky v kanceláři poslance Ukrajiny VIII. Shromáždění Dmitrije Golubova.
https://112.ua/politika/medvedchuk-i-ku ... 57157.html

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský v plné verzi videosprávy z nemocnice ve Feofanii hovořil o plánech okolo Ústavního soudu a rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ohledně poskytnutí vakcíny proti koronaviruUkrajině.
Podle jeho slov již probíhají práce s „mezinárodními partnery“ na přípravě restartu Ústavního soudu, přičemž plán bude představen za týden. „Z toho můžeme vyvodit závěr, že protiústavní návrh zákona o odvolání soudců Ústavního soudu z Ukrajiny zakopal do rukou poslanců Rady sám prezident,“ uvedl telegram Politika země.

Zelenský také hovořil o rozhovoru s Merkelovou a řekl, že ji požádal, aby dala Ukrajině příležitost co nejdříve dostat americko-německou vakcínu proti koronaviru. Podle něj navíc během rozhovoru Merkelová ocenila pokračující příměří na Donbasu.
https://strana.ua/news/300455-chto-zele ... irusa.html

Lavrov hovořil o kolosálních nárocích vůči Německu a Francii ohledně situace na Ukrajině
Rusko má vůči Berlínu a Paříži kolosální nároky ohledně urovnání konfliktu na Ukrajině, je důležité, aby Německo a Francie přiměly Kyjev dodržovat minské dohody, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

"Ohledně Ukrajiny se jedná o kolosální nároky na naše německé a francouzské kolegy. Schovávají se za pět principů Evropské unie, které uvádějí, že s Ruskem bude vše v pořádku, jakmile Rusko splní minské dohody, to už, víte, hraničí s diplomatickou nečestností," řekl Lavrov v rozhovoru pro ruská a zahraniční média.

"Když se (Ukrajina) vyžívá v přístupu k podkopání minských dohod, je nezbytné, aby Berlín a Paříž zvýšily svůj hlas a vyzvaly (ukrajinského prezidenta Vladimira) Zelenského a jeho tým, aby respektovali to, co bylo řečeno téměř před rokem na pařížském summitu normandského formátu. K minským dohodám neexistuje žádná alternativa. Dokud se tak nestane, budeme mít za to, že se Berlín a Paříž vyžívají ve zničení toho, co bylo vytvořeno jejich rukama, to už bude druhá zrada jejich vlastních dohod,“ řekl Lavrov.
https://ria.ru/20201112/ukraina-1584284971.html


Republiky Donbasu se nevzdají, Kyjev se s tím musí vyrovnat - Nikonorová
Nedojde ke kapitulaci republik Donbasu. Kyjevu nezbývá nic jiného, ​​než usilovat o mírové řešení konfliktu na Donbasu. Oznámila to dnes zplnomocněná zástupkyně DLR na jednáních kontaktní skupiny, ministryně zahraničních věcí republiky Natália Nikonorová.

Zástupce Ukrajiny v kontaktní skupině, první prezident Ukrajiny Leonid Kravčuk dříve řekl internetové publikaci Nastoye Vremya, že „ti, kdo jsou místní“, by měli „odevzdat své zbraně“.

"Znovu připomínáme výsledky jednání ukrajinské straně: bez politického urovnání nebude existovat žádný posun směrem k míru, je čas se rozloučit se sny o vojenském řešení konfliktu prostřednictvím naší kapitulace, odzbrojení a odevzdání Donbasu na milost Ukrajině." Místo těchto iluzí stojí za to začít provádět mírové dohody v pořadí jasně stanoveném komplexem opatření, “ odpověděla na Kravčukova slova vedoucí ministerstva zahraničí DLR Natalia Nikonorová.
https://dan-news.info/politics/nikonoro ... nosti.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 13 lis 2020, 11:19

Kravčuk upozornil Porošenka na „obrovskou chybu“
Soubor opatření k vyřešení konfliktu na Donbassu, který byl podepsán za Porošenka, je obrovskou chybou, protože zastavuje proces. Uvedl to první prezident nezávislé Ukrajiny, vedoucí ukrajinské delegace v TCG Leonid Kravčuk v rozhovoru pro web TSN, zveřejněný 13. listopadu.
"Soubor opatření, který byl podepsán v roce 2015 za vlády Petra Porošenka , je obrovská chyba." Jedná se o politické sevření na krku Ukrajiny a je to jedna z brzd, která nám všude a ve všem brání v rozhodování," prohlásil Kravčuk.
Kravčuk poznamenal, že v rámci TCG je Ukrajině připomínáno, že mění filozofii a pořadí minských dohod. Vzhledem k tomu, že dokument uvádí, že nejdříve musí proběhnout volby, až poté bude Ukrajina zajišťovat kontrolu nad hranicí. A teď chce Ukrajina udělat opak.

Poznamenal, že jeho argument, že balíček opatření byl podepsán ve velmi obtížných podmínkách a během bojů, nefunguje. Kravčuk si klade otázku, jak se zbavit tohoto hlavního problému.

Kravčuk dříve uvedl, že „Plán společných kroků“ připravený ukrajinskou stranou pro TCG navrhuje úplné ukončení konfliktu a demilitarizaci DLR a LLR na začátku roku 2021. Podle ukrajinské strany by to mělo vytvořit všechny nezbytné podmínky pro konání místních voleb tam 31. března 2021.
https://ukraina.ru/news/20201113/1029610798.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 13 lis 2020, 21:37

Nikonorová označila Kulebova slova o aktivním postavení Kyjeva při hledání míru na Donbasu za ubohá
Ukrajinské orgány aktivně selhávají ve všech pokusech o oživení procesu vyjednávání v Minsku. Zplnomocněná zástupkyně DLR na jednáních kontaktní skupiny Natalia Nikonorová tak komentovala slova vedoucího ukrajinského ministerstva zahraničních věcí Dmitrije Kuleby o aktivním postoji země k otázkám mírového urovnání.

Kuleba dříve v rozhovoru pro rozhlasové stanice Hromadskoe uvedl, že Ukrajina za poslední rok změnila svoji politiku týkající se normandského formátu a minských dohod na aktivní a snaží se prosadit své myšlenky a vizi situace na „opačné straně“.

„Ze strany Ukrajiny je „proaktivita“ pouze ve skutečnosti, že maximálně bezdůvodně a absurdně torpédují všechny naše pokusy alespoň oživit vyjednávací proces. Nestačí jednoduše představit váš plán - musí být uskutečněn v souladu s minskými dohodami a se zdravým rozumem," uvedla Nikonorová.„ Pokud však šéf ukrajinského ministerstva zahraničí takovými prohlášeními záměrně popírá realitu, působí to dost žalostně."
https://dan-news.info/politics/nikonoro ... basse.html

Ukrajina doplnila svůj akční plán řešení situace na Donbasu
Ukrajinská strana tripartitní kontaktní skupiny připravila dodatek k plánu řešení situace na Donbasu. Byly vyjasněny podrobnosti o návratu hraničních kontrol a demilitarizaci.

Informoval o tom zdroj RBC-Ukrajina blízký procesu vyjednávání.

Podle účastníka dodatek obsahuje příloha podrobný postup přenosu hraniční kontroly na Ukrajinu. OBSE by měla tuto situaci sledovat od první fáze. V TCG bude rovněž vytvořena podskupina pro zpracování postupu pro navrácení hraniční kontroly na Ukrajinu. Návrat hranic pod ukrajinskou kontrolu musí být proveden před zahájením volební kampaně pro místní samosprávy na nyní okupovaném území Donbasu.

Jedním z hlavních bodů plánu je také demilitarizace ORDLO. Stanoví stažení žoldáků a těžkých zbraní, odzbrojení a demobilizaci bojujících proruských sil. To bude v souladu s procesem navracení jednotek ozbrojených sil Ukrajiny na místa trvalého nasazení.

Plán rovněž stanoví model přechodného soudnictví, který stanoví pravidla pro stíhání osob podezřelých ze závažných trestných činů, systém ochrany lidských práv a podrobnosti amnestií.

Účastník rozhovoru poznamenal, že schválení ukrajinských právních předpisů pro provádění tohoto plánu by mělo být v souladu s kroky Ruska. Zejména jde o zrušení řady dekretů ruského prezidenta Vladimira Putina, včetně zjednodušeného postupu vydávání ruských pasů obyvatelům ORDLO.

