Japonsko

Odpovědět
225bar
Redaktor
Příspěvky: 240
Registrován: 07 úno 2017, 20:57

Japonsko začne pracovat na vývoji útočných ponorek nové generace

Příspěvek od 225bar » 08 črc 2019, 22:01

Obrázek

Třída 29SS má být nástupcem ponorek třídy Sorjú.

Japonsko podle serveru navyrecognition.com zahájí v letech 2025-2028 R&D práce na nástupci třídy diesel-elektrických ponorek Sorjú, která nese název 29SS. Za vývojem plavidel nové generace, které mají být další evolucí třídy Sorjú, stojí společnost Mitsubishi Heavy Industries (MHI), která je předním japonským stavitelem ponorek. Třídu Sorjú, ač zatím nejmodernější třídy ponorek, chce Japonsko provozovat jen 20 let, a proto činí ,,v předstihu" kroky, které by daly za vznik navazující třídě, která by konstrukčně a designově vylepšovala třídu Sorjú.

https://www.securitymagazin.cz/defence/ ... 63569.html

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Japonsko

Příspěvek od skflanker_ » 18 črc 2019, 20:31

Počet mŕtvych po podpaľačskom útoku v japonskom filmovom štúdiu stúpol na 33
Na 33 stúpol počet mŕtvych po štvrtkovom podpaľačskom útoku na štúdio animovaných filmov v japonskom meste Kjóto. Ďalších 36 ľudí utrpelo zranenia, 10 z nich vážne, informoval miestny hasičský zbor. Podľa agentúry Reuters ide o najhoršiu masovú vraždu v krajine za takmer dve desaťročia. Požiar v 3-poschodovej budove štúdia animovaných filmov Kyoto Animation vypukol približne o 10:30 hod. miestneho času (03.30 h SELČ). Ľudia nachádzajúci sa neďaleko miesta začuli hlasný výbuch...
Zdroj https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/51 ... zranenych/ z 18.07.2019

Požiar v japonskom štúdiu si vyžiadal 33 mŕtvych, oheň založil podpaľač
Oheň úmyselne spôsobil muž.
...Ako informovala japonská televízia NHK, 41-ročný útočník vykríkol "zomrite" predtým, ako okolo 3-poschodovej budovy rozlial pravdepodobne benzín, ktorý zapálil. Oheň pohltil celú budovu a z jej okien stúpal biely a čierny dym. Viacero ľudí je v kritickom stave. Zranenia utrpel aj podozrivý, ktorého následne previezli do nemocnice. Polícia ho vyšetruje pre podozrenie z podpaľačstva...
Zdroj https://svet.sme.sk/c/22170317/japonsko ... ludom.html z 18.07.2019

Uživatelský avatar
Svarboj
Senior redaktor
Příspěvky: 3860
Registrován: 24 úno 2017, 17:09

Re: Japonsko

Příspěvek od Svarboj » 03 srp 2019, 21:15

Vyhrocení sporu. Japonsko škrtlo Koreu ze seznamu zásadních obchodních partnerů, Soul slíbil odvetu

Japonsko v pátek vyhrotilo rostoucí spory s Jižní Koreou, když dlouholetého spojence vyřadilo ze seznamu preferovaných obchodních partnerů. Opatření, které zemi umožní lépe kontrolovat vývoz zvláště některých citlivých materiálů, přichází v době pře o kompenzace za nucenou práci Korejců pro Japonsko během druhé světové války.

https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-t ... -trhy_form
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Japonsko

Příspěvek od QVAK » 24 srp 2019, 22:28

Japonsko žádá US Námořnictvo o rozmístění F-35s na jeho velké válečné lodě v obavě proti čínskému vpádu

