Obrněná technika - novinky

Odpovědět
Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Alchymista » 27 říj 2020, 17:58

3mm wolframová gulička má cca 0,26-0,27g. Pri rýchlosti 1000m/s má energiu ~130J a prierezové zaťaženie ~1850 J/cm^2
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Svarboj » 27 říj 2020, 18:44

1) Jak víš, že to dělo / granátomet je nízkotlaké ... když pro něj existuje APFSDS střela, která prostě potřebuje vysokou úsťovou rychlost? Jen z toho, že dokáže střílet i ty těžké granáty (o téměř kilo těžší ne granát z Boforsu) z AGS-57 ?
Protože je to AGS-57/2A94 konstruovaný od počátku pro určitý náboj a tlaky v komoře a hlavni s tím spojené. A má relativně krátkou hlaveň (nižší úsťová rychlost). Můžu položit obdobnou otázku. A jak víme, že ta vystavená APFSDS střela není pro 57mm kanon S-60/2A91? Co je u toho letáku vlastně napsané? Jinak Bofors 57 mm granát 2,4 kg, VBOF-57 2,6 kg. Rozdíl 0,2 kg.
Střely Bulat mají nahradit střely Konkurs při palbě na lehčeji pancéřované cíle (BVP, OT, auta), aby se Konkursy uchovaly pro ty těžší.
Potenciál střely Bulat může být mnohem větší, pokud by byl někdo schopen se posunout od sovětského dědictví na jiný princip navádění. Pak by to byla hrozba i pro těžkou techniku. Mimochodem, Kornet není schopen probíjet čelní pancíř moderních tanků jako izraelská Merkava, ačkoliv sama je moderní PTŘS. Prokázalo se to ve válce s Hizballáhem v r.2006. Všechny probité Merkavy byly zasaženy zboku.
Taková BVP Puma při plné konfiguraci 42 t má lepší poměr výkon/hmotnost než Leopard 2. Jaká je odolnost čela korby Pumy je utajovaná věc, ale těch 42 tun ocely, keramiky, polymerů se někam dát musí. 30 mm odolnost bude mít nejspíš v základu pancíře. Zde čelo korby švédského CV9040C
A když vypukne válka, tak to pancéřování tam zavěsí. Stačí se podívat na všechny války kterých se dlouhodobě zúčastnily tanky. Trend je pořád stejný - pancíře není nikdy dost. Když není ocel, tak je tam pytel s pískem, kamení nebo matrace. Britové např. při 2. invazi do Iráku už tak přetížený Challenger 2 pro jistotu doplnili pancířem až cca 75 tun hmotnosti.

A zda VBOF-57 prorazí (betonovou) zeď? Co je napsané na spodní řadě obrázků? Přední strana (zdi) a tloušťka. Probití nevidím. Účinek střepin na druhé straně neukázán.
https://aws1.discourse-cdn.com/business ... e54b4.jpeg více: https://forum.cartridgecollectors.org/t ... nnon/39639

Proti HESH munici celkem dobře funguje levný představný, spaced armor.
SPz Puma pancíř
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Alchymista » 27 říj 2020, 19:44

Skeptik - teoreticky tomu nič nebráni. S jednou podmienkou: v niektorých schémach to vyzerá, akoby na väčších diaľkach dochádzalo k zmenšeniu uhlovej šírky vysielaného zväzku. To by mohlo "zadným" strelám vadiť. Podobne by mohlo prednej strele vadiť "rozvírenie" vzduchu od motorov zadných rakiet - keďže idú podľa rovnakého rastra, snažia sa zoradiť do jeho osy a teda do zákrytu.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Svarboj » 28 říj 2020, 22:39

Proč by neměl jít rušit Bulat aka laser beam rider? Když nelze efektivně zarušit příjímač, tak proč nerušit vysílač, zdroj navádění? Tím, že oslepím zaměřovací optiku střelce/tankoborníka relativně soustředěným laserovým paprskem. Pokud budu mít IČ přehledové senzory pracující ve vlnové délce toho naváděcí laser paprsku, tak by měl být detekovatelný. Pak by pozice střelce byla odhalená. A kdyby nebyl IČ senzor, ale byl radar a byla detekovaná raketa, tak raketa letí po přímce paprsku, takže i podle toho směr střelce je celkem jasný a kam tedy "posvítit".
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11146
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od kenavf » 29 říj 2020, 00:16

:sipka: Pretože ak si zistil že si osvetlovaný laserom a leti na teba protitanková raketa tak vystreluješ, ako protiopatrenie, zadymovací granát a cez ten mrak máš problém svojím laserom oslepiť toho strelca.
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8169
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Skeptik » 29 říj 2020, 08:09

:sipka:
Navíc na oslepení laserem potřebuješ znát poměrně přesně (s přesností do cca 1 metru) polohu té zaměřovací optiky ... která je navíc proti takovému zarušení chráněná.
Prostě v reálu je to mnohem složitější než v počítačových hrách.