Plán dále počítá s navrácením majetku ukrajinským fyzickým a právnickým osobám na základě výsledků auditu současného stavu majetku. Toto je první krok před ostatními body ekonomické roviny.
https://news.rbc.ua/ukr/politics/ukrain ... 84170.html

Běloruský prezident Alexander Lukašenko navrhl ponechat v Minsku vyjednávací platformu pro řešení situace na Donbasu.
„Poslouchejte, kde najdete lepší místo? Letíš do Nur-Sultanu? Je to daleko. Není jasné proč. Ale je to možné, ale pravděpodobně ne příliš výhodné. A tady je trojúhelník Kyjev - Moskva - Minsk. Hodinka a jsi tady, jednáš, letíš. Pod mou kontrolou, dokonce ani ne na ministerstvu zahraničí, ... každé jednání, ... každé setkání. Poskytneme vám vše, co potřebujete - jen se dohodněte ... Proto, pokud zde budete chtít pokračovat v dialogu, poskytneme vám všechny možné podmínky - pro ty, kteří se zúčastní jednání, řekl Lukašenko v rozhovoru s běloruskými a zahraničními novináři.

Prezident rovněž vyjádřil názor, že v Minsku je možné diskutovat nejen o ukrajinské agendě, ale také o aktuálních otázkách třístranných vztahů mezi Běloruskem, Ukrajinou a Ruskem.
"Ukrajině a Bělorusku vnutily tolik problémů, že může dojít k trojstranném dialogu. I když jsem to vždy navrhoval (Vladimiru) Putinovi a (Petru) Porošenkovi ve své době: pojďme si my tři sednout a vyřešit ukrajinský problém. Bez OBSE, bez nikoho dalšího, musíme to vyřešit. Porošenko na to nepřistoupil, " dodal šéf běloruského státu.
https://ria.ru/20201113/donbass-1584567212.html

Kravčuk upřel Rusku právo diktovat podmínky Ukrajině
Nový ukrajinský plán řešení situace na Donbassu pomůže uspořádat summit v Berlíně a Rusko bude nuceno s ním souhlasit.

Uvedl to v rozhovoru pro TSN vedoucí ukrajinské delegace v Trilaterální kontaktní skupině Leonid Kravčuk.

"Samotný plán má širší cíl - zajistit mír na Donbassu." To je pro nás globální výzva. Ale v tomto seznamu úkolů, které budou na cestě k tomuto velkému cíli vyřešeny, je samozřejmě úkol uspořádat setkání v Berlíně na nejvyšší úrovni, “uvedl Kravčuk.

Podle jeho slov proběhne videokonference politických poradců, na níž se rozhodne, zda se summit uskuteční letos. Rusko bude zároveň muset souhlasit s názory ostatních zemí.

"Přiznejme si to, Rusko dnes není v tak skvělé pozici, aby diktovalo jakékoliv podmínky ostatním, včetně Ukrajiny, a nedělalo ústupky. Podívejte se, nově zvolený americký prezident Joe Biden v rozhovoru s evropskými lídry, přesně si nepamatuji, během svého působení u moci minimálně dvakrát zařadil Ukrajinu mezi horká místa. Myslím, že to je dobré znamení. Evropa, USA a celý civilizovaný svět vidí, že v tomto případě nejde jen o malý bod na mapě. Je to plamen ve středu Evropy, který se může kdykoliv stát katastrofou," poznamenal Kravčuk.
https://sev.tv/news/kravchuk_otkazal_ro ... 29361.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 14 lis 2020, 17:03

Lukašenko pohrozil Kyjevu, že uzavře Bělorusko pro ukrajinské zboží. Bělorusko může uzavřít hranici pro dodávky zboží z území Ukrajiny.
"Můj přítel a starší bratr, jak mu říkám, Putin, mě neustále vyčítá, za co?" Máme sankční režim ze strany Ruska, víte - embargo na Evropu a stejně tak na Ukrajinu. A vždy mi na každé schůzce říká: proč vaše ukrajinské hranice nejsou uzavřeny? Proč Ukrajinci dodávají na ruský trh přes Bělorusko některé sankcionované výrobky? Proč od nich nakupujete, tohle a tak dále? On má pravdu.

Podívejte, probuďte se. Pozor, abychom neuzavřeli hranici pro zboží z ukrajinského území. No, a nebudete moci nejen dodávat produkty na náš trh, ale také vyrábět ukrajinské produkty v Bělorusku, dodávat na další trhy. Především euroasijský trh, " řekl Lukašenko.

Nazval Zelenského „vrtění“ „ostudným podlézáním Evropské unii a Americe“.

"Nezavedli proti nám sankce a Voloďa Zelenský by do toho sám nešel." Ale jen zamávali a on běží za nimi. To je nedůstojná pozice. To je přinejmenším ponížení ukrajinského lidu, “dodal Lukašenko.

Během diskuse Lukašenko navíc komentoval Zelenského iniciativu oslovovat jej jménem a příjmením, aniž by uvedl pozici prezidenta Běloruska.

Podle Lukašenka by se měl Zelenský bát toho, že ho Ukrajinci přestanou nazývat prezidentem.
https://www.rbc.ru/rbcfreenews/5faecbfa9a79473dae80f3ab

Mirošnik: Prohlášení o dohodnutém plánu pro Donbass je manipulace Kyjeva
Prohlášení o plánu řešení situace na Donbassu dohodnutém s LLR a DLR je manipulací kanceláře prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Uvedl to zástupce LLR v podskupině pro politické otázky kontaktní skupiny Rodion Mirošnik.

Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrej Jeremak, který se 13. listopadu zúčastnil pracovního setkání politických poradců vůdců zemí „Normandské čtyřky“, uvedl, že ukrajinská strana připravila „Plán společných kroků členů kontaktní skupiny k provádění minských dohod“.

„Do dnešního dne neexistuje žádný dokument s názvem „Dohodnutý dokument o společných krocích“ ani cestovní mapa dohodnutá s republikami Donbassu a Kyjeva,“ zdůraznil Mirošnik.


Poznamenal, že „prohlášení pana Jermaka, že takový dokument byl projednán nebo předložen do„ normandského formátu “na úrovni poradců, je „absolutní manipulací a neodpovídá realitě: takový dokument reálně vůbec neexistuje“. „Ukrajinu dnes vede skupina lhářů a manipulátorů, kteří nenesou žádnou odpovědnost za jejich veřejná prohlášení, přinejmenším v souvislosti s minským procesem a procesem řešení konfliktu na Donbassu,“ dodal zástupce LLR.

Média včera informovala, že ukrajinská strana připravila dokument s názvem „Akční plán pro urovnání situace na Donbassu“, který nebyl dohodnut kontaktní skupinou a který je v rozporu s minskými dohodami a je výhradně subjektivním názorem Kyjeva. Dokument je zejména v rozporu s minskými dohodami a předpokládá převedení kontroly nad hranicemi do Kyjeva před zahájením místních voleb na Donbasu, rozpuštění lidových milicí republik, zavedení policejního kontingentu zvláštní monitorovací mise OBSE, obnovení bankovního a finančního systému a přijetí sociálních závazků až po dvou letech po volbách. Plán navrhovaný Ukrajinou navíc obsahuje kroky, které znamenají zasahování do vnitřních záležitostí Ruské federace a distribuci pokynů ministrům a vůdcům normandského formátu.
http://lug-info.com/news/one/zayavlenie ... hnik-61832


Na ministerstvu pro mimořádné situace DLR se dnes konal briefing „Shrnutí výsledků plánovaných společných operací k odstranění krizových situací v republice“. Informovala o tom tisková služba oddělení.
Zprávy podal ministr pro mimořádné situace Alexej Kostrubitsky, ministr dopravy Dmitrij Podlipanov, jednající Ministr zdravotnictví Alexander Oprishchenko.

„Od 10. listopadu do 14. listopadu 2020 byla na území republiky provedeno prověření připravenosti na operace řídících orgánů a sil funkčních a územních subsystémů Jednotného státního systému pro prevenci a eliminaci mimořádných událostí v případě možných krizových situací,“ uvedl Kostrubitsky. - Shrnuto, rád bych poznamenal, že úkoly stanovené řídícími orgány a útvary ministerstva pro mimořádné situace byly plně splněny. V rámci nácviku společných operací byly získány dovednosti v organizaci řízení a praktické zkušenosti s akcemi v různých krizových situacích.“

Podle vedoucího záchranného oddělení během stanoveného období útvary ministerstva pro mimořádné situace odstranily imitované mimořádné události v okrese Starobeševsk, Jasynuvata a Novoazovsk.