Vzhledem k tomu, že se obchodní válka s Čínou po minutách otepluje, bude každé nasazení amerických jednotek důkladně prozkoumáno. A když se uvedené rozmístění odehrává v blízkosti Číny, poplachové zvonky musí jít pryč. To je důvod, proč páteční zpráva USNI News, že Tokijští činitelé požádali americké mariňáky o rozmístění stíhačů F-35B na největší japonské válečné lodě, je obzvláště znepokojivá, protože staví do „kinetické“ blízkosti čínské, japonské a nyní americké jednotky. Podle zprávy mariňáci nyní zkoumají proveditelnost rozmístění stíhačů vertikálního startu a přistání i s krátkým vzletem (STOVL) na JS Izumo (DDH-183) a JS Kaga (DDH-184) na japonské 24 000 tun velké paluby. Válečné lodě byly původně navrženy tak aby postavily flotilu vrtulníků proti ponorce a reagovaly na humanitární pomoc a pomoc při katastrofách. V prosinci však premiér Shinzo Abe schválil krok k přeměně obou lodí na nasazení STOVL F-35 s paralelním nákupem 42 F-35B v Japonsku, informoval The Diplomat.
V březnu se vláda Abeho dotázala tehdejšího námořního velitele generála Roberta Nellera, zda by USA zvážily rozmístění námořních F-35B na Izumo a Kagze, informoval tento týden Asahi Shimbun. Po dotazu se námořníci nyní rozdělili do skupin aby zhodnotili technickou proveditelnost rozmístění amerických F-35 na obou lodí japonských sebeobranných sil F-35B.
Zatímco dvě lodě byly stavěny s ohledem na stíhací operace STOVL, USA musí učinit nezávislé rozhodnutí, zda jejich F-35 mohou operovat na Izumo a Kaga.
Například obří obojživelné lodě třídy US Wasp musejí podstoupit zesílení paluby a musí mít nové řešení odolnosti proti teplu z důvodu náhrady NAVY nynějších AV-8B Harrier za F-35B. Není jasné jaké další úpravy by bylo zapotřebí aby byly obě lodě připraveny pro F-35. Námořnictvo v současné době má F-35B eskadru vpřed nasazenou v Japonsku - „Green Knights“ Marine Fighter Attack Squadron (VMFA) 121, která operuje se skupinou Wasp Amphibious Ready Group v rámci 31. námořní expediční jednotky.
Námořnictvo naplánovalo podobnou spolupráci s Královským námořnictvem Velké Británie, rozmístění letky F-35B na nového nosiče HMS Queen Elizabeth (R08) pro její prvné operační nasazení.
Co stojí za podivnou japonskou žádostí? Jedním slovem: Čína.

https://www.zerohedge.com/news/2019-08- ... -incursion

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Japonsko

Příspěvek od QVAK » 13 říj 2019, 10:44

V japonském parlamentu zpochybnili schopnost systému protivzdušné obrany sestřelovat ruské Iskandery

Ministr obrany Japonska Taró Kóno nechtěl odpovědět na otázku, jestli jsou zachycovací rakety SM-3 a systémy Patriot PAC-3, které patří do systému protiraketové obrany země, schopny sestřelovat ruské rakety. Japonský ministr obrany Taró Kóno v průběhu parlamentních debat v pátek neodpověděl na otázku, jestli jsou zachycovací rakety SM-3 a systémy Patriot PAC-3, které patří do systému protiraketové obrany země, schopny sestřelovat ruské rakety třídy Iskander. Tuto otázku položil šéfovi japonského obranného rezortu v průběhu debat bývalý ministr zahraničí Seidži Maehara.
„Prozrazení technických zvláštností systému protivzdušné obrany naší země poškodí její obranyschopnost, a proto na tuto otázku neodpovím,“ řekl Kóno, který vykonával až donedávna funkci ministra zahraničí.
Maehara na to řekl, že si „sám odpoví na otázku“, jestli mohou rakety SM-3 sestřelit ruské Iskandery. „Ne, SM-3 si s nimi neporadí,“ zdůraznil Maehara, který je v současné době členem opoziční Ústavní demokratické strany Japonska.

Česky: https://ac24.cz/-/v-japonskem-parlament ... direct=%2F
https://www.stripes.com/news/pacific/ja ... g-1.602470

Přes 200 km/hod. Japonsko zasáhl nejsilnější tajfun za 60 let, země se otřásá u ostrova Honšú

Tajfun Hagibis, označovaný za nejsilnější v regionu v posledních 60 letech, v sobotu dorazil na pobřeží největšího japonského ostrova Honšú. Podle meteorologů pohroma zasáhne hlavní město Tokio a jedenáct okolních prefektur. Oblast v sobotu zároveň postihlo zemětřesení o síle 5,7 stupně s epicentrem východně od pobřeží prefektury Čiba.
„Čekejte liják, jaký jste ještě neviděli. Postarejte se, abyste ochránili své životy,“ vyzval Japonce mluvčí meteorologů Jasuši Kadžihara. Živel může podle něj zasáhnout i oblasti považované dosud za bezpečné. Obyvatelé východního pobřeží se mají uchýlit do pokud možno masivních budov, nejméně do druhého poschodí.
https://echo24.cz/a/SNC57/pres-200-kmho ... rova-honsu