Alchy má pravdu, z hlediska možnosti zarušení je laser beam riding SACLOS jedním z nejodolnějších systémů ... ostatně to je i největší výhoda švédských RBS 70 oproti jiným MANPADům.
Nevýhodou je samozřejmě vyšší požadavky na výcvik, ve srovnání s Fire and Forget (FaF) systémy.
Nicméně tento nedostatek řeší laser beam riding ACLOS (FaF) systém, jako má třeba Kornet M ... který je s největší pravděpodobností použít i na Epoše.
Otázkou je, zda i ten Bulat není ACLOS ... na BVP je dost místa pro výkonný systém automatického sledování cíle.
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Alchymista » 29 říj 2020, 11:08

Svarboj - rušiť systém sledovania je samozrejme možné (teoreticky). Len si treba uvedomiť, že je to pradávny vlhký sen všetkých vojakov a nielen ich - zabrániť, aby protivník na ciele zamieril. To sa zatiaľ nikde nikomu nepodarilo. V žiadnej oblasti.
Navyše - na oslepenie systému sledovania cieľa potrebuješ celkom vysoký vyžiarený výkon - minimálne na úrovni jednotiek kilowatt po dobu jednej sekundy alebo násobne viac na kratšiu dobu.

Alebo inak - v cieľovom zariadení, na jeho optickom snímači, je potrebné dosiahnuť tok žiarivej energie najmenej na úrovni ~2-5J/cm^2 aby zariadenie "oslepil" - pre predstavu, je to zhruba 20-50 násobok maximálneho slnečného osvetlenia. Takže na "vonkajšie sklo" optiky musí dopadať energia ešte násobne vyššia, aj keď zohľadníme násobne väčšiu zbernú plochu danú plochou vstupnej pupily ("vstupného otvoru"). Na trvalé vyradenie/zničenie zariadenia treba toky energie najmenej 30-100x vyššie (neviem ako vojenské optické snímače - ale bežný procesor dobre znáša trvalý tepelný tok ~50W/cm^2, takže zariadenie trvale vyradiť/zničiť nie je celkom jednoduché).

Navyše, už v "bežnej" pohyblivej optickej hlave zameriavača sú rôzne objektívy od seba i viac ako 20-30cm. Čiže aj keď bude laserový žiarič zameraný s vysokou presnosťou, objektív sledovania cieľa s ním nie je totožný. Takže požadovaný tok energie je potrebné dosiahnuť na ploche >1m^2 - a to znamená dosiahnuť na úrovni cieľa vzdialeného ~5km tok rádu 50kW/m^2 :!:

A zabudnite na propagačné videjká so zapalovaním minidronov za letu. Dron ožiarený intenzívnym laserom proti oblohe predstavuje intenzívny bodový zdroj na kontrastnom pozadí - a reakcie servosystému riadenia lúča v stotinách sekundy nespozorujete. Preto to tiež málokto predvádza na reálnych lietadlách - lúč poskakoval po krídle a trupe a "kdenič, tu nič" - servosystém sa nemá čoho chytiť, lúč nedokáže dostatočne presne stabilizovať na jednom bode cieľa.

Bulat a Kornet
Robíte zrejme chybu, ak si predstavujete a uvažujete Kornet a Bulat ako dva oddelené systémy. Podľa mňa to tak nie je - bolo by to zbytočné. Povedal by som, že Bulat sú jednoducho "lahké" rakety pre systém Kornet. Proste voľba použiť raketu Bulat alebo raketu Kornet je na úrovni voľby druhu munície, nie voľby zbrane.
IMHO - ak sú strelecký a veliteľský systém optoelektroniky funkčne rovnocenné - a odpalovacie zariadenie rakiet Bulat otočné, z Epochy je možné riadiť dve strely na dva ciele - streleckým systémom Kornet odpálený v smere natočenia veže a veliteľským systémom Bulat na iný cieľ mimo sektor navedenia streleckého systému.


skeptik - je to nová konštrukcia, takže treba počítať s tým, že zabudovaný systém bude ešte o krok ďalej ako Kornet-M. A otázka SACLOS /ACLOS je "bezpredmetná". Stačí si uvedomiť, že už "stará Maljutka" je bežne uvádzaná ako manuálne navádzaná - MCLOS ( Manual Command to Line-of-Sight), ale v BMP-1 je už poloautomatická - SACLOS (Semi-Automatic Command to Line-of-Sight). Proste prihodiť do systému pre vojaka obvody s hmotnosťou 3-5kg je problém, ale prihodiť do systému na vozidla 50kg problém nie je.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16234
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od petrp » 29 říj 2020, 12:23

A netřeba taky zapomínat, že zdroj rušení je celkem pěkný cíl ke snadné likvidaci - sám na sebe navádí. A je v celku jedno, jestli ruší opticky nebo rádiově... :mrgreen:
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8169
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Skeptik » 29 říj 2020, 15:02