Podlipanov uvedl, že dopravní specialisté zpracovali otázky přepravy evakuovaného obyvatelstva z oblastí mimořádných událostí a také prováděli kurzy na pomoc obyvatelstvu. Zaměstnanci ministerstva zdravotnictví uspořádali metodická jednání k rozvoji dovedností a norem pro evakuaci zraněných a zasažených, nasazení nemocnic a přijímacích míst. Všechna oddělení se úspěšně vyrovnala se zadanými úkoly.

Připomeňme, že rozhodnutím vůdce DLR Denise Pušilina od 10. do 14. listopadu příslušné útvary vypracovaly společné operace pro reakci na krizové situace.
https://dan-news.info/obschestvo/spasat ... e-dnr.html

Vojenský a politický exper Dudkin: situace na Donbassu je velmi napjatá - riskujeme, že skončíme s variantou konfliktu v Karabachu


Dudkin oznámil datum opakování karabašského scénáře na Donbasu
Neochota Ukrajiny dodržovat minské dohody by mohla vést k opakování scénáře Karabachu na Donbasu. Uvedl to vojenský expert Jurij Dudkin.

Podle experta se Kyjev zabývá imitací vyjednávání namísto plnění Minsku-2 a dohod Normandské čtyřky. Místo plnohodnotného summitu nebo jednání mezi vedoucími ministerstva zahraničí tedy Ukrajina navrhuje setkání nějakých „poradců“, které Dudkin považuje za fikci z pozice jejich funkce.

Zástupce Ruské federace v Trilaterální kontaktní skupině pro Donbas Boris Gryzlov otevřeně hovoří o neochotě Ukrajiny dodržovat minské dohody. Před tím, jak Dudkin vzpomíná, Kyjev několik týdnů zdržoval s předložením plánu slíbeného na posledním setkání v Normandii a ukázalo se, že dokument vypracovaný Ukrajinou zcela porušuje Minsk-2.

"Mohu osobně říci sám za sebe: pokud to bude pokračovat v tomto stylu ještě měsíc nebo dva - to je maximální doba - budeme mít variantu konfliktu v Karabachu. V noci na 10. ledna nás čeká tato varianta - jsem si 100% jistý," řekl Dudkin ve vysílání kanálu NewsOne.

Odborník objasnil, že s konfliktem v Náhorním Karabachu neporovnává Ukrajinu ani s Ázerbajdžánem, ani s Arménií. Podle Dudkina budou podobnosti omezeny na opatření, která budou muset všechny strany učinit, aby deeskalovaly situaci. Pravděpodobně má na mysli aktivní zprostředkování Moskvy a vysokou pravděpodobnost zavedení mírových sil schopných zaručit příměří. Je však známo, že Kyjev je kategoricky proti ruskému mírovému kontingentu a neprokázaně považuje Ruskou federaci za účastníka konfliktu.

Je třeba poznamenat, že ukrajinská média a politici, zaměření na realizaci silového scénáře na Donbasu, otevřeně vytvářejí paralely mezi konfliktem v Karabachu a možným vývojem událostí v Doněcké a Luhanské oblasti. Pokusy ukrajinských odborníků přijít s podobnými analogiemi v ruské televizi jsou však mnohem méně úspěšné.
https://rueconomics.ru/477997-dudkin-na ... v-donbasse

Puškov okomentoval myšlenku Kyjeva násilně přesídlit Rusy v případě války
Ruský senátor Alexej Puškov kritizoval ukrajinské orgány za návrh zákona o nuceném přesídlení ruských občanů v případě nepřátelských akcí. Podle něj myšlenka „páchne špatně“.

Puškov poznamenal, že za šest let od zahájení kyjevské vojenské operace proti obyvatelům Donbasu nebylo učiněno nic pro to, aby se lidé chtěli vrátit pod kontrolu ukrajinských úřadů.

"Kyjev šest let neudělal nic, aby se Donbas vrátil, a dělá vše pro to, aby to odmítli." Návrh zákona č. 4327 o internaci ruských občanů na území Ukrajiny páchne špatně. A ještě více odvrací obyvatele Donbasu od Ukrajiny,“ napsal senátor 13. listopadu na Twitteru.

Podle poslance se návrh zákona stane dalším důvodem, proč se obyvatelé Donbasu nebudou chtít vrátit na Ukrajinu.
https://iz.ru/1086527/2020-11-13/pushko ... chae-voiny
Naposledy upravil(a) puma dne 14 lis 2020, 20:12, celkem upraveno 7 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 14 lis 2020, 19:10

Donbas se připravuje na novou válku: zhoršení vyprovokuje Bidena. Noví „kurátoři“ mohou vyvolat rázný zásah
Bez ohledu na to, jak moc se snaží Donald Trump udržet u moci, vypadá to, že Joe Biden usedne na židli v Oválném domě. Gratulace již přijímá: blahopřáli mu z Číny, Německa, Francie, Ukrajiny. Do Bidena vkládá zvláštní naděje. V Kyjevě mnoho politiků věří, že Donbass s novými kurátory v Bidenově administrativě bude do Kyjeva vrácen násilím. Odborníci hodnotili pravděpodobnost nové války.

Kromě pravděpodobné změny majitele Bílého domu existují další faktory přispívající k vojenskému zhoršení situace. Nedávné volby na Ukrajině ukázaly, že prezident a jeho strana Služebník lidu rychle ztrácejí popularitu. Na obzoru se rýsuje skutečná politická krize na Ukrajině s těžko předvídatelnými důsledky. To neznamená nic dobrého ani pro Donbass.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský se nikdy nezbavil podezření, že mu menšina diktuje pravidla. Bojí se radikálů, snaží se vyhnout konfliktu, ne prohloubit již tak silnou nedůvěru vůči němu, - řekl pro MK vojenský expert, veřejný činitel, podplukovník Lidových milicí neuznané Luhanské lidové republiky (LLR). - Plus Zelenský a jeho administrativa jsou méně schopni ovlivnit i ukrajinskou armádu. Faktem je, že dobrovolnické prapory, známé svým divokým nacionalismem, se mohou velmi brzy vrátit do zóny konfliktu. Pokud dříve existovala rétorika, která by je odstranila z linie kontaktu, nyní se vše obrací opačným směrem.

Jeden z důvodů: ozbrojené síly Ukrajiny mají obrovské problémy s mobilizačními zdroji.

- Nemohou nasadit své jednotky na kontaktní linii na Donbasu. Podle našich údajů je nyní nedostatek na úrovni 20–25 procent, - sdílí statistiky s „MK“ Marochko. - Existují jednotky, kde je tento údaj ještě vyšší. Kromě toho existují velké nedostatky nejen u branců, ale také u kontraktorů. Takto se dá předpokládat rozhodnutí Kyjeva doplnit jednotky národními prapory a radikály. Je jasné, že to nepovede k ničemu dobrému.

Bývalý válečný veterán na Donbasu vzpomíná: Prezident Zelenský opakovaně prohlásil, že chce ukončit válku na Donbasu. Ve skutečnosti se ale všechny jeho činy neliší od politiky bývalého prezidenta Porošenka. Jednoznačně lze říci: mír v dohledné době, ne-li na roky, není jistý, je přesvědčen Marochko.

Expert nevylučuje, že místní politici se po příchodu Bidena k moci ve Spojených státech mohou skutečně pokusit podnítit novou fázi konfliktu na Donbasu. A prezident Zelenský to nebude moci plně ovlivnit.

- To platí zejména pro lokální střety. Jak často budou v DLR a LLR na kontaktní linii a jaká bude jejich síla - nezáleží ani tak na politice Kyjeva, ale na místních regionálních silách, - řekl Marochko.

Na otázku, kdy může dojít ke zhoršení, které se může znovu vyvinout v plnohodnotný konflikt, odpovídá expert takto:

- Při této příležitosti mám za roky války vlastní statistiky: z nějakého důvodu se děje, že téměř o všech velkých svátcích křesťanských termínů máme zhoršení situace. Od ostřelování až po pokusy rozjet větší útok. Proč tomu tak je, těžko říct, ale jednoznačně-od roku 2015 to tak bylo. To znamená, že Kyjev o vánočních svátcích může zahájit další eskalaci konfliktu.
https://www.mk.ru/politics/2020/11/14/n ... ayden.html

Medvedčuk přirovnal plány Kyjeva na vytvoření internačních táborů k nacistickému teroru
Jak je koncipováno navrhovateli návrhu zákona, občané Ruské federace žijící na Ukrajině mohou být násilně vystěhováni na místa určená státem, pokud jsou považována za hrozbu pro národní bezpečnost země.