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Japonsko

Příspěvek od QVAK » 13 říj 2019, 18:00

Tajfun Hagibis má 35 obětí, japonské ostrovy už opustil

Nejméně 35 mrtvých, kolem stovky zraněných a 17 pohřešovaných za sebou zanechal ničivý tajfun Hagibis, který se přehnal přes největší japonský ostrov Honšú. O aktualizované bilanci dnes informovala agentura Kjódó. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Živel už nicméně opustil japonské ostrovy.
Abe dnes svolal mimořádné zasedání vlády a do postižených míst poslal ministry odpovědné za organizování pomoci. "Nasadíme všechny síly, abychom co nejdřív obnovili dodávku proudu a vody a zajistili veřejnou dopravu. Žádáme obyvatelstvo, aby se vyvarovalo oblastí se sesuvy půdy," citovala Abeho prohlášení televize NHK. Způsobené škody podle vládních zdrojů zatím nelze odhadnout.
https://echo24.cz/a/SceCc/tajfun-hagibi ... uz-opustil

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Japonsko

Příspěvek od QVAK » 19 říj 2019, 14:45

V Japonsku vyzvali Rusko, aby uznalo porážku Japonska 1945 za chybu!
Tento názor vyjádřil novinář Resuke Endo v článku pro Sankei Shimbun. Jeho požadavek zní, jakoby role Japonska a SSSR za druhé světové války byly naprosto obrácené. Novinář rovněž nazval internaci japonských válečných zajatců Sovětským svazem, z nichž někteří zemřeli a zmizeli v sovětských táborech, jako „státní zločin“. Nedávno japonský poslanec vyvolal skandál tím, že požadoval, aby se Kurilské ostrovy vrátily Japonsku vojenskou silou. Ačkoliv se hovořilo, že byl opilý, později svá slova potvrdil.
Pozice Moskvy je taková, že Japonsko musí nejprve uznat výsledek druhé světové války, včetně ruské suverenity nad jižními Kurilskými ostrovy.

Česky https://ac24.cz/-/v-japonsku-vyzvali-ru ... direct=%2F
https://special.sankei.com/a/internatio ... /0002.html
petrp: Je opravdu potřeba sem postovat každý blábol pomatených novinářů???
Toto fórum není bulvár a příspěvek nemá s Japonskem nic společné, trochu soudnosti prosím... :idea:

QVAK
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 11612
Registrován: 07 úno 2017, 16:20

Re: Japonsko

Příspěvek od QVAK » 17 lis 2019, 15:33

USA chtěly po Japonsku zpětinásobit platby za pobyt vojsk

Spojené státy letos vyzvaly Japonsko, aby zpětinásobilo platby za pobyt amerických vojsk na japonských základnách. Agentuře Kjódó to řekli nejmenovaní japonští vládní činitelé, podle nichž Tokio požadavek odmítlo jako „nerealistický“.
Požadavek na Japonsko vznesl dnes již bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost John Bolton, který při své červencové návštěvě asijské země vedl rozhovory s předními japonskými představiteli.

https://echo24.cz/a/SL9A3/usa-chtely-po ... obyt-vojsk

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Japonsko

Příspěvek od skflanker_ » 27 pro 2019, 20:31

Japonsko vyšle na Blízky východ torpédoborec a hliadkovacie lietadlá
Krajina chce chrániť námorné trasy, nezapojí sa však do koalície pod vedením USA.
Japonská vláda v piatok 27.12.2019 oznámila, že vyšle na Blízky východ vojnovú loď a 2 hliadkovacie lietadlá P-3C, aby pomohli chrániť tamojšie námorné dopravné trasy. Japonsko sa však podľa tokijského kabinetu nezapojí do koalície pod vedením USA, ktorá má zaisťovať slobodu námornej plavby v strategicky významných vodách pri brehoch Iránu a Jemenu, informovala agentúra AFP. Oznámenie nasleduje po tohtoročných útokoch na tankery v oblasti okolo Perzského zálivu a na saudskoarabské ropné zariadenia. Medzi napadnutými plavidlami bol i jeden japonský tanker...
...Pôjde o "vlastné opatrenie Japonska so zameraním na mier a stabilitu na Blízkom východe i na zaistenie bezpečnosti plavidiel majúcich vzťah k Japonsku", doplnil s tým, že 90% surovej ropy dovážanej do Japonska pochádza práve z Blízkeho východu...
Zdroj https://svet.sme.sk/c/22291107/japonsko ... tadla.html z 27.12.2019