Alchy,
přesně tak jsem to myslel :D
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Svarboj » 06 lis 2020, 11:34

Nové teréňáky pro armádu. Nesmrtelná Toyota Hilux nahradí staré vozy UAZ

Bude to zásadní obměna armádního autoparku. Za dosluhující letité terénní vozy UAZ a Land Rover ministerstvo obrany v příštích čtyřech letech vojákům nakoupí až 1 200 nových automobilů Toyota Hilux. Cena za jeden vůz má být 893 tisíc korun i s DPH.

https://www.idnes.cz/zpravy/nato/hillux ... r_nato_inc
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42271
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Alchymista » 06 lis 2020, 11:54

Aký je reálny nábeh UAZov a Land Roverov v majetku ministerstva obrany? A aký je reálny nábeh Hiluxov v reálnych podmienkach Sýrie - alebo U iných masových užívateľov?
V akej krajine budú Hiluxy pre AČR vyrábané? Nie "náhodou" v Turecku?
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Svarboj » 06 lis 2020, 14:51

To nevím, ale 9 z 10 džihádistů doporučuje Toyotu Hilux! :lol:
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

Uživatelský avatar
palo satko
Sponzor fóra
Příspěvky: 7606
Registrován: 16 úno 2017, 07:51

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od palo satko » 06 lis 2020, 15:01

Legendarny "test" Toyoty Hilux na Top Gear.




"Ego sum rex Romanus et super grammaticam" Žigmund - liška ryšava v Kostnici. Nie som cisar, ale gramatiku tiež nezvladam. :)

honzajan
Výkonný redaktor
Příspěvky: 974
Registrován: 19 úno 2017, 13:13

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od honzajan » 06 lis 2020, 15:33

:sipka:
To co se prodává teď, už není ten Hilux co býval a mučili v Top Gearu. Toho starého bych chtěl mít na chalupě na vození dřeva .
Něco na styl starého Ara 243 , měl jsem ho 7 let , dolíval jsem jenom vodu do chladiče a benzín . Nesmrtelný auto , opravil jsem to i v lese , bo jsem věděl z čím mám problem :ticho

Skeptik
Sponzor fóra
Příspěvky: 8169
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Skeptik » 06 lis 2020, 15:59

Svarboj píše:
06 lis 2020, 14:51
To nevím, ale 9 z 10 džihádistů doporučuje Toyotu Hilux! :lol:
A ten desátý preferuje koně :mrgreen:
"Když bludem trpí jeden člověk, říká se tomu šílenství. Když bludem trpí hodně lidí, říká se tomu náboženství."
-----------------------------------------
„Chovej v úctě ty, kdo hledají pravdu, ale pozor na ty, co ji našli." Voltaire

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16234
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od petrp » 06 lis 2020, 16:05

...a nebo je mrtvý...
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

classix
Senior redaktor
Příspěvky: 3359
Registrován: 17 úno 2017, 14:09

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od classix » 06 lis 2020, 16:10

Úplně vidím co se v případě nasazení Toyot v nějakém protipovstaleckem konfliktu stane. Nebude čas se ptát kdo je kdo a A-10 nebo drone to veme pro jistotu všechno.
Vy nejstě špión, voják, uvažujetě pokrokovo. Vy stě marxista!

danny1691
Sponzor fóra
Příspěvky: 3004
Registrován: 06 úno 2017, 02:09

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od danny1691 » 06 lis 2020, 17:16

A co Hiluxy od SOG? Nějak rychle zapomínáte

Uživatelský avatar
Kolja
Senior redaktor
Příspěvky: 3014
Registrován: 07 úno 2017, 17:43

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od Kolja » 06 lis 2020, 17:53

Spíš mám strach, že se toyoty nakoupené AČR začnou nenápadně ztrácet k nějakým "bojovníkům za svobodu a demokracii". O těch UAZech a LR si nedělám iluze, kde skončí. Jeden UAZ za rozumnou cenu bych bral, ale myslím, že už "kupce" mají.

kenavf
Sponzor fóra
Příspěvky: 11146
Registrován: 07 úno 2017, 19:59

Re: Obrněná technika - novinky

Příspěvek od kenavf » 07 lis 2020, 01:12

Svarboj píše:
06 lis 2020, 11:34
Nové teréňáky pro armádu. Nesmrtelná Toyota Hilux nahradí staré vozy UAZ

Bude to zásadní obměna armádního autoparku. Za dosluhující letité terénní vozy UAZ a Land Rover ministerstvo obrany v příštích čtyřech letech vojákům nakoupí až 1 200 nových automobilů Toyota Hilux..
V Kazachstane sme mali Nissan Hard Top 260 vojenské prevedenie(matná zelená farba aké vraj používala španielska armáda)
Za UAZom sme nemali šancu prejsť. Prešiel horším terénom ako my(blato/sneh).
Niečo takéto:
Obrázek
Z nejakého dôvodu politika priťahuje sociopatov.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté síly k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

Odpovědět