„[Prezident Ukrajiny Volodymyr] Zelenský a jeho tým sledují cestu, kterou zvolili pouze nacisté, a chtějí si udržet svoji moc za pomoci „koncentračních táborů,“ řekl Medvedčuk. Tento návrh zákona je dalším projevem politiky teroru a zbavování ústavních a nezcizitelných práv lidí žijících na území Ukrajiny, jejichž vina nebyla prokázána a může existovat pouze v představách Zelenského a jeho týmu," - řekl politik.

Medvedčuk poznamenal, že podle návrhu zákona, zadržením a přemístěním bez soudu a vyšetřování ve zvláštním táboře se bude zabývat bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). Šéf politické rady OPPŽ připomněl, že lidskoprávní organizace včetně Amnesty International, Human Rights Watch, obvinily SBU z vytváření "tajných věznic".

Medvedčuk porovnal tábory, které chtějí ukrajinské úřady vytvořit, s „tábory smrti“ a poznamenal, že podle kyjevského plánu nebudou spadat pod stávající systém výkonu trestu ani vyšetřovací struktury. Podle něj to „může osvobodit ruce od nejbrutálnějšího zločinného masakru nepohodlných“.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10003013
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 15 lis 2020, 11:22

Truchanov vs Skorik. V Oděse probíhá druhé kolo voleb starosty.
Druhé kolo voleb starosty se dnes bude konat v sedmi ukrajinských městech. Čtyři z nich jsou regionální centra - Oděsa, Sumy, Lutsk a Cherson.

Zbytek měst jsou Kramatorsk v Doněcké oblasti, Ukrajinka v Kyjevě a Kamenec-Podolsk v Chmelnickém.

Nejdramatičtější souboj se očekává v Oděse, druhém nejdůležitějším městě v zemi. Utkají se zde úřadující starosta Gennadij Truchanov a poslanec z opoziční platformy, bývalý guvernér regionu Nikolaj Skorik.

"Strana“ hovořila o situaci v předvečer voleb podrobně v článku Bitva o Oděsu. Jaké bude druhé kolo voleb starosty města a kdo je vyhraje.

Stručně řečeno, situace je následující. Truchanova tajně podporuje vláda, aby zabránila vítězství představitele strany, která by konkurovala „Služebníku lidu“. Také pro úřadující starostu vyzvala k hlasování "Evropská solidarita".

To znamená, že pro Gennadije Truchanova zapadl "vynuceně" do promajdanského sektoru. Což starostovi nebrání v tom, aby se v Oděse snažil rozhýbat proruské nálady a vedl příslušnou kampaň.

Zároveň je nepravděpodobné, že by Moskva sama kandidáta podporovala. Nedávno byl na NTV zveřejněn zničující příběh o Truchanovovi - byl obviněn z zakrývání obchodu s drogami. A den před volbami ministerstvo vnitra RF potvrdilo, že Truchanov má ruské občanství. To teoreticky odcizí promajdanské voliče od starosty.

Důležitým faktorem v těchto volbách je také víkendová karanténa. Zaručeně sníží volební účast ve volebních místnostech. A pravděpodobně u starších voličů, kteří se více bojí nemoci. Jak to ale změní obraz hlasování - uvidíme večer.

11:30 Blokování práce TEC (Teritoriální volební komise) znamená, že CEC (Ústřední volební komise) z něj nebude dostávat údaje o volební účasti.

11:25 OPPŽ uvádí, že od 11 hodin ráno nefunguje Oděská volební komise v Oděse. Níže jsme uvedli, že šéf a tajemník komise není přítomen a nepředal záležitosti novému vedení. Práce TEC je tedy blokována: není možné se usnést a jmenovat nového šéfa TEC. „Jde o zjevné narušení voleb,“ řekl Roman Senik, vedoucí ústředí Skorika.

Začal první briefing týmu kandidáta Skorika.
https://strana.ua/news/301001-vybory-15 ... tpoly.html

V Oděse je od 00:00 zablokována činnost městské TEC a komise Přímořský
V souvislosti s onemocněním šéfa komise koronavirem byla komise vyměněna, uvádí tisková služba Opoziční Platformy - Pro Život.

Tajemník Komise a bývalý šéf komise si ale odnesli pečetě, nepředali dokumenty nové komisi, blokují výměnu členů čtyř okrskových komisí z OPPŽ.

Kandidát na starostu ze strany "Opoziční Platforma – Pro život" Skornik v komentáři novinářům zdůraznil, že současná situace je zaměřena na narušení volebního procesu ve městě.

"Nový předseda komise nemůže složit přísahu a plnit své povinnosti. Předchozí předseda zmizel neznámo kde. Policie bohužel netouží po nalezení chybějících členů volební komise. Všichni chápeme, že za blokováním práce městské TEC, která by měla fungovat v režimu nepřetržitého zasedání od nedělních 0:00, stojí tým současného starosty. Totéž se děje v Přímořské TEC a řadě dalších, " řekl Nikolaj Skorik.

Jak řekl zástupce Skorika Roman Senik, v Přímořské TEC se neprovádí výměna v okrskových komisích.

Neotvírají zasedání komise, neprovádějí se výměny v okrskových volebních komisích a ohrožují tím volební proces. Protože pokud nedojde k výměně, PEC (Okrsková volební komise) nemusí být usnášeníschopná. Všechny subjekty volebního procesu mají právo vyslat své zástupce do PEC. Toto právo je porušováno, protože městská volební komise a v okrese Přímořský nefungují, “zdůraznil Roman Sennik.

Jurij Pavlenko, poslanec z OPPŽ, který je také přítomen na místě, poznamenal, že to, co se děje v komisích v Oděse, připomíná záměrnou sabotáž a je porušením volební legislativy, za kterou jsou stanoveny správní a trestní sankce.

"Je to sabotáž ze strany šéfa Komise a tajemníka. Na místě pracuje policie, jsou sepisovány výpovědi" řekl Jurij Pavlenko.
https://112.ua/politika/v-odesse-na-240 ... 57427.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 15 lis 2020, 22:42

Nikola Skorik vyhrává druhé kolo voleb starosty v Oděse, - výsledky exit pollu
Podle výsledků exit pollu získal největší počet hlasů Nikolaj Skorik, hlasovalo pro něj 50,4% voličů. Za kandidáta Gennadije Truchanova hlasovalo 46,2% voličů, uvádí tisková služba Opoziční Platformy - Pro Život.

Průzkum u východu z volebních místností provedla nevládní organizace „Přímá Volba“ objednaná „Kanálem 7“ (Oděsa). V 60 volebních místnostech bylo dotázáno celkem 3086 voličů. Statistická chyba nepřesahuje 1,5%. Data k 19:00.
https://112.ua/politika/nikolay-skorik- ... 57497.html


Truchanov oznámil své „předběžné vítězství“ ve volbách starosty Oděsy
Současný starosta Oděsy Gennadij Truchanov řekl, že podle předběžných údajů vyhrál volby starosty města ve druhém kole.

Truchanov to řekl ve vysílání televizního kanálu Ukrajina 24.

„Údaje o ukončení hlasování odpovídají údajům z našeho ústředí. Soudě podle předběžných údajů jsme vyhráli. Ale jsem za to, abych o tom mluvil, až budou výsledky oficiálně shrnuty a my obdržíme oficiální protokoly,“ řekl Truchanov.

Připomeňme, že údaje po ukončení hlasování volby starosty Oděsy ukázaly opačné výsledky. Podle Kyjevského mezinárodního sociologického institutu zvítězil současný starosta Gennadij Truchanov s 55,1% hlasů. Skorik má podle sociologů 42,8%.

Podle exit pollu, který si objednal Kanál 7, situace je jiná - Skorik získal 50,4% a Truchanov 46,2%.
https://odessa.strana.ua/301121-trukhan ... desse.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 16 lis 2020, 11:32

V Oděse byly spočítány výsledky voleb starosty v prvním okrese. Rozdíl mezi Truchanovem a Skorikem je minimální
V Oděse volební komise vypočítala a předložila TEC výsledky hlasování ve druhém kole voleb starosty v prvním okrese - Kyjevský.