Pepe Razzi
Samostatný redaktor
Příspěvky: 1241
Registrován: 16 úno 2017, 19:08

Re: Japonsko

Příspěvek od Pepe Razzi » 28 pro 2019, 09:17

Panasonic a Sharp začali vyrábět halal domaci spotrebice.

http://www.asahi.com/sp/ajw/articles/AJ ... 70004.html
EAC007D7-3FDB-474C-A53B-E8A138C48477.jpeg

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Japonsko

Příspěvek od martanus » 12 bře 2020, 08:18

Jak Fukušima změnila japonský energetický mix

https://www.zerohedge.com/geopolitical/ ... energy-mix

Obrázek
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Uživatelský avatar
petrp
Šéfredaktor
Příspěvky: 16227
Registrován: 31 led 2017, 18:04

Re: Japonsko

Příspěvek od petrp » 24 bře 2020, 15:55

Olympiáda v Tokiu se kvůli koronaviru letos neuskuteční
Olympijské hry v Tokiu se letos v létě kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Japonský premiér Šinzó Abe se dnes s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem dohodl v telefonickém rozhovoru na přeložení her na příští rok. Budou se konat nejpozději v létě 2021.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/olymp ... ni/1870525
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Smrt neničí, činí jen neviditelným. indické přísloví
Hora ruit, respice finem...

Uživatelský avatar
skflanker_
Sponzor fóra
Příspěvky: 10224
Registrován: 07 úno 2017, 20:22

Re: Japonsko

Příspěvek od skflanker_ » 25 čer 2020, 21:04

Japonsko zrušilo výstavbu "Aegis Ashore" v prefektúrach Akita a Jamaguči
Japonské úrady sa rozhodli zrušiť plán nasadenia pozemných protiraketových obranných systémov Aegis Ashore vyrobených v USA v prefektúrach Akita a Jamaguči - vo štvrtok 25.06.2020 to oznámil Japonský minister obrany Taro Kono. Kono poznamenal, že z hľadiska národnej bezpečnosti Japonska je neprimerané sústrediť sa iba na rakety Aegis a protiraketovú obranu, vzhľadom na súčasnú situáciu vo Východočínskom mori. Odborníci naznačujú, že komplexy Aegis Ashore nemôžu zachytiť najnovšie balistické rakety. USA im už uvedený predaj schválili.
Zdroj https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/ru/news/241452/ + https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/8809519 + klon https://vk.com/wall-123538639_1502185 z 25.06.2020

V Japonsku napokon nerozmiestnia protiraketový systém z USA
Nebolo možné zaistiť bezpečnosť obývaných oblastí.
Japonská rada pre národnú bezpečnosť rozhodla o tom, že na území Japonska nebudú rozmiestnené drahé americké systémy protiraketovej obrany z USA, ktoré mali posilniť obranychopnosť krajiny pred hrozbou zo strany Severnej Kórey. Členovia Rady prijali príslušné rozhodnutie v stredu 24.06.2020. Japonská vláda bude teraz musieť s USA rokovať o vyrovnaní finančných záväzkov, keďže americký systém Aegis Ashore už Japonsko oficiálne odkúpilo... Radarové komponenty Aegis Ashore mali byť pôvodne umiestnené v prefektúre Akita na severe a v prefektúre Jamaguči na juhu krajiny. Tento zámer sa však stretol s odporom tamojších obyvateľov, ktorí sa okrem iného obávali, že v prípade konfliktu sa môžu stať cieľom nepriateľského útoku. Vláda však pôvodne sľúbila, že systém Aegis Ashore nebude rozmiestnený v blízkosti obývaných oblastí...
Zdroj z 25.06.2020

Kód: Vybrat vše

https://svet.sme.sk/c/22433726/v-japonsku-napokon-nerozmiestnia-protiraketovy-system-z-usa.html
https://www.hlavnespravy.sk/japonsko-odmietlo-rozmiestnenie-americkej-protivzdusnej-obrany/2209958

Uživatelský avatar
martanus
Redaktor - závislák :-)
Příspěvky: 14391
Registrován: 01 úno 2017, 10:16

Re: Japonsko

Příspěvek od martanus » 06 črc 2020, 08:58

PRODRAŽÍ SE JAPONCŮM PŘÍTOMNOST AMERICKÝCH VOJÁKŮ NA JEJICH ÚZEMÍ? SMLOUVA VYPRŠÍ V BŘEZNU
Stávající smlouva totiž vyprší až během nadcházejícího března, a tudíž je zde stále dost času na to, aby obě strany celou záležitost důkladně probraly.

