Srbsku navrhli zavést sankce proti Rusku výměnou za členství v EU
Uznání nezávislosti samozvané republiky Kosova a zavedení sankcí vůči Rusku budou podmínkami pro přijetí Srbska do Evropské unie, prohlásil v úterý v národní televizi RTS prezident Tomislav Nikolič.
Podotkl, že během jedné z minulých návštěv v Bělehradu komisaře pro regionální politiku a rozšíření EU Johannese Hahne hovořil na společné tiskové konferenci o dvou podmínkách evropské integrace, které od hosta uslyšel.
„Za jeho přítomnosti jsem oznámil, že pan Hahn mi řekl, že nebudeme moci pokročit dál, nepodepíšeme-li závaznou sousedskou dohodu s Kosovem a Metochií, což je podle mého názoru uznáním nezávislosti Kosova. Řekl rovněž, že bez společné zahraniční politiky nebude možné, abychom se stali členem EU", připomenul Nikolič.
„Poté byly zavedeny sankce vůči Ruské federaci, jichž jsme se nezúčastnili a do nichž bychom se zapojit museli, kdybychom byli členskou zemí EU. O těchto dvou podmínkách jsem řekl jako první, mnozí lidé v Srbsku mi namítali, že nikdy o tom neslyšeli, jsou to však podmínky, o nichž uslyšíte už zítra", podotkl hlava státu.
Srbský prezident upřesnil, že tyto požadavky nejsou zatím oficiální pozicí EU, „předpovídají je však parlamenty mnoha zemí, které budou muset náš vstup schválit, mj. německý parlament, jemuž bude patřit rozhodující role".
Srbské vedení dříve nejednou prohlásilo, že nepodpoří sankce Západu vůči Rusku.
https://cz.sputniknews.com/politika/201 ... enstvi-eu/
Srbský premiér prohlásil, že od Západu neočekává spravedlnost
Vztah mezinárodního společenství, a hlavně Západu, k Srbsku nevyzývá očekávání pravdivého a otevřeného přístupu, prohlásil premiér země Alexandr Vučič ve spojení s iniciativou člena prezidia Bosny a Hercegoviny Bakira Izetbegoviče o obnovení žaloby proti Srbsku za „genocidu“ během konfliktu v letech 1992-1995.
Člen prezidia Bosny a Hercegoviny za Bosňáky (Slovany-muslimy) Bakir Izetbegovič po poradě s představiteli politickými a společenský organizací v Sarajevu informoval, že bylo učiněno společné rozhodnutí obnovit žalobu proti Srbsku u Mezinárodního soudního dvoru „za genocidu" během konfliktu v letech 1992-1995.
„Co se týče otázek o vztazích takzvaného mezinárodního společenství, tak to je pro nás Srby eufemizmem pro označení Západu a vztahu Západu k nám. Zdali očekávám, že oni správně a otevřeně řeknou, kdo je vinen a kdo je odpovědný za situaci, ve které jsme se ocitli, tak moje odpověď bude velmi krátká a prostá — ne. Jak obyčejně neočekávám nic," říká Vučič.
„Co se týče mezinárodního společenství, jen aby našli ještě další důvod, aby mohli Srby odsoudit. Někdy se mi zdá, že jsme vinni už jen tím, že existujeme," zdůraznil srbský premiér.
https://cz.sputniknews.com/svet/2017022 ... avedlnost/