Rozdíl mezi kandidáty, úřadujícím starostou Gennadijem Truchanovem a zástupcem Opoziční Platformy - Pro Život Nikolajem Skorikem, je minimální.

Pro Truchanova - 21 097 hlasů. Pro Skorik - 20 939. Zároveň bylo označeno 1 561 hlasovacích lístků za vadné.
https://strana.ua/news/301180-vtoroj-tu ... alnyj.html

Štáb Nikolaje Skorika požaduje přepočítání výsledků kvůli masivnímu počtu vadných hlasovacích lístků
"Naše ústředí zahájilo paralelní sčítání hlasů, aby porovnalo údaje, které budou poskytnuty územním volebním komisím, a ty, které byly skutečně přijaty ve volebních místnostech," uvedl Roman Senik.

Zdůraznil, že pozorovatelé z Opoziční Platformy - Pro Život zaznamenávají obrovské počty vadných hlasovacích lístků s hlasy pro Nikolaje Skorika. "Vedoucí okrskových komisí, kteří pracují pro úřadujícího starostu, falšují volby tím, že dávají hlasovací lístky pro Nikolaje Skorika do vadných. Tato porušení byla zaznamenána u většiny volebních místností, kde již byly hlasy spočítány," uvedl Senik.

Vedoucí štábu zdůraznil, že se připravují příslušné akty, které jsou registrovány u komisí.

"Akty, které jsme vypracovali, a videozáznam porušování, kterého se dopustili, se stanou základem pro vyjasnění protokolů nebo přepočítání hlasů. Budeme požadovat, aby přepočty byly prováděny u těch okrskových komisí, kde byla tato porušení zjištěna. Neumožníme ukrást jediný hlas, který občané Oděsy dali pro Nikolaje Skorika ", - zdůraznil Roman Senik.
https://newsone.ua/news/politics/shtab_ ... teney.html

Hlavní vyšetřovatel Majdanu zemřel na koronavirus
Andrej Jena je již dlouho klíčovým vyšetřovatelem ohledně střelby do demonstrantů.

Vyšetřovatel na Majdanu Andrej Jena zemřel na následky komplikací onemocnění COVID-19. Informovala o tom tisková služba advokátní komory.

"Je to velká ztráta pro nás i pro vyšetřování. Andrej Jena byl klíčovým vyšetřovatelem po dlouhou dobu v případu střelby na protestující 20. února v Institutské ulici," uvedla advokátní komora.

Jena zorganizoval a provedl vyšetřovací experimenty v uličce Nebeská setniny v případu střelby na demonstranty 20. února. Kromě toho koordinoval velký počet účastníků a expertů. Jena také pracovala s oběťmi a svědky, zkoumal videa.
https://zik.ua/news/ludyna/slidchyi_u_s ... usu_987247

Doněck Kyjevu připomněl, že minské dohody byly podepsány tváří v tvář porážce ozbrojených sil Ukrajiny
Nové návrhy ukrajinské strany na vyřešení konfliktu na Donbasu opět dokazují neochotu Kyjeva plnit své závazky vyplývající z minských dohod. Toto stanovisko dnes vyjádřil poradce vedoucího ústředního výkonného výboru veřejného hnutí „Doněcká republika“ Andrej Bedilo.

Ukrajina nedávno představila body „Plánu společných kroků“ k ukončení konfliktu na Donbasu. Prvním krokem v tomto plánu je převod kontroly nad hranicí s Ruskou federací na Ukrajinu. Mezi body patří také zrušení vydávání ruských pasů obyvatelům Donbasu. Mezitím 13. listopadu média uvedla, že Kyjev aktualizoval svůj plán. Přesun hranice je zde stále první položkou, ale plánuje se zapojení OBSE do tohoto procesu. Rovněž se plánuje vytvoření zvláštní podskupiny kontaktní skupiny pro obnovení kontroly Ukrajiny nad hranicí.

"Nové návrhy urovnání konfliktu, které ukrajinská strana vyjádřila 13. listopadu, jsou spolehlivými důkazy odhalující skutečné záměry Kyjeva." Navzdory místopřísežným ujištěním před obyvatelstvem a zahraničními partnery Zelenský (prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský - pozn. DAN) a jeho „sluhové“ (poslanci pro-prezidentské strany „Služebník lidu“ - pozn. DAN) nemají v úmyslu plnit své závazky vyplývající z minských dohod, “uvedl Bedilo.

Dodal, že představitelé Ukrajiny se znovu pokoušejí nahradit mezinárodní dokument schválený rezolucí Rady bezpečnosti OSN cynickými přáními, která nejen zásadně odporují dohodám dosaženým dříve během procesu vyjednávání, ale jsou také v zásadě neproveditelné.

"Kapitulace nebude - nikdy." A pokud některé horké hlavy na Ukrajině zapomněli proč, Donbas je připraven jim to kdykoli připomenout. Minské dohody načrtli hranice přijatelného kompromisu, který republiky učinily tváří v tvář porážce nepřítele s cílem ukončit krveprolití a přejít k mírovému řešení konfliktu. To je přesně to, co jsme vždy chtěli - civilizovaně se „rozejít“ s Ukrajinou, pokud se naše vize současnosti a budoucnosti, cílů a hodnot, ideálů a aspirací tak radikálně liší, “zdůraznil.

Vyzval ukrajinskou stranu, aby se méně oddávala „sladkým snům a nesmyslným fantaziím“ a vrátila se k tvrdé, ale nesporné práci na provádění minských dohod ve formě a v pořadí, v jakém je stanoveno již dohodnutými a podepsanými dokumenty.
https://dan-news.info/politics/v-dnr-na ... a-vsu.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 16 lis 2020, 13:18

V pondělí 16. listopadu odvolací soud zrušil zatčení ex-prezidenta Viktora Janukovyče v nepřítomnosti v případě vražd na Majdanu. Soud nařídil nové řízení u soudu prvního stupně.
Toto zatčení exprezidenta bylo uloženo v květnu 2020 Pečerským soudem v Kyjevě. Janukovyč je v případě podezřelý.

Úřad generálního prokurátora, který loboval za zatčení Janukovyče, uvedl, že to umožní zahájit vydávání exprezidenta z Ruska.
https://strana.ua/news/301216-sud-otmen ... vicha.html

Nervózní TEC (teritoriální volební komise). Jaké byly volby v Oděse a co znamenají pro politickou situaci na Ukrajině
Včera se v Oděse konalo druhé kolo voleb starosty. Úřadující starosta Gennadij Truchanov a bývalý guberbátor Nikolaj Skorik, kandidát ze strany Opoziční Platforma Pro Život, bojovali o vítězství (a pokračují v boji při sčítání hlasů).

Oba kandidáti včera oznámili své vítězství s odvoláním na údaje dvou exit pollu s přímo opačnými výsledky (Skorik zvítězil v jednom, Truchanov v druhém).

Zdroje v sídle Truchanova uvádějí, že vyhrává s 54% oproti 42%. Ve štábu Skorika tvrdí, že došlo k rozsáhlým podvodům.

Celkově podle očekávání došlo ve volbách k mnoha skandálům.

A přestože výsledky dosud nebyly oficiálně oznámeny, některé klíčové body již byly objasněny.

„Strana“ připomíná, jak se hlasovalo v jednom z nejdůležitějších měst na Ukrajině a co to znamená.

Skandály druhého kola
Ukázalo se, že druhé kolo v Oděse bylo skandální. Už jen proto, že CEC dvakrát za den vyměnila šéfa městské volební komise.

Nejprve večer 14. listopadu byla propuštěna Nina Černyšenková, která měla blízko k Truchanovovi, a nahradila ji Natálie Sivolapenková.

Poté propuklo drama. Bývalá šéfka, která údajně dostala koronavirus, nechtěla předat pečeť a zmizela. Bez čehož byla práce TEC zablokována a nový šéf se nemohl chopit svých povinností.

Ale dále - ještě zajímavější bylo. Den po propuštění a půl hodiny před uzavřením volebních místností CEC vrátila vyloučenou Černyšenkovou na svůj post. Během dne TEC ve skutečnosti vůbec nefungovala.