Působení americký vojsk vyjde Japonce podle aktuálně platné smlouvy v přepočtu zhruba na dvě miliardy dolarů (47,5 miliardy korun) ročně. Tato suma by se ale měla podle bývalého Trumpova bezpečnostního poradce John Boltona v dohledné době zečtyřnásobit.

„Vyjednávání ohledně nákladů na hoštění (vojáků armády USA) ještě nezačala,“ vysvětlil a dodal: „Japonská vláda ještě žádnou žádost ze strany Spojených států vztahující se k této záležitosti neobdržela.“
https://www.euro.cz/politika/prodrazi-s ... i-v-breznu
Nikdy není pozdě udělat správnou věc.
Albert Einstein: „Logika tě dostane z bodu A do bodu B. Představivost tě dostane všude.“
Konfucius: " Můžete obětovat vojsko, hospodářství či blahobyt, ale nesmíte obětovat zdravý rozum!"

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Japonsko

Příspěvek od Alchymista » 16 črc 2020, 16:26

https://ac24.cz/-/stopy-plutonia-z-posk ... direct=%2F
Stopy plutonia z poškozených reaktorů Fukušimy byly nalezeny po celém Japonsku
Vědci ze šesti zemí pomocí nejnovějších analytických metod zjistili, že plutonium obsažené v jaderném palivu jaderné elektrárny Fukušima-1 zničené v březnu 2011 se stále nachází v životním prostředí jako mikročástice uvolněné během havárie. Výsledky studie jsou publikovány v časopise Science of the Total Environment. (Foto: Flickr)

Ekologové a chemici již dříve uváděli, že stopy plutonia jsou obsaženy v materiálech, které se po havárii dostaly do atmosféry, půdy a mořské vody, ale jejich fyzikální, chemická a izotopová forma zůstala neznámá.

Výsledky nové studie provedené vědci z Japonska, Finska, Francie, Švýcarska, Velké Británie a USA ukázaly, že nanovelikostní inkluze oxidů plutonia jsou obsaženy v mikročásticích bohatých na cesium (CsMP).

Jaderné palivo hořící uvnitř reaktoru interaguje s konstrukčním betonem reaktoru. Při havárii se materiál rozpadl na mikroskopické radioaktivní částice, které vítr rozfoukal po celém Japonsku.

Výzkumy ukázaly, že CsMP jsou velmi radioaktivní a skládají se hlavně z křemičitého sklobetonu a radioaktivního cesia, těkavého štěpného produktu vytvořeného v reaktorech během spalování paliva.

Autoři studovali chemické složení mikročástic pomocí kombinace vyspělých analytických metod - synchrotronové verze mikro-rentgenové analýzy, sekundární iontové hmotnostní spektrometrie a transmisní elektronové mikroskopie s vysokým rozlišením.

Vědci zpočátku objevili droboučké inkluze oxidu uraničitého - uraninitu - s průměrem menším než deset nanometrů uvnitř CsMP. To napovídalo o možné přítomnosti jaderného paliva uvnitř částic. Podrobná analýza ukázala, že oxidy plutonia jsou spojeny právě s těmito inkluzemi a izotopové složení uranu a plutonia odpovídá jadernému palivu.

„Výsledky přesvědčivě ukazují, že nanovelikostní heterogenita, která je typická pro normální jaderné palivo, je stále ještě přítomna ve zbytcích paliva, které zůstávají uvnitř poškozených reaktorů na místě,“ uvádí tisková zpráva Helsinské univerzity slova vedoucího výzkumu, doktora Satoshiho Utsunomiyy z Kjúšúské univerzity v Japonsku. „Toto je důležitá informace, protože hovoří o stupni roztavení stavby. Pochopení tohoto je nezbytné pro možné vyřazení poškozených reaktorů z provozu a pro dlouhodobé nakládání s jejich odpady.“

„Teď je jasné, že mikročástice bohaté na cesium jsou důležitým faktorem radioaktivní kontaminace při jaderných haváriích,“ řekl další autor, profesor Gareth Law z Helsinské univerzity.

