Vojenské videa o zbraních
- gandalf
- Sponzor fóra
Re: Vojenské videa o zbraních
Alchy - pochybuješ o dřevěných střelách? Pokud si pamatuju bylo to do Mausera /asi nejen/, červeně barvená dřevěná střela. Po opuštění hlavně se rozpadla. Dokonce je používala i naše armáda v 50. létech. Jako děti jsme jich měli kvanta od vojáků /s lisovanýma kostkama melty s cukrem :-)/
- Aaron Goldstein
- Už nám nenapíše...
JJ...
https://naboje.org/node/11427
A ještě trochu povídání odjinud...
https://naboje.org/node/11427
A ještě trochu povídání odjinud...
http://csopevneni.xf.cz/Vybava/8x57 Mauser/8x57 Mauser.htmČs.náboje 7,92mm Mauser
Náboj vz.30 "cvičný"
(7,92-Cv-30) Nábojnice je opatřena lehkou špičatou střelou. Střela je vyrobená ze suchého (nehydroskopického) olšového dřeva s požadavkem zaručujícím bezpečnou tříštivost stěn. Tento požadavek je zajištěn mírným pražením střel. K impragnaci se používal parafín. Bezpečnostní nároky kladené na tyto náboje byly velmi přísné. Střela se musela v hlavni dokonale roztříštit. Při zkouškách nesměly úlomky dřeva na vzdálenost 20m probít terč z archu balícího papíru. Protože ve cvičném náboji bylo menší množství prachové náplně než v náboji ostrém byla v nábojnici plstěná vložka, která přidržovala prach u zápalky ve spodní části nábojnice. Náboj je určen pro naznačování bojových situací akusticky (ranou) i opticky (zábleskem). Používal se v samočinných zbraních i v opakovačkách. Pro odlišení od ostrých nábojů byly střely v několika barvách podle toto pro jakou zbraň byl náboj určen. Spára mezi zápalkou a dnem nábojnice byla zalakována ČERNĚ.
Stejně jako u vz.23 byly náboje v továrně plněny do páskového zásobníku vz.23.
Barvy střel:
vínově červená (červená) střela, v nábojnici byla 1g prach.náplň, náboj je určen pro pušku vz.24
žlutá střela, v nábojnici byla 1,5g prach.náplň, náboj je určen pro LK vz.26 a TK vz.37
černá střela, v nábojnici byla 2,2g prach.náplň, náboj je určen pro TK vz.07/24 a TK vz.24
zelená střela, v nábojnici byla 2,5g prach.náplň, náboj je určen pro Let.kul. vz.30
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
-
- Redakční rada
O drevených strelách samozrejme nepochybujem. Pochybujem ale, že sa tu vyskytuje niekto, kto si ich pamätá z praxe. Použitie skončilo s vyradením pušiek vz. 24 (gulomety skončili skôr).
BTW - meltu s cukrom ako decko pamätám, aj zemiakový cukor...
BTW - meltu s cukrom ako decko pamätám, aj zemiakový cukor...
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
Dinosauri sa venovali výhradne problémom vlastného rastu.
- Aaron Goldstein
- Už nám nenapíše...
Přiznám se, že já je pamatuju jenom z filmování... Když jsem jako dvacátý sedmý voják zprava v šesté řadě natáčel film "Harrisonovy květy" z Jugoslávské války... Ale zase jsem si zastřílel (slepými) z kalacha a těmahle směšnýma cvičnýma z Kar 98k...
Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
- gandalf
- Sponzor fóra
Já jsem bydlel nedaleko nádraží, kde se pravidelně vykládala vojenská technika, včetně tanků, na cvičení ve VVP Boletice /snad to bylo i 2x ročně/. Od nás jeli po ose, do kasáren jinou trasou. A na těch cvičeních se to zřejmě používalo, protože těch nábojů byla kvanta.
-
- Senior redaktor
" Pochybujem ale, že sa tu vyskytuje niekto, kto si ich pamätá z praxe." Malú, ale akú takú prax mám. :dobre: V rámci výcviku na film - seriál "Povstalecká história" som strieľal aj zo vzduchovky "Mauser vz. 24" a taktiež z pušky s drevenými nábojmi. V rámci "blbnutia" kolektívu bol "postrelený" kamoš do nohy - lýtka. Noha bola v kanade a ofačovaná ovinovačkou - simulácia topánok. Uniformy boli "echt" 1. ČSR . Strela neprerazila, ale trafené miesto dotyčného bolelo relatívne dlho.
- petrp
- Šéfredaktor
Výroba jednoho granátu - kolik bylo potřeba času a operací?
.
.
Propaganda z lidí idioty nedělá, propaganda je na idioty cílená. G. B. Shaw
Díky dlouholetým zkušenostem můžu konstatovat, že věci nefungují dobře, pokud jsou vypnuté...
Díky dlouholetým zkušenostem můžu konstatovat, že věci nefungují dobře, pokud jsou vypnuté...
-
- Redakční rada
Edit
Predvádzaná výroba podľa popisky je pre 8inch húfnicový HE granát, takže obrobok má na začiatku tak okolo 90kg. Je to zrejme granát Mk III - má mať 177lb 1/2oz teda ~80,3kg bez náplne, okolo 91 kg s náplňou trhaviny
Predvádzaná výroba podľa popisky je pre 8inch húfnicový HE granát, takže obrobok má na začiatku tak okolo 90kg. Je to zrejme granát Mk III - má mať 177lb 1/2oz teda ~80,3kg bez náplne, okolo 91 kg s náplňou trhaviny
COVID-19 nie je choroba, COVID-19 je globálny test inteligencie jedincov, spoločenstiev, národov a štátov.
- skflanker_
- Sponzor fóra
Десантник XXI века. С неба - в бой…
Výsadkár XXI storočia. Z neba - do boja...
https://youtu.be/ysIoaLOhg8c zverejnené 02.08.2020, dĺžka dokumentu 38:01 min.
K 90-temu výročiu vzniku VDV - dám sem lebo VDV je tiež zbraň, v dokumente aj stručný popis ich výzbroje a techniky. Za vznik sa považuje 02.08.1930 kde bol prvý výsadok 12 vojakov.
Výsadkár XXI storočia. Z neba - do boja...
https://youtu.be/ysIoaLOhg8c zverejnené 02.08.2020, dĺžka dokumentu 38:01 min.
K 90-temu výročiu vzniku VDV - dám sem lebo VDV je tiež zbraň, v dokumente aj stručný popis ich výzbroje a techniky. Za vznik sa považuje 02.08.1930 kde bol prvý výsadok 12 vojakov.
- Svarboj
- Senior redaktor
Tanec se smrtí (PVO S-75) Dokument CZ dabing
Quae volumus, credimus libenter. – „Co si přejeme, tomu ochotně věříme.“
- El Diablo
- Senior redaktor
Shooting a WWII German 50mm Light Mortar (L.Gr.W.36)
Střelba z německého 50mm lehkého minometu z druhé světové války (L.Gr.W.36)
Střelba z německého 50mm lehkého minometu z druhé světové války (L.Gr.W.36)
Co cítíte, když střílíte teroristy?
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.
Zpětný ráz.
http://www.eldiablo.webz.cz/
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.