TEC byla po celou dobu přirozeně arénou pro konfrontaci mezi dvěma štáby - Truchanova a Skorika. Před její budovou se shromáždili „Tituški“ neznámého původu (OPPŽ uvedlo, že je přivezli lidé starosty Truchanova).

„Zaminovaná“ byla také budova územní volební komise, poté tam dorazila policie.
Obecně se bitva o městskou volební komisi odehrála velice ostře. A nejen tam. Pozorovatelé zaznamenali mnoho porušení volebního procesu. Jednotliví voliči tedy hlasovali u stolu, nikoli v kabince.

V jiných okrscích rozdávali členové volební místnosti hlasovací lístky sami, i když kvůli vzájemné kontrole museli sedět ve dvou. Navíc jejich kolegové často na těchto pozicích chyběli.

V jiné volební místnosti si pozorovatelé Opory všimli zajímavého vzoru: hlasovací lístky pro kandidáta Skorika byly zjevně úmyslně znehodnocené: do sloupce naproti jeho jménu někdo používal místo zaškrtnutí, zjevně písmena "Л", "Ж" a číslo 1.

Organizace „Opora“ tak ve dvou volebních místnostech v okrese Kyjevský zaznamenala, jak několik členů komise sčítalo hlasovací lístky najednou, ačkoli podle zákona to musí dělat jedna osoba a hlásit skóre hlasem. Členové z Opory byli vyhozeni z místnosti.

V městské části Kyjev, kde již byly hlasy spočítány, zvítězil Truchanov s minimálním ziskem - u něj bylo spočítáno 21 097 hlasů, u Skorika 20 939. Současně bylo prohlášeno velké množství hlasovacích lístků (1561) za vadné. OPPŽ tvrdí, že členové komisí masivně kazili hlasovací lístky, které byly pro jejich kandidáta. A na tomto základě požadují přepočet hlasů.

Situace v Přímořské TEC je zajímavá. Tady polovina komise - 8 z 16 - se zdržela hlasování pro přijetí dokumentů ze dvou okrsků.

Pět bodů vyplývající z voleb
Navzdory skutečnosti, že oficiální výsledky hlasování ještě nejsou známy, hlavní závěry z této kampaně již lze vyvodit. Jsou publikovány telegramovým kanálem Politika země.
  • 1. Skutečnost, že Truchanov nedokázal zvítězit hned v prvním kole (stejně jako ve dvou předchozích volbách), byla velkým překvapením. Hlavním důvodem je to, že se poprvé postavil proti kandidátovi z tábora Majdanu (v dřívějších dobách - Gurvits a Borovik). A kandidátu z „anti-majdanu“ („Opoziční platforma“), s níž byl Truchanov sám dříve spojován mnoha Oděsany. Proto mnoho jeho voličů přešlo pod prapor OPPŽ.
  • 2. Za to může sám Truchanov, který se snažil neustále sedět na dvou židlích. Na jedné straně využívá obraz „silného manažera“, který se staví proti nepořádku majdanu a nacionalistů.

    Na druhou stranu se strategicky pohyboval zcela v souladu s postmajdanským režimem a podporoval nejprve Porošenka a nyní Zelenského. Nebránil se dekomunizaci a ukrajinizačním iniciativám Kyjeva, úzce spolupracoval s radikálními nacionalistickými skupinami a jeho frakce hlasovala v městské radě za uznání Ruska jako agresorské země.

    Výsledkem bylo, že vše skončilo tím, že Truchanov ztratil významnou část své podpory a v prvním kole nevyhrál. Ano, a Rusko před volbami prostřednictvím příběhů na televizních kanálech ukázalo, že jrho sympatie nejsou na jeho straně (mírně řečeno).
  • 3. Truchanov, před druhým kolem, se rozhodl přemalovat sám do majdan barev, děsil obyvatele Oděsy s příchodem „zdvořilých lid.“

    Pokud jsou však údaje z jeho štábu správné a vyhrává se skórem 54% až 42%, nejde v žádném případě o drtivé vítězství. V absolutních číslech (s přihlédnutím k nižší volební účasti ve druhém kole) je to jen o málo více, než v prvním kole.

    Růst Skorika je ve srovnání s prvním kolem mnohem vyšší. A nebýt víkendové karantény, která přiměla mnoho starších lidí zůstat doma, by byl jistě ukazatel kandidáta OPPŽ ještě lepší.
  • 4. OPPŽ je jedinou významnou ukrajinskou parlamentní stranou, jejíž středisko řízení letů se nenachází na americkém velvyslanectví, ale na úplně jiném místě. A možné vítězství kandidáta z OPPŽ Skorika v Oděse by bylo mimořádně nepříjemným příběhem jak pro prezidentskou kancelář, tak pro Američany.

    Proto bylo vynaloženo značné úsilí, aby Truchanov se udržel u moci. Narafičení falešných hlasovacích lístků kandidátovi Dmitriji Golubovovi, který podporoval Skorika, a manipulace se jmenováním šéfa TEC v den voleb a se jmenováním Truchanovova stranického kolegy Sergeje Grinevetského guvernérem Oděské oblasti a mnoho dalšího.
  • 5. Když si myslí i štáb Truchanova, že Skorik získal téměř 42% - je to dobrý ukazatel pro něj i pro stranu. A výzva Truchanovovi, že už nemůže být považován za suverénního pána ve městě. Situace starosty v městské radě je navíc ještě horší - bez frakce OPPŽ může vytvořit nestabilní většinu pouze se „Služebníkem lidu“ a „Eurosolidaritou“ (což je již pro mnoho Truchanovových voličů nepřijatelné).

    Teoreticky můžeme předpokládat možnost, že Truchanov půjde do koalice s OPPŽ. V praxi je to však nepravděpodobné, vzhledem k tomu, že je z Kyjeva pevně držen pod krkem četnými trestními případy.
Co to všechno znamená pro jihovýchod?
Obecně platí, že na jihovýchodě všude vidíme velmi podobný obrázek. Z parlamentních stran je tam téměř všude lídrem OPPŽ.
Hlavní konkurencí pro ně nebyli „Služebníci lidu“ (hodnocení prezidentské strany dramaticky pokleslo), ale strany místních starostů a elit. V Charkově je to Kernes, v Oděse je to Truchanov. Na Donbasu - Naše země a několik politických projektů Achmetova najednou (Opoziční blok, Strana pro mír a rozvoj, Strana pořádku, Strana Bojčenko).

Navíc téměř všude vykazovaly tyto projekty mnohem horší výsledky než v místních volbách v roce 2015, protože mnoho hlasů bylo uděleno OPPŽ. O situaci na Donbasu , kde po těchto volbách, poprvé za 20 let, nebude Rinat Achmetov suverénním pánem v části Doněcké oblasti ovládané Ukrajinou, jsme již podrobně psali.

V mnoha městech zvítězili starostové OPPŽ (nebo ti, které strana podporuje) a OPPŽ přivedla do městských rad velké frakce. A to navzdory skutečnosti, že Achmetov úzce spolupracoval s Kanceláří prezidenta a „Služebníkem lidu“.

Pokud mluvíme o vyhlídkách na volby do Nejvyšší rady, pak na jihovýchodě vypadá situace pro úřady hrozivě. „Služebníci lidu“ již nemohou odebírat hlasy OPPŽ.

Většina místních stran se parlamentních voleb nezúčastní. A mnoho voličů hlasujících pro Kernese, Truchanova nebo Bojčenka bude hlasovat pro OPPŽ. To může vést k prudkému zvýšení procentního podílu podpory pro „OPPŽ“, což jí umožní vytvořit velkou frakci a požádat o vstup do vládní koalice v hlavních rolích (včetně jmenování jejího předsedy vlády).

A to zase znamená možnost radikální změny kurzu v domácí a zahraniční politice země, stejně jako na Donbassu.

Aby se takovému scénáři zabránilo, prezidentská kancelář se s požehnáním amerického velvyslanectví s největší pravděpodobností pokusí zahájit alternativní, jakýsi „anti-maidanský“ a „proruský“ projekt. Ale který budou kontrolovat úřady. Možná na základě Achmetovské části opozičního bloku, kdy k němu přidala Truchanova, Kernese a Bojčenka (jakási reinkarnace opozičního bloku parlamentních voleb v roce 2019). Možná bude několik takových politických projektů najednou. Pak mohou všichni získat 3–4%, aniž by se dostali do Nejvyšší rady, ale odeberou 10% a více OPPŽ.