Autoři uvádějí, že budou pokračovat ve zkoumání mikročástic CsMP, aby lépe porozuměli jejich dlouhodobému chování a vlivu na životní prostředí.

„Od jaderné katastrofy ve Fukušimě uplynulo téměř deset let, ale studie o dopadu nehody na životní prostředí ještě zdaleka nejsou kompletní,“ pokračuje Utsunomiya.

„Bylo zapotřebí velmi dlouhé doby ke zkoumání tvrdých částic plutonia. Je to velký vědecký úspěch díky mezinárodní spolupráci.“

Nyní jsou si vědci naprosto jistí, že radioaktivní inkluze jaderného paliva jsou stále obsaženy ve stěnách odstavených jaderných reaktorů a během jejich vyřazování z provozu jsou nutná zvláštní bezpečnostní opatření.
To zistili po deviatich rokoch v "technologicky najvyspelejšej krajine sveta"?
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Japonsko

Příspěvek od Alchymista » 17 srp 2020, 15:42

https://echo24.cz/a/SLVaQ/olympiada-je- ... ji-japonci
Olympiáda je stále v ohrožení. Možná nebude ani v roce 2021, varují Japonci
Původně se letní olympijské hry měly uskutečnit už na přelomu července a srpna letošního roku v japonském Tokiu. Kvůli pandemii nemoci covid-19 ale byly organizátory už na konci března přesunuty až na léto 2021. Je ovšem možné, že ani další plánované datum nakonec nevyjde. Podle organizátorů by se za současné situace nemohly odehrát ani odložené hry příští rok. Klíčem k uskutečnění olympiády bude totiž účinná vakcína proti koronaviru. Bez ní to nepůjde, což potvrzují také vědci. Pokud by se nakonec nepodařilo najít vakcínu, mohla by být v ohrožení také zimní olympiáda v čínském Pekingu, která se má uskutečnit v únoru 2022.

"Letní olympijské hry se nebudou moci uskutečnit ani příští rok, pokud nebude nalezena vakcína proti covid-19," tvrdí přední japonský výzkumník, profesor Yoshiharu Matsuura. „Japonská vláda kvůli olympiádě klade velký důraz na vývoj vakcín a léku na virus,“ řekl televizi Sky News. „Chtěli by příští rok uskutečnit olympijské hry a říkají, že jediný způsob, jak toho dosáhnout, je vakcína,“ vysvětluje Matsuura.
Podle Matsuury je zatím jedna vakcína na covid-19 v předklinické fázi studie. Připomněl také, že Japonsko má pro vývoj nových vakcín velice

striktní pravidla, což znamená také pomalejší postup. „Bezpečná vakcína potřebuje čas, aby se osvědčila. Běžně vývoj vakcíny trvá 10 let a oni říkají, že se to stihne za rok. To je děsivé,“ řekl profesor televizi. Sám se obává, že se vývoj vakcíny kvůli tlaku na uskutečnění her uspěchá. Existuje podle něj riziko, že by nefunkční vakcína mohla přestat produkovat protilátky, které virus oslabují a vakcína by mohla začít virus naopak podporovat.

Podle profesora je nezbytnou nutností, aby si Japonsko vyvinulo vlastní vakcínu. I když by k objevu funkční vakcíny došlo někde jinde na světě, tato vakcína by se podle něj ještě dlouhou dobu nedostala do rukou Japoncům. Říká, že vakcíny jsou vždy výlučně součástí národní obrany.

Že i nad odloženou olympiádou v Tokiu visí otazník, potvrdili také samotní organizátoři. Pokud by byla za rok situace s šířením koronaviru taková jako nyní, odložené olympijské hry v Tokiu by se konat nemohly. Uvedl to prezident organizačního výboru OH Joširo Mori, podle něhož je rovněž klíčové nalezení vakcíny na covid-19. Mori v rozhovoru pro japonskou televizi odpovídal na otázku, zda bude možné uspořádat olympijské hry, pokud bude pokračovat současná koronavirová situace. „Pokud bude pokračovat, tak to možné nebude,“ odpověděl šéf organizátorů. „Nemyslím si, že tato situace vydrží ještě rok,“ řekl Mori. Mezinárodní olympijský výbor i pořadatelé také několikrát uvedli, že nové odložení OH už nepřipadá v úvahu, jediným další řešením by tak bylo jejich zrušení.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Japonsko

Příspěvek od Alchymista » 28 srp 2020, 19:30

https://echo24.cz/a/SitjW/japonsky-prem ... rudce-dolu
Japonský premiér Šinzó Abe rezignuje. Akcie šly prudce dolů
Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl odstoupit ze zdravotních důvodů. Informovala o tom v pátek agentura Kjódó s odvoláním na zdroje z vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Abe spolustraníkům už svůj záměr ohlásil, některé jeho rozhodnutí šokovalo a překvapilo rovněž finanční trhy, což se projevilo propadem tokijské burzy Nikkei 225.

