Presne pred 61 rokmi, 09.07.1961 sa nad Moskvou uskutočnila posledná veľkolepá letecká prehliadka s viac ako 200 vojenskými a civilnými lietadlami a vrtuľníkmi. Prehliadka, ktorá trvala približne 2 hodiny, ukázala státisícom divákov najnovšie úspechy sovietskeho leteckého priemyslu vytvorené za posledných 5 rokov. Od roku 1956 sa takéto prehliadky nekonali, takže letecká prehliadka bola mimoriadne intenzívna.
Vrtuľníky Mi-6 (Ми-6), Mi-10 (Ми-10) a Mi-8 (Ми-8) (ktoré prvýkrát vzlietli len niekoľko dní predtým! ), ako aj nadzvukové stíhačky MiG-21 (МиГ-21), Su-7 (Су-7) a Su-9 (Су-9), nadzvukový frontový bombardér Jak-28 (Як-28), nadzvukový bombardér-raketonosec Tu-22 (Ту-22), ťažký nadzvukový zachytávací stíhač Tu-128 (Ту-128), ťažký prúdový hydroplán Be-10 (Бе-10) a "zákusok" - nadzvukový 4-motorový strategický bombardér M-50 (М-50), ktorý sa však dostal do výroby ale nie do služby, ale vyzeral veľmi futuristicky.
Zahraniční novinári a vojenskí atašé, ktorí sa zúčastnili na prehliadke, boli šokovaní a ohromení týmto ohňostrojom noviniek. Bola to skutočne najlepšia hodina povojnového sovietskeho letectva. Nikdy predtým ani potom ZSSR nevystavoval toľko moderných modelov lietadiel a vrtuľníkov naraz.
O prehliadke bol natočený dokumentárny film, ktorý odporúčam pozrieť, pretože je nielen zaujímavý a poučný, ale aj jednoducho krásny. Kvôli hlúpemu utajeniu, ktoré v tých rokoch panovalo, v nej však nie sú uvedené názvy a indexy vojenských lietadiel, takže ich budete musieť identifikovať sami.
Zdroj
https://vk.com/wall-173678697_273806 z 09.07.2022
https://youtu.be/xmY0q5pzo8s zverejnené od 16.03.2011, dĺžka videa 47:31 min.
z YT:
1961: Moskva. Tušino (Тушино). 09.07.1961. Rok historického letu Jurija Gagarina a prijatia programu budovania komunizmu. V krajina prebieha "raketizácia" a invázia Chruščovovej kukurice. Letectvo bolo "raketové", a predsa sa na prehliadke objavili nadzvukové bojové lietadlá, nový typ lietadla - vrtuľník. Prvé a posledné verejné vystúpenie ťažkého nadzvukového bombardéra M-50. Let prúdových hydroplánov a mnoho ďalšieho...