Obecně bude boj na tomto politickém křídle velmi tvrdý. Jak vidíte, sázky jsou velmi vysoké.
https://odessa.strana.ua/301192-vybory- ... orika.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 17 lis 2020, 10:45

Kyjev ustoupil od společné práce s DLR a LLR na plánu provádění Minsk-2
Ukrajinská strana v kontaktní skupině nezačala paritně spolupracovat s DLR a LLR na plánu prolomení slepé uličky v minském procesu mírového urovnání konfliktu na Donbasu. Oznámila to dnes zplnomocněná zástupkyně DLR na jednáních kontaktní skupiny, ministryně zahraničních věcí republiky Natália Nikonorová.

"Kyjev neposkytl písemné komentáře k našemu projektu cestovní mapy, ačkoli republiky z jejich strany by v co nejkratší době poskytly podrobnou analýzu příspěvku Kyjeva k našemu dokumentu v jednotlivých článcích." Ve skutečnosti tedy bylo důležité, aby Ukrajina poslala pouze svůj vlastní projekt, odtržený od reality, ale Kyjev nebude provádět žádnou produktivní společnou práci na plánu na principech parity," stojí v prohlášení.

Nikonorová upřesnila, že na zasedání kontaktní skupiny 11. listopadu trvala ukrajinská strana na pořádání mimořádného zasedání politické podskupiny. Jakmile však zástupci Donbassu uvedli, že konstruktivní práce je možné, pouze pokud budou k dispozici konkrétní materiály pro diskusi, nadšení Kyjevu okamžitě opadlo.

"Jedná se o zcela typický vzorec chování pro ukrajinské představitele na jednáních v Minsku: zajímají se jen o hlasitá a domýšlivá prohlášení, ale jakmile dojde ke skutečným krokům, Kyjev jednoduše upřednostňuje "zapomenout ", o tom, že jen vyjádřit nějakou myšlenku nestačí. Na tom je třeba ještě zapracovat, zaslat své písemné stanovisko potřebné k analýze dokumentů a tak dále, " zdůraznila Nikonorová.

Podle ní je zřejmé, že pro ukrajinské vyjednavače je mnohem pohodlnější záměrně sabotovat konstruktivní činnost na příštích jednáních, a to jak politických, tak všech ostatních specializovaných skupin, protože pak je možné vytvořit takové "prospěšné" informační výkřiky pro Kyjev jako výzvu k uspořádání mimořádného setkání.

"Nicméně, donekonečna řešit demagogii je nemožné, zejména proto, že Ukrajina se uchyluje k takové rétorice tak často, že už tomu sotva někdo věří. Je nejvyšší čas, aby si ukrajinští představitelé uvědomili, že jejich tematické hry o dodržování minských dohod jsou bezcenné, bez skutečných, věcných kroků k potvrzení jejich závazků a jejich splnění," uzavřela Nikonorová.
https://dan-news.info/politics/kiev-ust ... 2-mid.html
Petro Porošenko, pátý prezident a vůdce Strany Evropská solidarita, vyzval parlament, aby okamžitě předložil návrhy zákonů, které vrací elektronická prohlášení za uvedení nepřesných informací. Zdůraznil, že Zelenského tým a jeho politické satelity cíleně útočí na protikorupční infrastrukturu a ničí úspěchy revoluce důstojnosti. „Za pár dní oslavíme sedmé výročí revoluce důstojnosti. Poté, co Zelenský propustil Berkuty z vězení na Putinovu žádost, poté, co Zelenský dal pozice Janukovyčovým spolupracovníkům, kteří se vrátili z ruských pozic v ukrajinském systému vymáhání práva, pronásledují opozici, nikoho nepřekvapilo včerejší soudní rozhodnutí, které zrušilo zatčení uprchlého Janukovyče. To nikoho nepřekvapuje, “uvádí Petro Porošenko. „Útok na protikorupční infrastrukturu, který v minulých pěti letech vytvořil náš tým, však definitivně odvádí naši zemi od spolupráce a z směřování do Evropské unie.

Podle něj tento útok prohlubuje krizi ve vztazích s Evropskou unií a NATO, hrozí Ukrajině ztrátou bezvízového režimu s EU. „Zelenského manévry ohrožují svobodu pohybu Ukrajinců po celém světě a v Evropské unii. „Je to Kancelář prezidenta a, jak se ukázalo, která blokuje projednání návrhu zákona, který podepsala většina frakcí, včetně Evropské solidarity, k obnovení trestní odpovědnosti za lži v elektronických prohlášeních,“ uvedl Porošenko. „Chci zdůraznit, že jsme to minulý týden neřešili, protože máme jednoho poslance „Služebníků lidu“, jehož „matka miluje rychlost“. A není služebníkem lidu, ale Kolomojského, “uvedl vůdce Evropské solidarity.


Truchanov byl vyhlášen vítězem voleb starosty Oděsy
Současný starosta Oděsy Gennadij Truchanov byl oficiálně prohlášen za vítěze voleb starosty. Dnes podepsali členové územní volební komise města závěrečný protokol.

Podle protokolu Truchanova podpořilo 93 591 obyvatel Oděsy. Jeho soupeře, kandidát z „Opoziční Platformy - Pro Život“, Nikolaje Skorika - 72 974.

Hlasování se zúčastnilo celkem 173 010 občanů. 6115 hlasovacích lístků bylo poškozeno a neplatných.

Nikolaj Skorik již označil výsledky voleb za zcela zmanipulované úřady.

"Územní komise nelegálně zastavila svou činnost. CEC na pokyn Kanceláře prezidenta dvakrát za den, podle padělaných dokumentů, vyměnila předsedu Oděsské městské TEC, byl vyvíjen tlak na členy okrskových a územních komisí. Při sčítání hlasů došlo k neobvyklému počtu znehodnocených hlasovacích lístků," které byly dány za moji kandidaturu. Úřady cynicky pošlapaly volbu obyvatel Oděsy, “ řekl Nikolaj Skorik.
https://strana.ua/news/301445-trukhanov ... dessy.html

Zelenský vyhodil gubernátora Nikolajevské oblasti Alexandra Stadnika
https://112.ua/politika/zelenskiy-uvoli ... 57755.html

Blízko Nejvyšší rady začaly střety, podnikatelé se snaží proniknout do budovy parlamentu
https://112.ua/obshchestvo/pod-vr-nacha ... 57768.html
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 17 lis 2020, 18:46

Po rezignaci gubernátora se na webových stránkách Nikolajevské regionální státní správy objevila vlajka „Novorouska“.
Jak píše stránka „News N“ , hackeři na hacknutou stránku umístili vlajku takzvaného „Novoruska“. Později se stránka stala pro uživatele nepřístupná.

Připomínáme, že dnes prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenský dekretem odvolal gubernátora Nikolajeva Alexandra Stadnika. Místo něj byl úřadujícím vedoucím regionální správy Nikolajeva jmenován Georgy Reshetilov.
https://strana.ua/news/301495-sajt-niko ... ssii-.html

Hlas z „DLR“: Natalia Nikonorová o válečných zločinech, kontrolních stanovištích a minském procesu. "Přátele já vás chci dnes poprosit, buďte tolerantní v komentářích, za prvé je to žena a za druhé, my musíme znát pozici obou stran"..


Kyjev kategoricky popírá ruská obvinění z pokusů ukrajinské strany „distancovat se od minských dohod“
Ukrajina kategoricky popírá obvinění vyjádřená oficiálním zástupcem Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace ohledně pokusů ukrajinské strany „distancovat se od minských dohod“, uvedlo v komentáři ukrajinské ministerstvo zahraničí.

„Ruské ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo 17. listopadu komentář svého oficiálního zástupce v souvislosti s nedávným německo-francouzským prohlášením o urovnání konfliktu na Donbassu ... Hodnocení ministerstev zahraničí Německa a Francie o úsilí, které Ukrajina vyvíjí na cestě k důslednému provádění minských dohod, zejména rozhodnutí dosažené na úrovni hlav států v „normandském formátu“ vyvolalo v ruském ministerstvu zahraničí nával emocí, neopodstatněné kritiky a manipulativních obvinění, “uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí tak zdůrazňuje, že prohlášení Ruské federace neodpovídají realitě a je neúspěšným pokusem ospravedlnit další agresivní politiku Ruské federace vůči Ukrajině a neochotu ruské strany podniknout kroky ke zmírnění humanitární situace a usnadnění hladkého provádění kontaktů mezi občany Ukrajiny na obou stranách kontaktní linie ...
https://interfax.com.ua/news/political/704006.html

Velvyslanectví USA uvedlo, že na Ukrajině „Oligarchové nadále vyzývají poslance a soudce, aby podkopali prezidentovu agendu a zajistili, aby systém fungoval v jejich prospěch a „spojenci Ruska sedí v Nejvyšší radě.“
"Nyní vidíme dvě důležité výzvy pro euroatlantickou integraci." Pro Ukrajinu je velmi důležité je provést, jinak nebude schopna ukázat úspěchy v integraci.