V živém vstupu v televizi NHK informaci ohlásil představitel LDP Hirošige Seko. Pětašedesátiletý Abe trpí ulcerózní kolitidou a vedení své strany přiznal, že se nemoc znovu přihlásila a jeho stav se v poslední době zhoršil. Premiér byl v minulých dnech několikrát v nemocnici na vyšetření a v pátek přiznal, že se musí léčit. Podle agentury Džidži řekl, že nechce náhlou rezignací vyvolat problémy.

Japonská agentura Kjódó napsala, že Fumio Kišida, který byl v letech 2012-2017 ministrem zahraničí, je ochoten stát se Abeho nástupcem. Deník Asahi šimbun napsal, že se má mimořádně sejít vedení LDP k jednání o volbě Abeho nástupce do čela strany. Kromě Kišidy se uvádí také jméno bývalého ministra obrany Šigerua Išiby nebo vládního mluvčího Jošihideho Sugy.

Japonským premiérem je Abe nepřetržitě od roku 2012, poprvé jím byl zvolen již v roce 2006. Tehdy se stal nejmladším předsedou japonské vlády od dob druhé světové války a zároveň prvním, který se narodil až po válce. Jeho první premiérské období skončilo rezignací o rok později. V pondělí se Abe stal nejdéle nepřetržitě sloužícím japonským premiérem, když dosáhl 2799 dní v úřadě a překonal tím funkční období svého prastrýce Eisakua Satóa, který byl premiérem v letech 1964-1972.

Podle japonských médií byl Abe v srpnu hospitalizován několikrát, ale jeho spolupracovníci tehdy hovořili o „pravidelné kontrole“. Spekulace o jeho zhoršujícím stavu trvají od začátku července, kdy se objevila zpráva, že premiér zvracel krev. Kvůli svým chronickým potížím také rezignoval v roce 2007, po roce v úřadě. Když se do něj roku 2012 vrátil, řekl, že se vyléčil s pomocí nového léku.

Japonské sdělovací prostředky poukazují na to, že Abe od poloviny června nevystoupil na žádné tiskové konferenci. Svůj rezignační záměr měl vysvětlit odpoledne před novináři, zda to opravdu učiní, není jasné. Podle agentury Reuters po setkání s vedením strany odjel do své rezidence a s novináři nemluvil.

Akcie šly prudce dolů
Japonské akcie výrazně oslabily, hlavní index tak smazal zisky, které měl na začátku obchodování, a vykázal největší propad za téměř měsíc. Odchodem Abeho podle agentury Reuters končí nejen stabilní vláda nejdéle sloužícího japonského premiéra, ale i její ekonomický program zvaný Abenomics, který se vyznačoval směsí agresivních měnových a fiskálních stimulů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v první reakci na zprávy o premiérově demisi odepsal až o 2,65 procenta. Obchodování nakonec uzavřel poklesem o 1,41 procenta na 22 882,65 bodu. „Japonským akciím obvykle svědčí dlouhotrvající a stabilní vlády, což platí zejména v případě Abeho. Zahraniční investoři by se také mohli obávat, jaký bude vztah vlády a japonské centrální banky,“ řekl analytik Takotoši Itošima ze společnosti Pictet Asset Management. Index tokijské burzy teď podle něj zamíří k hodnotě kolem 21 000 bodů.

Agresivní stimuly Abeho vlády a blízká spolupráce s centrální bankou japonským akcií svědčily. Hlavní index v roce 2018 vystoupil na maximum za 27 let.