Nyní Ukrajina na mnoha frontách bojuje s ruskou agresí. Anexe Krymu, konflikt na Donbasu. Patří sem kybernetické útoky a dezinformace, které se šíří z území Ruské federace i prostřednictvím ruských spojenců, kteří rovněž sedí v Nejvyšší radě Ukrajiny.

Podobně existují vnitřní výzvy v boji proti korupci. Je důležité, aby byly tyto dvě výzvy implementovány současně, a je důležité čelit dezinformacím.
https://sud.ua/ru/news/publication/1853 ... ovnoy-rade

Vůdce DLR Denis Pušilin uvedl, že vzhledem k tomu, že Ukrajina prokazuje nedostatečné dodržování minských dohod a vyhýbá se přímému dialogu s republikami Donbasu, k výměně vězňů pravděpodobně v blízké budoucnosti nedojde.
„Vzorec „všichni za všechny“ je uveden v balíčku opatření a Ukrajina dosud nepotvrdila, že je připravena jej provést. Koneckonců, pokud vystoupí z minských dohod, o jakých výměnách můžeme mluvit? “ - řekl Pušilin.
https://ukraina.ru/news/20201117/1029651661.html

Minulý týden, od 9. do 15. listopadu, proběhly na okupovaném území Donbassu rozsáhlá cvičení.
Podle hlavního ředitelství zpravodajské služby ministerstva obrany k nim velení ruských ozbrojených sil zapojilo síly územní obrany.

„Velení ozbrojených sil RF pokračuje ve zvyšování bojové připravenosti operační skupiny ruských okupačních sil,“ poznamenalo oddělení

V rámci cvičení byla věnována zvláštní pozornost vypracování stability řídicího a komunikačního systému nasazením nových záložních velitelských stanovišť.

Komisi Generálního štábu a jižního vojenského okruhu Ruské federace byly představeny operační plány pro použití 1 a 2 sboru proti ozbrojeným silám Ukrajiny.
https://plus.obozrevatel.com/crime/okku ... zvedka.htm
Naposledy upravil(a) puma dne 17 lis 2020, 20:22, celkem upraveno 2 x.
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Ukrajina

Příspěvek od Rado Info » 17 lis 2020, 20:11

Podnikatelé šli útokem na Parlament po odmítnutí zákona o EET

Uživatelský avatar
puma
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 21807
Registrován: 17 zář 2017, 12:49

Re: Ukrajina

Příspěvek od puma » 17 lis 2020, 20:20

Ukrajina požaduje revizi dohody o přidružení s EU
Dohoda o přidružení s EU je pro Ukrajinu vodítkem při provádění reforem. Ukrajina zároveň trvá na tom, že je třeba dohodu aktualizovat, aby byla více v souladu se současnou realitou. Uvedl to hlavní ředitel Ředitelství pro zahraniční politiku Kanceláře prezidenta Ukrajiny Andrej Bukvič.

„Revize dohody o přidružení je nepochybně na našem seznamu, a to i při provádění reforem. Říkáme: chceme se obnovit, vidíme nové reality, “uvedl úředník během svého projevu na fóru „Dialogy o reformách: cesta do Vilniusu“.

Vysvětlil, že pokud jde o aktualizaci dohody, máme na mysli nejen její obchodní část, ale také odvětvovou. Kyjev hodlá o tomto tématu jednat příští rok.

Bukvič také ujistil, že prezident, vláda, specializovaní vicepremiéři a ministři jsou odhodláni důsledně provádět dohodu o přidružení a podporovat evropskou integraci Ukrajiny.
https://rusvesna.su/news/1605633168

Plán ORDLO pro Donbass vylučuje možnost Ukrajiny odmítnout plnění minských dohod - Rosenbaum
Naděje ukrajinských orgánů na „Kravčukův plán“ pro Donbass zemřela v zárodku. Rusko ústy svého zástupce v Trilaterální kontaktní skupině Borise Gryzlova otevřeně prohlásilo, že tento plán zcela odporuje minským dohodám, a Dmitrij Kozak, zástupce vedoucího prezidentské správy Ruské federace, zaslal verzi akčního plánu zaslanou TCG zástupci ORDLO poradcům vůdců zemí Normandské čtyřky. Uvedl politický komentátor Sergej Rosenbaum.

Podle Rosenbauma je důležité, že pokud Kravčukův plán skutečně odporuje minským dohodám, pak je na nich postaven plán Donbasu, který je podporován Ruskem, a proto je logické předpokládat, že pro Kreml bude snazší argumentovat s ním v N4.

11. listopadu poslal Kozak dopis poradcům vůdců zemí Normandské čtyřky, ke kterému byla připojena Donbaská verze plánu řešení konfliktu. Dříve se na Ukrajině hodně spekulovalo, že Rusko souhlasilo, že udělá ústupky v pořadí provádění bodů minských dohod. Jak moc to odporuje realitě, je vidět z plánu Donbassu.

A v něm hlavní bod již uvádí potřebu Nejvyšší radou změnit ústavu, pokud jde o decentralizaci, s přihlédnutím ke zvláštnostem ORDLO a podrobným právním předpisům o zvláštním statusu, které upravují všechny pravomoci všech orgánů Donbasu, které jsou nezbytné k tomu, aby zvláštní status mohl skutečně trvale fungovat. ... Doněck a Lugansk dále dodržují minské dohody a píšou o nutnosti vypsat volby v ORDLO. Bezprostředně po volbách začíná Ukrajina získávat kontrolu nad východní hranicí. To je s ohledem na politické aspekty.

Souběžně s tím by mělo na Donbasu probíhat uvolnění sil, odmínování území až po celou kontaktní linii. Rovněž by měla být provedena výměna podle vzorce „všichni za všechny“, na kterém se strany dosud nedokázaly dohodnout.

V ekonomické sféře by Ukrajina měla obnovit sociálně-ekonomické vazby s ORDLO, zejména by měla začít vyplácet důchody obyvatelům těchto regionů. Rovněž by měla být zrušena omezení pohybu osob. Orgány ORDLO jsou povinny převést kontrolu nad podniky a vrátit je jejich zákonným vlastníkům.

Je zajímavé, že cestovní mapa Donbassu je koncipována tak podrobně a přesně, aby nedocházelo k žádným interpretacím, jako tomu bylo u minských dohod. Ruská federace a ORDLO dále trvají na zákazu zavádění do tohoto plánu jakékoli normy, které jsou v rozporu s minskými dohodami.

A tady bude Ukrajina čelí tvrdé realitě - Kravčukův plán je v mnoha ohledech v rozporu s minskými dohodami. Sám Kravčuk veřejně řekl, že Ukrajina nemůže Minsk provést v podobě, v jaké byl podepsán. A pokud se ukrajinské orgány nevrátí k hlavním bodům dohod z let 2014–2015, nedojde k urovnání konfliktu. Protože Ukrajina se bez pomoci snaží vyhnout jejich realizaci, k čemuž souhlas Moskvy, Doněcku a Lugansku není a nikdy nebude. Víte, co řeknou mediátoři z Berlína a Paříže současně, sami víte - prostě pokrčí rameny. De iure, Kreml má pravdu.

"Bude současná vláda schopna dosáhnout míru na Donbasu?" V tom prakticky není víra. Všechny dnešní kroky Kyjeva jsou pokusem o časování, aby se prokázala viditelnost procesu. Ale toto je proces kvůli procesu, ne výsledku. Je zřejmé, že je nejvyšší čas, aby si Ukrajinci uvědomili, že potřebujeme novou vládu pro udržení míru v zemi, “poznamenal Rosenbaum.
https://narodna-pravda.ua/ru/2020/11/16 ... rozenbaum/
Nechť tě provází Síla! Není nevědomosti, pouze poznání.

Odpovědět