„Trh se nyní trochu vzchopil, já si ale myslím, že bychom měli být před začátkem příštího týdne obezřetní,“ poznamenal analytik Šingo Ide z organizace NLI Research Institute. „Ať už ho nahradí kdokoli, získat silnou podporu nebude snadné a politická nejistota patrně trh negativně ovlivní,“ dodal.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Uživatelský avatar
El Diablo
Senior redaktor
Příspěvky: 3948
Registrován: 07 úno 2017, 18:56

Re: Japonsko

Příspěvek od El Diablo » 11 zář 2020, 21:34

U japonského ostrova našli podivný stroj. Komu patří, je záhadou
Dnes 8:51Jakub Štěpánek, Novinky
Na břehu japonského ostrova Taketomi objevil tamní obyvatel podivný bezpilotní dron, který zřejmě havaroval. Zhruba šest metrů dlouhý stroj ale nenese téměř žádné známky poškození, není znám ani jeho majitel.
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/u ... cle-detail

https://en.wikipedia.org/wiki/Beechcraf ... 7_Streaker
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.

Alchymista
Redakční rada
Příspěvky: 42267
Registrován: 01 úno 2017, 08:58

Re: Japonsko

Příspěvek od Alchymista » 14 zář 2020, 22:20

https://echo24.cz/a/SrPsQ/do-cela-japon ... enec-abeho
Do čela japonské vlády se postaví jednasedmdesátiletý Jošihide Suga, spojenec Abeho
Novým předsedou vládní japonské Liberálnědemokratické strany (LDP) byl zvolen dosavadní mluvčí vlády Jošihide Suga, oznámila agentura Reuters. Suga se tak stane i novým japonským premiérem. Parlament by o tom měl hlasovat ještě tento týden. Jednasedmdesátiletý Suga je pokládán za dlouholetého spojence Šinzóa Abeho, který z premiérské funkce odstoupil minulý měsíc kvůli špatnému zdraví.

Suga v ne v LDP získal 377 hlasů, zatímco jeho dva konkurenti – bývalý ministr zahraničí Fumio Kišida a bývalý ministr obrany Šigeru Išiba – obdrželi 157 hlasů dohromady.
Suga, který doposud zastával funkci mluvčího vlády a tajemníka kabinetu, tak má téměř jistotu, že bude ve středečním hlasování parlamentu, kde má LDP většinu, zvolen předsedou vlády. Mandát předsedy LDP Sugovi podle agentury Kjódó skončí s vypršením původního Abeho tříletého mandátu – tedy v září 2021. Do 21. října příštího roku by se pak měly uskutečnit volby do dolní komory parlamentu.

Suga získal podporu stranických předáků již na začátku kampaně na základě očekávání, že bude pokračovat v Abeho politice. Skutečnost, že se jeho vítězství jevilo jako hotová věc, vyvolalo uvnitř i vně strany kritiku, že nejde o zcela demokratický postup. Suga uvedl, že jeho hlavními prioritami jsou boj s koronavirem a oživení ekonomiky, kterou tvrdě zasáhla pandemie. Na dotazy o směřování politiky podle agentury AP opakovaně zmínil úspěchy Abeho vlády.

Suga se označuje za reformátora, který v rámci prosazování změn bojoval s byrokratickými bariérami. Podle agentury AP si například připsal podíl na vzkvétajícím cestovním ruchu v Japonsku, posílení exportu zemědělských produktů či snížení účtů za mobilní telefony. AP zároveň připomíná, že Suga v minulosti pracovně téměř necestoval do zahraničí a jeho diplomatické schopnosti jsou neznámé. Očekává se však, že bude mít stejné priority v oblasti zahraniční politiky jako Abe.

Kromě koronaviru a oslabené ekonomiky čeká Sugu řada dalších výzev včetně Číny, jež pokračuje v asertivním jednání v Jihočínském moři. Rovněž bude muset rozhodovat ohledně olympiády, která se má kvůli koronaviru uskutečnit v Tokiu v náhradním termínu, tedy v létě příštího roku. V neposlední řadě pak Sugu čeká navazování vztahů s vítězem nadcházejících amerických prezidentských voleb.
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.

Rado Info
Senior redaktor
Příspěvky: 4682
Registrován: 08 úno 2017, 15:48

Re: Japonsko

Příspěvek od Rado Info » 16 říj 2020, 12:16

Japonci chtějí vypustit do oceánu milion tun kontaminované vody z Fukušimy
Japonští rybáři se obávají, že je kontaminovaná voda připraví o práci. Před dopady znečištění oceánu varuje i Jižní Korea, která už dnes zakazuje vývoz mořských plodů z vod poblíž Fukušimy.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/japo ... .seznam.cz

Odpovědět